26. srpna 2021

Sedm otázek deníku FORUM 24. Co udělá SPOLU s důchody či zlevněným jízdným?

(FORUM 24) Deník FORUM 24 oslovil odborníka na oblast financí z koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), ekonoma Jana Skopečka (ODS), který odpovídal na sedm klíčových otázek, týkajících se veřejných rozpočtů, zvyšování důchodů či odvodů na zaměstnance.

Jaké kroky jsou nejdůležitější k tomu, aby byly veřejné rozpočty dlouhodobě udržitelné?

Jsem přesvědčen, že je třeba doplnit naši tzv. finanční ústavu o výdajové pravidlo, které by limitovalo jakékoliv budoucí vlády od zvyšování státních výdajů nad únosnou, udržitelnou mez. Takové výdajové pravidlo by pro ilustraci mohlo být stanoveno tak, že se rozpočtové výdaje na další rok mohou zvýšit jen o průměr inflace za poslední tři roky minus jeden procentní bod. Jeho respektování by znamenalo zkrocení výdajové strany rozpočtu.

Samozřejmě by bylo třeba, aby takové výdajové pravidlo, stejně jako celá finanční ústava, byly na úrovni ústavního, nikoliv běžného zákona. Tak, aby si z toho nikdo nemohl udělat trhací kalendář, jako si ho udělala ministryně Schillerová z fiskálních pravidel během covidové krize i po ní. Cesta k udržitelným veřejným financím také nutně znamená provedení skutečné penzijní reformy. Bez ní se veřejné finance uzdravit nedají.

Jak hodnotíte aktuální stav rostoucích mandatorních výdajů?

Nejen aktuální, ale letitý růst mandatorních výdajů je dokladem a důkazem neudržitelnosti veřejných financí. Dnes více jak 70 % výdajů jsou výdaje mandatorní či kvazi-mandatorní, tedy ty, které stát musí vydat, ať se děje, co se děje. Nemůže je využít na jiné, třeba prioritní účely a oblasti.

Upozorňuji na to léta, ve Sněmovně nehlasuji pro návrhy, které přinášejí ještě rychlejší růst mandatorních výdajů. I tady platí, že dostat mandatorní výdaje pod kontrolu znamená nutnost provést penzijní reformu. Výdaje rozpočtu rostou především z důvodu zvyšujících se výdajů na penze a penze jsou pak dominantní částí celkových mandatorních výdajů. Největší úkol před budoucí vládou bude tedy penzijní reforma. Musíme to zvládnout!

Zatížení zaměstnavatelů odvody na zaměstnance je u nás rekordní – podíl nemzdových nákladů na zaměstnance činí 25,9 %, jsme v EU třetí s nejvyšší sazbou odvodů zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění. Co s tím?

Jako koalice SPOLU máme v programu snížení odvodů na straně zaměstnavatele právě z důvodu, který zmiňujete, tedy z důvodu jejich rekordní výše v ČR. Znovu nás to ale vrací k financování penzí. Chceme-li snižovat odvody, musíme provést takovou reformu penzí, která zabezpečí penze i pro dnešní třicátníky a čtyřicátníky, učiní financování penzí udržitelné.

Pouze snižovat odvody a neudělat nic se systémem financování penzí by byl neodpovědný populistický krok na úrovni zvyšování důchodu nad zákonnou valorizaci bez toho, abyste na to zajistili finance, což je praxe současné vlády.

Pokud by se podle vás měly zrušit některé úřady, jaké by to měly podle vás být?

Rušit se musí primárně zbytečné agendy a spolu s nimi poté i úřady. Zrušit úřad a jeho agendu přenést na úřad jiný by byla cesta z bláta do louže. Adeptů na zrušení je řada, např. Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, spojit do jednoho subjektu by se mohl CzechInvest, CzechTrade a CzechTourism, místo některých tzv. státních fondů stačila v minulosti rozpočtová kapitola.

Ponechat aktuální výši zlevněného jízdného pro studenty a důchodce?

Ne, studenti i důchodci mohli využívat standardních slev na jízdné i před zavedením žákovského a seniorského jízdného ve výši 75 % slevy. To není rozumná sleva, kterou si může stát domluvit. To je politická korupce vlády ve snaze zajistit si volební hlasy. Jsem pro standardní slevy a solidaritu se studenty a seniory. Ale rozdávat cokoliv téměř zadarmo vede vždy k plýtvání a neefektivitě.

Jak se stavíte k otázkám navyšování důchodů?

Přál bych důchodcům mnohem vyšší důchody, než mají dnes. Ale pokud chci kdekoliv přidat, musím na to najít zdroje. Jinak pouze jedu na dluh a zkracuji udržitelnost stávajícího penzijního systému. To je praxe současné koalice hnutí ANO a ČSSD. Vybrakovat penzijní systém, a hodit tak dnešní generaci třicátníků a čtyřicátníků přes palubu, protože na jejich důchody už nic nezbyde, je šílená politika. Pokud se chceme černému scénáři kolapsu penzijního systému vyhnout, musíme provést reformu penzí.

Lze podle vás za jedno volební období ozdravit rozpočet?

To bude běh na dlouhou trať, ale začít se musí co nejdříve. Opravdu uzdravit veřejné finance a zabezpečit jejich dlouhodobou udržitelnost je podle mého soudu minimálně na dvě volební období. Jen penzijní reforma, která je nutným předpokladem uzdravení rozpočtů, je úkol obrovský. Stát za poslední roky neuvěřitelně nabobtnal a zkostnatěl. A my musíme státu naordinovat redukční dietu a zbavit ho špeků. To je také takové moje vlastní motto předvolební kampaně – zbavme stát špeků. Abych ukázal, že to myslím vážně, sám jsem od začátku léta podstoupil sportovní výzvu. Každý den jsem hodinu v tělocvičně, jím zdravě a hubnu. Jde to, musí to jít i u státu.

(Autor: Tony Havlík)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS