13. října 2021

Věřím, že naše volební vítězství znamená začátek pozitivní změny v České republice

(Kutnohorský deník) V Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky usedne také osmadvacetiletý Jiří Havránek z Bratčic. I on bude patřit k nejmladším poslancům ve sněmovně. O tom, jaké to je, dostat se z malé vesničky až do světa velké politiky a proč už poslaneckou sněmovnu vlastně důvěrně zná, hovořil s Deníkem Jiří Havránek.

Co říkáte výsledkům voleb, překvapily vás v nějakém ohledu?

Mám z nich velkou radost, protože se koalici SPOLU podařilo zvítězit. Současně věřím, že to znamená začátek pozitivní změny v České republice. A nebudu lhát, mám ohromnou radost i z toho, že jsou konečně komunisté mimo Poslaneckou sněmovnu. Jestli mě něco opravdu příjemně překvapilo, tak je to téměř sedm a půl tisíce preferenčních hlasů, které jsem získal. To jsem opravdu nečekal.

Jaké byly vaše pocity, když jste se poprvé dozvěděl, že budete opravdu poslancem? Přece jen v osmadvaceti letech je to velký úspěch.

Přestože jsem do poslední chvíle zakazoval všem kolem mne říkat, že budu poslancem, tak jsem v podstatě od prvních relevantních výsledků tušil, že to dobře dopadne. Nejkrásnější pocit byl ve chvíli, kdy jsem se na štábu SPOLU potkal s kolegy z kampaně a taky s Petrem Fialou a Martinem Kupkou zhruba ve chvíli, kdy jsme přeskočili hnutí ANO. To byl nepopsatelný pocit! A k vaší otázce ohledně věku - je mi ctí patřit k nejmladším poslancům pro příští volební období. Podpora od lidí byla obrovská, mám z toho velkou radost, ale je to samozřejmě i závazek, takže není na co čekat a vzhůru do práce.

V čem spatřujete hlavní výhodu toho, že do sněmovny míříte takto mladý? Nejmladšímu poslanci ve sněmovně je jen o rok méně než vám.

Nemyslím si, že by věk byla nějaká výhoda. Naopak bych řekl, že mou hlavní výhodou i oproti některým starším nováčkům je, že do sněmovny nenastupuji úplně bez zkušeností - jsem zastupitelem v Bratčicích a poslední 4 roky jsem spolupracoval s poslanci za ODS na analýzách a pozměňovacích návrzích. Každopádně jsem rád, že má i má generace ve sněmovně své zastoupení.

Čemu jste se věnoval doposud a kdy jste se rozhodl, že byste chtěl být poslancem?

Mám řadu let zkušeností jak z velkého korporátu, tak z vlastního podnikání, a zároveň i z akademického prostředí. Že bych chtěl do Poslanecké sněmovny kandidovat, jsem se rozhodl v podstatě již před třemi lety, když jsem se stal poprvé předsedou buňky ODS v okrese Kutná Hora.

Proč jste kandidoval právě za ODS v koalici SPOLU?

Rád říkám, že kdyby nebylo Petra Fialy, nebyl bych v politice, protože jsem do ODS vstoupil, tuším, čtyři dny poté, co se stal jejím předsedou. Věřil jsem, že právě pod jeho vedením se budeme schopni odrazit ode dna a chtěl jsem u tohoto restartu být.

(Autor: Hana Pilcová)

Rozhovor vyšel v Kutnohorském deníku.

Jiří Havránek

poslanec PČR