16. dubna 2020

Události, komentáře ČT24

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A avizování hosti, členové Evropského parlamentu
Alexandr Vondra z ODS. Dobrý večer.

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Hezký dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Kateřina Konečná z KSČM, vítám vás.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně a místopředsedkyně strany /KSČM/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A Marcel Kolaja z Pirátské strany. Hezký večer i vám.

Marcel KOLAJA, místopředseda Evropského parlamentu /Piráti/:
Dobrý večer z Brna.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Půlka června, to je tedy ta doba, k níž se upínají naděje všech, kteří stále věří v dovolenou u moře, a to pravděpodobně Jaderského. Pane Vondro, ten současný stav, ta nemožnost svobodně cestovat, nepřipomíná vám to tak trochu dobu, kdy jste byl disidentem?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Samozřejmě, že mi to připomíná, samozřejmě se mi to nelíbí. My starší pamětníci máme teď šanci mladým říkat - podívejte se, jak to může vypadat, když by se tady zase jednou nějaký totalitáři uchopili moc a ať už by byli červení, hnědí nebo zelení. Nikdo si to nepřeje. Já samozřejmě nevěřím, že by tento stav přetrvával dál. Tu nemožnost vlastně českých občanů vůbec vycestovat považuji za neústavní a jsem schopen to nějakým způsobem respektovat, řekněme, v řádu týdnů, možná dvou měsíců, protože jde o lidské životy samozřejmě, ale myslím si, že je v možnostech vlády to postupně manažovat tak, aby se ta hranice dala postupně otevírat.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní Konečná, vy jste v době, kdy se z rozhodnutí tehdejší KSČ nesmělo volně cestovat nebo mohli pouze někteří. Vy jste byla dítě, najednou tedy ten stav, nikoliv ten motiv, ale ten stav je zpátky, jak vy toto omezení vnímáte?

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně a místopředsedkyně strany /KSČM/:
Já myslím, že tady jde především přece o to, abychom ochránili českou společnost, abychom nějakým způsobem zamezili dalšímu šíření toho viru, a to především z jedné země do druhé. Já to vnímám tak, že je to nezbytná nutnost toho, abychom si tady zachovali, pokud možno zdravou populaci, a to, jakým způsobem se to bude dál vyvíjet, myslím, že nebude záležet ani na politicích, ani na silných prohlášeních, tedy doufám, že to nebude záležet, ale musí záležet určitě na epidemiolozích, protože ti musí vědět, co a jakým způsobem je rizikem a ve chvíli, kdy jsme se naučili v téhle zemi v podstatě tak dlouho zvládnout všechny ta opatření, která přišla, tak nabourat si to tím, jestli někdo chce jet na dovolenou, tak jak jsme zažili začátek té krize, že v podstatě lidé, přestože vláda varovala, tehdy ještě nezakazovala, odjeli na ty dovolené a potom jsme tu měli ten první největší nárůst případů, tak toho už bych se nerada podruhé dožila.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Kolajo, jak vy nesete tu momentální nemožnost vyjet soukromě za hranice?

Marcel KOLAJA, místopředseda Evropského parlamentu /Piráti/:
Já vidím, že dnešní formát pořadu je takový nostalgicky, komunisti, disidenti, já si připadám trošičku, jak v Pelíškách, za což vám děkuji. Ale teď naprosto vážně. Já si nejsem úplně jist, zdali ta otázka toho, jestli lidi budou moci v létě vyjet do zahraničí na dovolenou, je to, co lidi v tuto chvíli trápí nejvíc. Nechci to zlehčovat, ale na druhou stranu si musíme uvědomit, že je tu spousta lidí, které spíš trápí to, jestli vůbec si to budou moci dovolit, jestli na to budou mít peníze. No a co se týče uzavření hranic, tak určitá opatření na hranicích, pokud jsou odůvodněná, tak jsou samozřejmě na místě a jsou i v souladu s schengenským hraničním kodexem, pokud jsou dočasná a odůvodněná.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vláda...

Marcel KOLAJA, místopředseda Evropského parlamentu /Piráti/:
Ale myslím si, chtěl jsem jenom říct, že myslím si, že je potřeba, aby ta opatření se, jakmile to bude možné, rozvolňovala, aby se umožňoval pohyb. Ale nejdůležitější je jednotný evropský trh, protože ten nám pomůže také vyvést zemi z krize a celou Evropu z krize a čím dřív bude fungovat evropský jednotný trh, tak, jak fungoval předtím, tak tím dřív se vrátí i celá ekonomika a celá společnost do normálu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
K Evropské unii se za chviličku dostaneme. Vláda, když tu možnost vlastně vůbec nastolila, že by eventuálně nějaké uvolnění na hranicích mohlo být, tak mluvila vlastně o bezpečných zemích. Já vím, že tady teď momentálně zástupce vlády není, ale jak byste si pro sebe vy sami takovou bezpečnou zemi definovali? Co by to mělo být, jaká by měla splňovat kritéria, jaké podmínky, aby tedy bylo možné Čechy tam pustit, pane Vondro?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Zcela jistě to zatím není třeba Itálie, Francie, Belgie, Velká Británie a Španělsko. Z druhé strany u nás ta statistická data vypadají velmi dobře. Myslím si, že se docela dobře rýsují i v Německu, v Rakousku, v Dánsku. Není to samozřejmě na to plné otevření nyní, ale myslím si, že do toho léta určitě ta naděje tu existuje. A ta situace bude samozřejmě v každé zemi jiná, a proto je důležité, aby začaly nejenom u nás, ale i jinde fungovat ty chytré karantény, které by dokázaly nastolit větší míru důvěry mezi jednotlivými zeměmi, a pak samozřejmě vláda může konat, ale já jsem poslouchal ta vyjádření jednak premiéra a na druhé straně epidemiologa, která uvedli tento blok, a musím s politováním konstatovat, že vlastně epidemiologové jsou vlastně otevřenější tomu postupnému otevírání nebo té vizi aspoň, zatímco premiér, jak sám přiznává vlastně pro, on tady bojuje za potravinovou soběstačnost, čili za zájmy svých zemědělských koncernů a výsledkem pak jsou ty nesmyslné desetikilometrové fronty kamionů na hranicích, které porušují ty stávající krizové evropské předpisy.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
K tomu už se dnes nějaké opatření učinilo.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
No, až po třech dnech.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní Konečná, za jakých okolností vy byste byla ochotná uvažovat o otevření hranic?

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně a místopředsedkyně strany /KSČM/:
Já si myslím, že je to, že by to neměly být ani okolnosti, že by to měly být na začátku by to měl být především účel, protože já jsem z Moravskoslezského kraje, my máme velmi blízko na Slovensko, koneckonců všichni jsme se narodili v Československu a ty vazby jsou tady velmi silné. A já tady řeším třeba situace rodin, kdy jím umírají třeba rodiče na Slovensku, staří rodiče a ti lidé se nemůžou jet ani rozloučit. To znamená, já bych to ještě vzala tak, aby to bylo například v těchto případech možné, abychom těm lidem umožnili nějaký základní rodinný kontakt, aby například firmy, které potřebují nějaké experty dovézt proto, pro nějakou kritickou infrastrukturu České republiky, tak se jim v tom nebránilo. A zároveň si musíme uvědomit, že to je také o tom, jaké ty bezpečné země budou mít podmínky, protože ve chvíli, kdy vy to nastavíte tak, že je to bezpečná země, ale ona je otevřená i nebezpečným zemím, tak v tu chvíli se z bezpečné země stává v podstatě nebezpečná. To znamená, já plně souhlasím s tím, že by se to mělo koordinovat, koordinovat na úrovni Evropské unie a že bychom nějakým způsobem ty opatření měli rozvolňovat společně, protože bez toho si myslím, že to vlastně ani nejde. Takže věřme epidemiologům. V tomhle případě věřme tomu, že spolu mluví i napříč Evropou, že najdeme nějaké záchranné mechanismy pro to nebo záchytné mechanismy pro to, aby poté třeba tou formou chytré karantény nebo něčeho podobného jsme to mohli nějak zvládnout. Ale v tuto chvíli bych řekla, že by to mělo být také hodně o tom, že ne, že chceme jet na dovolenou k moři, já chápu, že někteří to prostě mají jako cíl svého léta, ale spíš o tom, že jsou tady životní a dramatické životní situace, kdy prostě bych byla ráda, aby ti lidé měli šanci se třeba rozloučit nebo slovenští lékaři v České republice, kteří tady zachraňují životy, vidět po nějaké době třeba svoji rodinu alespoň na chvíli.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ony všechny ty úvahy samozřejmě vždycky byly podmíněné tím podle toho, jak se bude vyvíjet situace. Pane Kolajo, k tomu, co tady naznačila paní Konečná, váš poslanec František Kopřiva chce, aby Česko povolilo vstup cizincům například, kteří tady mají rodiny, protože zatím mají výjimku manželé a děti, ale už se to netýká třeba nesezdaných párů, registrovaných partnerů, širší rodiny, máte pocit, že tento návrh je v tuhle chvíli to nejdůležitější, a to správné, čím by se třeba sněmovna měla zabývat a jste vy osobně taky pro?

Marcel KOLAJA, místopředseda Evropského parlamentu /Piráti/:
Já myslím, že je bez debat, že v tuto chvíli, která je těžká pro všechny, přece nechceme ještě navíc trhat rodiny a jestli je někdo sezdaný nebo není, jestli to manželství nebo registrované partnerství, by přece nemělo hrát roli.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Měla by se, všichni 3 páni europoslanci a paní europoslankyně, Evropská unie omluvit Itálii, jak dnes řekla Ursula von Der Leyenová, že selhala a nepomohla jí dřív a proč jí vlastně nepomohla hned na začátku, pane Vondro?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já nevím, proč to nejvyšší představitelka Evropské unie říká, že by se měla omluvit Evropská unie. Ona se samozřejmě omluvit může a podle mého soudu by to udělat i měla.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní Konečná.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně a místopředsedkyně strany /KSČM/:
Já myslím, že by se Evropská komise především měla omluvit všem, protože ona byla ta, která posledních 8 let neustále vyzývala ke snižování rozpočtu ve zdravotnictví v jednotlivých členských státech, ona byla ta, která chtěla privatizovat zdravotnictví, ona byla ta, která připravila rozpočet, který měl snížit o 8 % výdaje do zdravotnictví na to příští programovací období. Takže to není zdaleka jenom o Itálii. Celé to zhroucení těch zdravotních systémů ve Španělsku, v Portugalsku, v Itálii je také výsledkem toho, jakým způsobem Evropská komise a Mezinárodní měnový fond zasahovaly do ekonomik a zemí eurozóny, zasahovaly do ekonomik těchto států. A to, že se to projevovalo vždy především na škrtech na zdravotnících, je prostě obrovská ostuda, ale zisky vyhrávaly. Já doufám, že už to tak v budoucnu nebude.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Kolajo, poprosím váš názor.

Marcel KOLAJA, místopředseda Evropského parlamentu /Piráti/:
Já si nemyslím, že bychom byli v situaci, kdy by mohl kdokoliv ostře kritizovat někoho jiného. Musíme si uznat všichni, že Evropa jako celek podcenila nástup pandemie, ale objektivně na druhou stranu zase musím říct, že evropské instituce konaly už v lednu. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí vydávalo upozornění. Evropská komise už v lednu vyčlenila 10 000 000 eur z programu Horizont 2020 na výzkum viru. Takže určité kroky se určitě dělaly. A myslím, že členské země, pokud kritizují Evropskou komisi, tak by si měly nejdřív zamést před vlastním prahem, že i členské země přece podcenily ten nástup pandemie hned ze začátku

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ještě mám jedno téma. Předtím dovolím uvést reportáž. Vysoce postavení čínští představitelé podle dokumentů, které získala agentura AP, tajně spustili přípravy na pandemii 6 dnů předtím, než varovali veřejnost. Vedení země vědělo o hrozbě a možném rozsahu nákazy už 14. ledna. K lidem ale promluvilo až dvacátého.

Barbora ŠÁMALOVÁ, redaktorka:
Dokumenty, které získala agentura AP, obsahují záznam z telekonference, na níž předseda čínské národní zdravotnické komise zhodnotil situaci.

redaktor /citace: Ma SIAO-WEJ, předseda čínské národní zdravotnické komise/:
„Epidemická situace je vážná a komplexní. Je to nejvážnější výzva od epidemie SARS v roce 2003 a pravděpodobně se rozvine do důležité události týkající se veřejného zdraví. Všechny lokality musí připravit odpověď na pandemii.“

Barbora ŠÁMALOVÁ, redaktorka:
Teprve první případ zaregistrovaný mimo Čínu 13. ledna v Thajsku přiměl čínské vůdce, aby vzali hrozbu pandemie na vědomí. Následně spustili přípravy, aniž by varovali veřejnost. To učinil prezident Si Ťin-pching až 20. ledna. Během šesti dnů, kdy čínské vedení o hrozbě mlčelo, se ve Wu-chanu mimo jiné konal banket pro desítky tisíc lidí. Miliony obyvatel se vydaly na cesty na oslavu nového lunárního roku. Epidemiologové se shodují, že kdyby čínská vláda jednala o 6 dnů dříve, bylo by daleko méně pacientů a nemocnice by se lépe připravily. Základ pandemie položila čínská snaha nepřekročit hranici mezi varováním veřejnosti a vyvoláním paniky, Peking to odmítá.

Čao LI-ŤIANG, mluvčí čínského ministerstva zahraničí:
Obviňování Číny z nedostatku transparentnosti a otevřenosti je nefér. Je to neuctivé vůči obrovským obětem, které učinili lidé v Číně.

Barbora ŠÁMALOVÁ, redaktorka:
Dokument taky potvrzuje, že Čínské národní centrum pro kontrolu chorob v první polovině ledna registrovalo žádné případy koronaviru, přestože v nemocnicích jich byly stovky. Experti se shodují, že včasné varování zastavila cenzura, byrokracie a neochota předávat špatné zprávy. Důkazem je trest pro 8 lékařů, kteří se snažili na nebezpečí upozornit. Z Číny Barbora Šámalová, Česká televize.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Vondro, váš komentář k těm šesti dnům čínského mlčení. Měla by Čína jít s pravdou ven, jak teď říká americký ministr zahraničí Mike Pompeo, když Američani zkoumají, jestli virus neunikl z wuchanské laboratoře?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že by se mělo měřit trošku férově všem, že je nutno v této době rozlišovat, co je vlastně takovéto poukazování prstem na další, co jsou ta konkrétní selhání. Nepochybně Čína jako autoritářský nedemokratický režim informace o té chorobě nějakých 10 dnů zatajovala. To je samozřejmě problém a zároveň je také problém ty tržiště s těmi živými zvířaty divokými v nehygienických podmínkách. Tady myslím, že Západ na Čínu tlačit musí, aby s tímhle přestala. Z druhé strany má Západ máslo na hlavě také. Vzpomeňme si jenom, jak měly prostě Španělsko, Itálie a další země, koneckonců i Spojené státy, čas se na to připravit, protože bylo jasné, co je čeká. A Španělé pořádali milionový pochod k MDŽ v centru Madridu, který prostě fungoval jako spouštěč té katastrofy tam přímo. To je dneska ověřené. Italové povolovali fotbalové utkání, Bergamo proti Valencii, a to byl jeden z těch spouštěčů.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Poprosím vás už jen krátce, aby zbyl čas ještě na dva vaše kolegy.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Čili myslím si, že důležitější než ukazovat prstem na jiné, je také se ptát, co, kdo konkrétně udělal špatně doma.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Děkuji, paní Konečná, prosím, o krátký komentář.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně a místopředsedkyně strany /KSČM/:
Já bych také řekla, že především bychom se měli zamyslet sami nad sebou, protože kolega to tady řekl Kolaja už, že ECDC varovalo, to znamená, ta Agentura pro infekční onemocnění Evropské unie varovala už v lednu členské státy, že mají nakupovat zdravotní pomůcky, že to prostě přijde a ukázalo se, že to těm členským státům bylo jedno. Ty povolené zápasy, dovolené, ta celoevropská dovolená, která tam proběhla na konci února v italských Alpách, samozřejmě ty pochody, to jsou jenom ukázkou toho, že jako já věřím, že je jednodušší ukazovat někde za oceán nebo na druhý konec světa, ale pojďme si udělat pořádek doma, protože, kdyby se evropští politici chovali zodpovědně, tak jsme polovinu těch problémů nemuseli mít a obávám se, že i řada lidí v tuhle chvíli mohla žít.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám, pane Kolajo, velmi krátce.

Marcel KOLAJA, místopředseda Evropského parlamentu /Piráti/:
Já budu velmi stručný. V té reportáži to zaznělo, epidemiologové se shodují na tom, že včasnější varování by pomohlo. A s autoritářským nedemokratickým režimem, který v Číně panuje, nevím, jestli se vůbec někdy dozvíme úplnou pravdu ve všech detailech. A v této souvislosti já si myslím, že je dobré připomenout, když se zamyslíme nad tím, kde bychom chtěli přečkat pandemii, na které části světa, jestli je to v Rusku, v Číně nebo na Kubě tak asi všichni shodneme na tom, že je to v Evropě.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám, dámo a pane, že jste byli našimi hosty. Na shledanou.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec