29. května 2015

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl 1. místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.


Daniel TAKÁČ, moderátor:


V Událostech, komentářích právě teď Jeroným Tejc, předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny. Dobrý večer. 


Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Dobrý večer. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Europoslanec a první místopředseda ODS Jan Zahradil. Dobrý večer. Pánové, vítejte u nás. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Dobrý večer. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Připojí se, alespoň tomu věřím, během vysílání Událostí, komentářů i vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, tedy olomoucký vrchní státní zástupce. Pánové, vaše komentáře. Jakou zprávu dnešním rozhodnutím soudu politici dostali? 

 


Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Dostali jsme zprávu, že zatím nemáme právo znát důvody toho rozhodnutí. To je mrzuté. Nicméně musíme se s tím v tuto chvíli smířit. Počkáme si na to, jak dopadne druhé kolo. A já, aniž bych někomu přál nějaký tvrdý trest, tak si myslím, že nejen že pro mě je to šok, ale je to do budoucna podle mého názoru velký precedent, který se nám může jako zemi vymstít. Pokud se ukáže, že vojenští zpravodajci nebo jiní zpravodajci mohou téměř kohokoli sledovat a pak to mohou "navléknout" na to, že jen "prověřovali". To si myslím, že je velký problém, který nás skutečně může stát mnoho. Nejde teď o Janu Nagyovou, jestli měla, nebo neměla být za tu věc odsouzená, protože ona mohla být v té věci možná návodcem k trestnému činu. Ale upřímně řečeno, ať už říkala cokoliv, ten, který stál na druhé straně, měl znát své pravomoci, měl se rozhodnout. A podle mého názoru neměl tyto informace brát tak vážně, jak je vzal tedy zahájit podle mého názoru sledování. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Co se politici dozvěděli tímto rozsudkem, pane Zahradile, o státním zastupitelství, o policii, o tom, jak vykonávat politickou moc? 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Politici by především měli být zdrženliví v komentování toho rozsudku, protože je to rozsudek první instance. Takže i já budu zdrženlivý, protože to určitě bude mít ještě nějakou další dohru. Ale ukazuje se, že ta euforie, se kterou do toho Vrchní státní zastupitelství nebo pan Ištvan vstoupili před dvěma lety, nebyla tak zcela odůvodněná. Už se mu rozpadla jedna kauza, to byla ta kauza těch tří exposlanců, kteří údajně měli být tedy součástí korupční kauzy. Tam jim... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


No, tak tam se to neví, jestli byli, nebo nebyli, protože se to nemůže vyšetřovat vzhledem k imunitě. 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Ano, ale to mohl samozřejmě vědět. Teď se rozpadá alespoň tedy v tomto rozsudku i ta druhá kauza. Já jsem přesvědčen, že samozřejmě není důvod k nějakému velkému jásotu. Prostě tady jsme byli svědky jednání, které zcela nepochybně bylo, řekněme, za hranou dobrého vkusu. Já jsem ochoten tady říct veřejně, že to, že premiér zaměstnával jako šéfku svého kabinetu svoji životní partnerku, určitě byla chyba, určitě to nebylo standardní, ale za to se nechodí do kriminálu. Tady je zapotřebí vést tu jednoznačnou dělící čáru mezi nějakou morální odpovědností a mezi trestní odpovědností. Trestní odpovědnost nebyla prokázána. A já jsem přesvědčen, že ty policejní manévry, kterých jsme byli svědky před dvěma lety, jsou ve světle tohoto rozsudku zcela neopodstatněné, že to byl velký humbuk a možná se skutečně ještě dozvíme další věci, které k tomu zásahu vedly. A já myslím, že tehdy před těmi dvěma lety to bylo značně přehnané. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Tejci, takhle to můžeme uzavřít? Je to sice nemorální, a to říká Petr Fiala, že morální selhání není a nemůže být trestným činem, takže můžeme to tím uzavřít. Je to sice nemorální, ale vlastně na tom není nic trestného. Takže kdokoliv, kdykoliv, když bude slabší premiér, bude úkolovat tajnou službu a ono se nebude nic dít. 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Já si to dovolím rozdělit na dvě věci. První je ta teatrálnost a ten monstr zásah, který podle mého názoru byl skutečně nepřiměřený a informace o zlatu a o dalších věcech, o kterých jsme se dozvěděli na tiskové konferenci, se doposud neprojevily u orgánů činných v trestním řízení, což je určitě velký problém. Ale druhá věc je právě tato kauza. Já si myslím, že nelze jen tak říct, že se nic nestalo, že to je nějaký morální problém. Možná to je morální problém u paní Nagyové, která neměla činit něco, a nevím, jestli to je, nebo není trestné. Druhá věc je, co se děje ve zpravodajské službě. Já myslím, že jestli se spokojíme s tím, že nikdo nesledoval, na což potřeboval povolení ministra obrany a musel by postupovat podle určitých předpisů, ale jen prověřoval, tak já se ptám, kdo byl ještě prověřován, když to mohly být desítky případů, tak jak bylo naznačeno. Byl jsem prověřován... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


I někdo jiný myslíte? A máte nějaké konkrétní potvrzení, že to mohlo jít dál, že byli sledováni i jiní lidé? 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Jestliže byla prověřována manželka premiéra jenom proto, že měla ne možná dobrý vztah s paní Nagyovou, byť ona tvrdí, že to bylo proto, že ji chtěla chránit. Měl jsem být chráněn i já za to, že jsem jako první z poslanců poukázal na nepřiměřené vysoké odměny paní Nagyové? Byli to odboráři, když třeba svolávali demonstraci, bylo to také ohrožení státu, které prověřovala tato nebo jiná služba? To jsou otázky, které si musíme klást. Zpravodajské služby se velmi těžko kontrolují. Téměř vůbec. Jediný, kdo je... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


No, tak to je otázka pro vás, co s tím ale. 

 


Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Jediný, kdo je může kontrolovat teď efektivně, je ten, kdo je řídí. To znamená primárně vláda nebo ministři. Ten problém, který teď budeme řešit, je, že zatímco kdyby došlo k potrestání těch, kteří se podle mého názoru dopustili zneužití té služby a uvidíme, jak rozhodne druhá instance, pak by určitě si v budoucnu všichni jejich nástupci dali pozor na to, co činí a co činí jejich podřízení. Pokud se to nestane, pokud to nebude potrestáno, tak to podle mého názoru bude vést k velkému riziku zneužití zpravodajských služeb i do budoucna. A já si myslím, že brutální zásah do soukromí podle mého názoru nelze přejít tak, jak to bylo přejito. Nicméně, jak říkám, není úplně profesionální a nebylo by profesionální, kdybychom teď komentovali ten rozsudek bez toho, aniž bychom ho dopodrobna znali. Já jsem zatím viděl jen závěrečné řeči. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


No, dobře. Ale tady principielně, tady jde o tajnou službu a je tady státní zástupce, který snáší konkrétní výpovědi, důkazy a tak dále. A nakonec se řekne nic. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


To, co řekl pan Tejc, s tím se dá samozřejmě do určité míry souhlasit. Ale to už se posunujeme od osobních peripetií paní Nagyové, nyní Nečasové, k nějakému obecnějšímu... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


No, to tak rozdělil pan Tejc před chvílí. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


...k nějakému obecnějšímu problému fungování tajných služeb, toho, jak vůbec pracovníci tajných služeb chápou to svoje poslání, to svoje zaměstnání, co jsou vlastně schopni ještě brát jako relevantní úkol, koho jsou vůbec schopni poslouchat a jakým způsobem je kontrola těch tajných služeb vykonávána. Ale to je problém trochu jiného řádu a ten s tím případem souvisí, řekněme, jenom částečně. A to je podle mě teď záležitost především české Poslanecké sněmovny, aby se tedy možná znovu podívala na to, jakým způsobem jsou ty informační služby, zpravodajské služby koncipovány, jestli jich přece jen nemáme trochu moc, jestli ta kontrola je zajištěna dostatečně, jestli zákony, na jejichž základě jsou vůbec zřízeny, odpovídají současné době. Ale to už se dostáváme trochu dál od tohoto konkrétního případu. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Což asi bychom i chtěli v této debatě. Tady se něco stalo, má to velký dopad na pravici, padla vláda, volby dopadly, tak jak dopadly. Jak vyvážit to riziko, že tajné služby takhle ovlivní nebo policií takhle ovlivní politiku v zemi, ale na druhou stranu aby zase politici absolutně neovládli tajné služby, že by pak nemohly pracovat. 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Já jsem si toho rizika vědom. A my jsme zpracovávali ještě před volbami, a to hluboko před nimi, koncepce, jak by ta kontrola mohla vypadat. Myslím, že se shodneme zleva doprava a zprava doleva, že asi není možné jednoduše posílit kontrolu ze strany Poslanecké sněmovny posílením pravomocí poslaneckých výborů nebo komisí, protože tam je určité riziko. Lidé se střídají, bohužel nemáme takovou kulturu, jako je například v Německu, že se nový poslanec může dostat do této komise bez ohledu na to, že o něm nikdo nic neví. Takže já si myslím, že řešením je, že mezi to vstoupí ještě jeden článek, který bude velmi minimalistický. To znamená, řekněme, maximálně tři lidé, kteří budou vybírání různými institucemi, aby nešlo o jedno místo, které určí, a budou muset mít určitý věk, aby už například neměli zájem po skončení té funkce dělat nějakou velkou kariéru. To znamená startovat tu kariéru právě tímto místem. A měli by to být lidé typově bývalý soudce, státní zástupce nebo například bývalý ředitel zpravodajské služby, kteří se také nenechají úplně tahat za nos od té služby a budou mít přístup, ale budou sdělovat pouze to, zda byl zákon porušen, nebo ne a podají informaci orgánům činným v trestním řízení. Není potřeba, aby sdělovali veřejnosti komplet ty informace, protože většina z nich bude samozřejmě v režimu utajení. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


To je cesta, kterou byste, velmi stručně prosím, mohli... Je to cesta k diskusi. 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Vypadá to rozumně, souhlasím s tím, že není možné rozšiřovat ty pravomoce. Souhlasím s tím, že ti poslanci mají různou kvalitu a různou odpovědnost, někdy také neodpovědnost. A souhlasím tedy s tím, že nějaký menší počet odpovědných lidí, který by za ty zpravodajské služby skutečně nesl odpovědnost, kontroloval je, že je možná cesta, jak to vyřešit. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Je to politická zbraň proti pravici? Vždy už můžete říkat, vy jste ti, kteří tady jste měli na krku takovýto soud? 

 


Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Ne, já myslím, že to se nedá brát jako politická zbraň. To, co se stalo, bylo jen vyvrcholení jedné aféry za druhou, které pronásledovaly Nečasovu vládu v těch posledních měsících. Myslím si, že to bylo trápení, které nakonec bylo ukončeno touto kauzou. Možná kdyby nebylo té, byla by jiná. Možná to bylo oddechnutí si i pro pravici, protože takto už se dál nedalo vládnout. Ale rozhodně to nelze zlehčovat. Prostě byl to velký problém. Já zneužití zpravodajské služby považuji ze všech těch věcí, o kterých bylo hovořeno, za nejzásadnější. Já jsem od počátku říkal, že uplácení poslanců je politická korupce. Jestli to je, nebo není trestný čin, to byla velká otázka. A ukázalo se, že ani nebylo možné, aby byl stíhán. Ale jedna věc je politická korupce, druhá věc je zneužití zpravodajské služby, protože jedno je skutečně spíše v té rovině toho, co se nemá dělat, za co má padat vláda. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


No, ale to se nestalo doteď tedy, zatím. 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


A druhá věc je... Já myslím v tom smyslu ne trestním, já myslím v tom smyslu toho, že prostě politici se nemají vzájemně uplácet takto nastaveným systémem. Nicméně jak říkám, to je otázka, jestli to je, nebo není trestné. Toto, o čem mluvíme teď, to znamená zneužití zpravodajské služby, ať už někdo bude potrestán, nebo není potrestán, podle mého názoru bylo pádným důvodem pádu jakékoliv vlády. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Je tady ještě jeden rozměr v této záležitosti. Ono to, já jsem sice říkal, že to bylo první kolo soudní, ale ono to bylo to první veřejné soudní kolo. Předtím soudkyně rozhodla trestním příkazem a tam vinu stanovila minimálně pro paní Nečasovou a teď je to jinak. Je to nějaký základ pro to, aby se začalo debatovat o kvalitě soudnictví? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


To si skutečně nemyslím. A rozhodně jsem se vždycky snažil vyvarovat toho, abych politicky hodnotil rozhodnutí nezávislého soudu. Jedno šetření může dopadnout jedním způsobem. V momentě, kdy dojde k novému opakovanému šetření, objeví se nové důkazy, objeví se nové skutečnosti, o kterých se třeba v tom prvním kole, jak jste to nazval, nevědělo. Tak to samozřejmě může dopadnout úplně jinak. To vám řekne každý právník, to vám řekne každý soudce. Takže v tom já nespatřuji problém. Problém prostě tady byl v tom, že pan premiér smíchal, řekněme, svůj osobní život nebo problémy svého osobního života s tím politickým životem. ODS za to zaplatila velmi vysokou cenu, odešli jsme z vlády, jsme v opozici, spadly nám preference. Ta kapitola je za námi. My zítra, doufám, na kongrese dokážeme, že otevíráme novou kapitolu. A já bych byl rád, kdyby z toho bylo vyvozeno jednak nějaké poučení, jak fungování těch tajných služeb, tak pokud se ukáže, že státní zastupitelství pochybilo, tak i k fungování státních zastupitelství. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A zpátky k té soudkyni. Vy to také nevidíte jako problém? To prostě se může stát v trestním řízení? 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


To se nejen může stát, to se stává. Nechci hodnotit tento konkrétní případ. Ale obecně ze zkušenosti, kterou mám jako advokát, mnohdy soudci dají spíše nižší trest do trestního příkazu, aby zabránili tomu, že ten člověk fakticky tu vinu nepřijme a musí se konat líčení. Ale samozřejmě pokud se tak stane a na to má každý právo, aby ta věc byla projednána u soudu, mohou vzejít nové skutečnosti, a proto se také ty důkazy... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Čili tohle a priori to problém není toto. 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


No, to rozhodně problém není. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


K tomu kongresu ještě. Co od vás můžeme ve vztahu k této kauze ve vztahu toho znovuoživení ODS čekat zítra? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Já věřím, že kongres se nebude zabývat touto kauzou. Znovu říkám, tohle je minulost dva roky stará. Já doufám, že jsme dokázali a že dokazujeme, že jsme se této zátěže zbavili. A jediná věc, která z toho pro budoucnost může vyplynout, je nějaké opatření nebo personální odpovědnost, pokud se ukáže, že státní zastupitelství konalo přehnaně nebo ten případ přecenilo. A tam já bych opravdu viděl potom  i personální důsledky a osobní zodpovědnost i ve vztahu ke konkrétním osobám. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pánové, děkuji za vaši debatu. Na shledanou. 

 


Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Díky taky, na shledanou. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Na shledanou. 

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP