9. července 2015

Oceňuji, že premiér Sobotka přijal náš návrh a svolal schůzku předsedů stran k nedělnímu summitu EU k Řecku

Výkonná rada ODS včera na svém jednání vyzvala pana premiéra Sobotku, aby před důležitým jednáním, které se týká řecké krize a může se tedy týkat peněz všech občanů Evropské unie, svolal jednání předsedů parlamentních stran a diskutoval s nimi o svém mandátu a o tom, k čemu se chce vláda na nedělním summitu zavázat a jak bude postupovat.



Oceňuji, že pan premiér schůzku na naši výzvu do druhého dne svolal.
 
Zahraniční politika země by měla stát na shodě demokratických politických stran. Cílem schůzky je tedy zabránit tomu, aby nám pan premiér Sobotka po návratu z Bruselu sdělil, že se k něčemu zavázal a my byli všichni překvapeni.  
 
Řešení řecké krize není jednoduché, ale musí být podmíněno hlubokými reformami. Řecko musí změnit svou ekonomiku, reformovat státní sektor a přestat plýtvat penězi. Nutným krokem je zřejmě i opuštění eurozóny. Jinak si s krizí neporadí.
 
Budeme zároveň chtít, aby si pan premiér Sobotka uvědomil, co řecká krize znamená pro Evropu, eurozónu a pro Českou republiku. Připadá mi logické, aby v případě, že Řecko bude vystupovat z eurozóny a bude se měnit primární právo, si Česká republika vyjednala trvalou výjimku, abychom automaticky nemuseli euro přijímat. Jasně totiž vidíme, že euro na území eurozóny v její současné podobě nefunguje.