23. března 2020

ČRo Plus: Co všechno dělá vláda pro podporu ekonomiky v době pandemie?

(Radiožurnál) Zástupci českého autoprůmyslu žádají vládu, aby schválila kurzarbeit, odklad splátek komerčních půjček a úvěrů a odklad záloh na daně z příjmu. Více než polovina firem v autoprůmyslu omezuje výrobu a čtvrtina ji zastaví úplně.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Považuji kurzarbeit v této mimořádné době za něco, co je třeba schválit,“ říká ve vysílání Plusu poslanec za ODS Jan Skopeček.

I odklad splátek úvěrů je v tuto dobu na místě. „Ale musí to být s bankami pečlivě a jemně vyjednáno, aby nebyla ohrožena stabilita finančního sektoru.“

„Rozhodnutí firem a podniků omezit či přerušit výrobu bych nechal na nich samotných... Za každou firmu, která dnes jede a neohrožuje své zaměstnance, musíme být rádi, protože zamrznutí ekonomiky a propad budou skutečně hluboké,“  Jan Skopeček

„Ekonomice i domácnostem potřebujeme pomoci, ale rozpočet proškrtán bude muset být, protože propad příjmů bude obrovský a na výdajové straně stále existuje... řada zbytných položek, kterými si vláda chtěla koupit voliče,“ tvrdí Jan Skopeček (ODS).

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS