14. října 2021

ČRo Plus: Naplánovaný schodek rozpočtu se nám musí podařit srazit, a to i za cenu rozpočtového provizoria

(ČRo Plus) Uskupení SPOLU a PirSTAN chtějí koaliční smlouvu podepsat do 8. listopadu. K jednotlivým postům – kromě kandidáta na premiéra Petra Fialy – se zatím vyjadřovat nechtějí. V tuto chvíli je na řadě debata nad společným vládním programem, zdůrazňují. Analytici a političtí komentátoři vidí případné jablko sváru v sociální oblasti, kde by se mohly střetnou pohledy konzervativní ODS a liberálních Pirátů.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Lukáše Matošky.

Místopředseda nového poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček potvrzuje, že do nadcházejícího jednání o vládních postech se občanští demokraté chystají vstoupit s požadavkem na pozici ministra financí.

„Jsem přesvědčen, že i za cenu rozpočtového provizoria se nám plánovaný schodek rozpočtu musí podařit srazit,“ Jan Skopeček. 

„O personáliích jsme ale doposud nemluvili. Chceme o nich začít až najdeme programovou shodu,“ vysvětluje Skopeček. To, co mu nejvíc leží na srdci, je složitá situace kolem státního rozpočtu.

„Je zřejmé, že nebudeme-li mít vládní posty a aparát ministerstva financí, tak nejsme schopní rozpočet předělat od začátku do konce. Ale jsem přesvědčen, že i za cenu rozpočtového provizoria se nám plánovaný schodek rozpočtu musí podařit srazit. Protože není v příštím roce možné hospodařit s větším deficitem, než jsme měli v době nejhlubší covidové krize.“

Cestu ale ODS nevidí v jakémkoliv zvyšování daní, naopak v případě vzrůstajících cen elektřiny hovoří o snížení daňového břemene.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS