9. srpna 2021

Změníme současný Babišův marasmus. Krizi přineslo, když se poctivá politika proměnila v souboj marketingu

(FORUM 24) Poslanec, starosta Líbeznic a místopředseda ODS Martin Kupka v rozhovoru pro deník FORUM 24 zmínil, o co přesně půjde v nadcházejících volbách a jaké hodnoty by chtěl do politiky vrátit. „Polistopadový vývoj měl celou řadu chyb, ale vyznačoval se tím, že se utkávaly různé pohledy na svět, různé hodnoty. To chci vrátit do politiky, protože v tu chvíli je rozhodování voličů rozhodováním hodnotovým. Krizi politiky přineslo, když se tyto střety přesunuly z podoby poctivého souboje ‚jak to udělat lépe‘, do podoby souboje ‚jak to lépe nalakovat‘,“ říká.

Jak by se podle něj měl změnit boj s epidemií, co bude potřeba udělat pro vítězství ve volbách, proč se v médiích objevují dotazy na mnohokrát vyloučenou spolupráci s hnutím ANO a z jakého důvodu je pro něj Petr Fiala přijatelnějším premiérem možné příští vlády než Ivan Bartoš? Poslední předvolební průzkumy ukazují, že koalice SPOLU stoupá a předehnala Pirátskou stranu s hnutím STAN. Jak si to vysvětlujete?

Já se snažím průzkumy nepřeceňovat. Od začátku jsme kampaň koncipovali jako živou, přesvědčivou, každý krok má patřičnou energii. Říká lidem, že naše koalice SPOLU je připravena převzít odpovědnost za další fungování státu a hlavně změnit ten současný marasmus marketingové politiky Andreje Babiše, ale i komunistů a SPD. To, co nastalo v jejich vzájemných výpomocích, táhne českou politiku na dno. Přinášíme program, který je dobře ukotvený, není to pozlátko. Klíčové věci vycházejí z dlouhodobých politik, z kontinuity našich názorů a odpovídáme na současnou situaci.

Jak samy strany demokratické opozice uvádějí, důležitým úkolem je v těchto volbách porazit hnutí ANO. V některých průzkumech však jeho preference přestávají stagnovat. Proč to tak je – i přes nezvládnutou pandemii, která byla mezi lidmi výrazným spojovatelem kritiků současné vlády?

Lidé teď už tolik nevidí problémy spojené s nezvládnutou pandemickou situací. Samozřejmě že vliv na ekonomiku je obrovský a česká, nejrychleji zadlužovaná ekonomika v Evropě bude mít další vážné dopady, ale to na ulici není tak patrné.

Samozřejmě, že ten propad nezvládnuté pandemie měl největší dopad na voličskou přízeň v situaci, kdy lidé měli v tu chvíli aktuálně omezené možnosti – a ještě často nezákonně – svých aktivit, pohybu. Paměť je krátkodobá a je také léto, lidé se po tom složitém depresivním období snaží alespoň trochu si ulevit a nepřipomínají si to špatné. Do toho Andrej Babiš rozjíždí svůj marketingový cirkus. To bude významný soupeř pro vyvrcholení kampaně.

Budoucnost výsledků voleb může stát i na tom, jak budou opoziční subjekty schopny předkládat lidem konkrétní témata, vlastní agendu, která by ovlivňovala politické dění a byla vidět…

Právě proto jsme v týdnu představili konkrétní program pro bydlení. Bydlení pokládám za jeden z vážných problémů další generace, kdy dnes pro lidi, kteří končí školu a zakládají rodinu, se dostat zejména ve velkých městech k vlastnímu bydlení nebo i rozumnému nájemnímu bydlení je prostě problém.

Já s tímto naprosto souzním – pokud má koalice SPOLU uspět, musí kromě jasného vymezení a ukázky toho, co nefungovalo a nebude podle receptu a snění Andreje Babiše nikdy fungovat, říkat, co nabízíme.

Udělali jsme to v podobě digitální agendy, např. zákon o právu občana na digitální služby, který prošel z významné části právě díky aktivitám současných opozičních stran, jmenovitě ODS. Totéž alternativa ke stavebnímu zákonu: vykomunikovaná, jednotně předložená, jako koncept celé spojené demokratické opozice. Jasná ukázka toho, že jsme schopni se domlouvat na věcných řešeních – jsme toho schopni před volbami, budeme i po volbách.

V médiích často rezonují dotazy jak na pana předsedu Fialu, tak i na některé výrazné členy ODS k tomu, aby vyloučili povolební spolupráci s hnutím ANO, byť to pan Fiala už mnohokrát udělal. Proč myslíte, že se tyto hlasy objevují i přes tuto mnohokrát vyvrácenou tezi, která často srovnává spolupráci ANO a spolupráci s Piráty?

Je to lákavé v okamžiku, kdy nás chtějí oslabovat soupeři, i jako mediální spekulace. V situaci, ve které se nyní nacházíme, jasně a dlouhodobě prezentujeme odhodlání přinést zemi změnu. S tím je spojené to, že přečíslíme současné spojence pro zadlužování, pro střet zájmu, posun české politiky daleko od polistopadové demokratické tradice.

Tyto hlasy upozorňující na to, že ODS je jiná než Piráti, se budou objevovat. ODS nikdy nebude ve vybraných věcech schopna tleskat levicovým postojům Pirátů. V mnoha věcech se ale shodujeme – příkladem je stavební zákon. Upozorňovali jsme na to, kam nás žene současná vládní koalice. Musím ale spravedlivě říct, že ČSSD se odklonila od směru, který zůstal v otěžích ANO, SPD a komunistů.

A pro vás osobně je komfortní spolupráce s Piráty a hnutím STAN?

Podstatné je přinést změnu. Je jasné, při dané politické realitě, že se na mnoha věcech budeme muset dohadovat a asi i velmi obtížně jednat. Pokládám za důležité, abychom my byli ti, co budou určovat agendu a směr a budou říkat správně realisticky, co stát může dělat. Budeme stejně hlasitě, jako teď, odmítat některé chimerické postoje.

Kdybychom vzali do ruky zelený program, pro digitalizaci nebo bydlení, bylo by možné ukázat celou řadu konkrétních věcí, kde jsme zajedno, ale i věci, které jsou pro nás nepřijatelné, které představují velký zásah do svobod lidí. Do života lidí budeme mluvit co nejméně.

V jednom z rozhovorů jste řekl, že v těchto volbách jde skutečně o hodně. O co přesně?

Jde o to, zda se nám podaří oživit základní hodnoty polistopadového demokratického vývoje. Záleží na věcné diskuzi o jednotlivých návrzích. Vezměte si, kolikrát do politiky posledních let vstoupilo něco úplně jiného než to, že se pohádáme o věcné řešení, že budeme předkládat různou podobu přístupu. Nakonec hraje daleko větší roli nějaký marketing anebo čistě zájmy Andreje Babiše a jeho hnutí, případně parciální zájmy jeho aktuálních účelových spojenců.

Jak je tento marketing nebezpečný?

Je nebezpečný a je to v pojetí Andreje Babiše od začátku do konce lež. Jsem přesvědčen, že pro normální politiku je potřebný střet konceptů a řešení. Ale není správně, aby do této diskuze vstoupila jiná podoba zájmů.

Co podle vás hrozí, pokud by volby vyhrál Andrej Babiš?

Pokračování ve vyprazdňování politiky. Vždycky půjde o aktuální debatu bez odezvy na stěžejní hodnoty společnosti. Polistopadový vývoj měl celou řadu chyb, ale vyznačoval se tím, že se utkávaly různé pohledy na svět, různé hodnoty. To chci vrátit do politiky. Protože v tu chvíli je rozhodování voličů rozhodováním hodnotovým. Krizi politiky přineslo, když se tyto střety přesunuly z podoby poctivého souboje „jak to udělat lépe“ do podoby souboje „jak to lépe nalakovat“.

Pokud bychom se měli bavit o vašem programu, jaký je v něm za vás nejdůležitější, nejvýznamnější bod?

Dobré a zdravé hospodaření státu. Ne vzdáleně, ne abstraktně. Ale v podobě, jak to známe z fungování rodiny: každá zodpovědná rodina, kterých je v České republice většina, přece řeší svoje finance a řeší, do čeho bude investovat. Většina odpovědných domácností by nikdy nedopustila, že založí problémy svým dětem. Naopak vytvářejí podmínky pro to, aby jejich děti měly lepší odrazový můstek pro život. Tak se přece má chovat i stát.

Druhé velké téma je podle mého soudu moudrá péče o životní prostředí, kde nesmí scházet důležitý prvek – člověk. Racionální, odpovědný pohled na svět, nikoliv hysterie. To znamená vyvarování se módních vln, které jsou ve výsledku nepodložené vědeckým poznáním a které vznikají většinou z ideologických důvodů a nedohlédnou toho, co znamenají v kontextu světa.

V Česku máme hned po několika škodlivých vlnách epidemie. Hrozí, že v září bude další. Co je podle vás důležité nepodcenit, aby se neopakoval loňský rok?

Já bych nestrašil. Myslím si, že jsme se zásadně posunuli v tom, jak je společnost proočkovaná, máme dostatek důkazů, že očkování funguje, viděli jsme to na konkrétních číslech při tom dramatickém vzestupu epidemie na začátku roku, kdy před podáváním očkování existoval extrémní nárůst nemocnosti zdravotníků a jejich proočkování. Ta křivka při stejném riziku vystavení se nákaze dramaticky klesala. To je průkazné – pro všechny, kteří kategoricky odmítají očkování, je toto nezpochybnitelný důkaz. Očkování funguje.

Nicméně myslíte, že se loňský vzestup nakažených a hospitalizovaných nebude opakovat?

Kdybychom připustili, že se situace má opakovat, tak říkáme, že očkování nefunguje. Mně záleží na tom, aby proočkovanost byla co největší. Důvod, proč se zavíral průmysl a společnost, byla obava z kolapsu zdravotní péče, která má dopad nejen na ty, kteří stonali s covidem, ale na všechny vážně nemocné. To byly přijatelné důvody těch opatření, jakkoli jsem s některými nesouhlasil – například s jedním z nejdelších uzavření škol na světě.

To se v tomto rozsahu určitě nezopakuje. Musíme se mít na pozoru v tom, že tady hrozba zůstává, ale v jiné podobě a s jinými dopady než před rokem. Budeme žít s covidem, ale to neznamená při každém závanu větru zavírat společnost.

A co s těmi, kteří se očkovat nechtějí?

Vysvětlovat, ukazovat na čísla, na přesvědčivé argumenty. Proočkovanost nikdy nebude 100 procent, to u žádného typu očkování. Jde však o to posílit procenta u nejzranitelnějších skupin obyvatelstva.

Mělo by být očkování povinné?

Za mě ne. Vyčítám vládě, že do očkování nebyla schopna zapojit velké zaměstnavatele, kteří o to stáli, lépe zapojit praktiky, nabídnout očkování co nejpřístupnější a dobře vysvětlovat – nejen v kampani, ale aby lidé, kteří tomu rozumějí a kteří jsou s to prezentovat přesvědčivé argumenty postavené na faktech, aby je veřejnosti sdělovali. Snažíme se to suplovat, jak jen to jde.

Měla by Česká republika jít ve stopách Velké Británie, kde totálně rozvolnili veškerá opatření?

Musíme změnit přístup, nesmí to být vystrašenost. Zachovat racionální pohled na věc – tam, kde je riziko, zajistit větší proočkovanost ohrožených skupin. Asi se zvýší hygienické nároky, ale na tom není nic špatného.

Budete adepty na ministry zveřejňovat ještě před volbami – jako Piráti a hnutí STAN?

Podle mě je nejdůležitější, aby veřejnost věděla, kdo za koalici rozumí tomu kterému tématu. Koalice SPOLU má osobnosti, které se vyslovují, jsou denně prezentovány a oslovovány v médiích, to je přirozená volba osobností. Na celou řadu postů máme vícero adeptů, bude to zdravá konkurence i pro sestavování vlády.

Měl byste zájem o řízení nějakého resortu případně vy?

Ať čtenáři posoudí, jestli jsem schopen nabízet dobrá řešení pro konkrétní problémy. V okamžiku, kdy mě budoucí premiér osloví s touto nabídkou, tak já nejsem ten, kdo by váhavě stál v koutě.

Takže byste případnou nabídku na ministra přijal?

Nepochybně ano. Pokud mě Petr Fiala osloví s tím, abych se zhostil odpovědnosti nějakého resortu, tak to samozřejmě rád přijmu.

Co se týče příštího premiéra, koalice SPOLU samozřejmě prosazuje Petra Fialu. Proč by byl lepším předsedou vlády než Ivan Bartoš, o kterém se v této souvislosti také hovoří?

Protože se o stabilitu jeho názorů a jeho přehled můžete opřít. Opakovaně i v dramatických situacích prokázal, že v nejvážnějších tématech a hrozbách české politiky stál pevně ve svém postoji a ukazoval, kudy jít. Má pevné hodnotové ukotvení, které není dáno právě naučeným programem.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu