23. dubna 2015

Není v našem zájmu přijímat nemocné euro

V českých médiích v uplynulých dnech znovu rezonovala otázka spojena s přijetím eura u nás. O stejném tématu diskutoval v pravidelném pořadu Tržní okénko hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda s ekonomickým expertem Občanské demokratické strany (ODS) Janem Skopečkem. Ten si myslí, že přijímat rychle jednotnou evropskou měnu by byla chyba.

 
 
„Opravdu netuším, kdo dnes vážně může chtít rychle přijímat v České republice euro. Když se podíváme na to, jak ten politický projekt eura selhává, kolik to stojí evropské daňové poplatníky peněz, aby eurozóna tento projekt udržela v tom stavu jakém je, a co to dělá s chudšími zeměmi, jak naopak doplácí ti bohatší,“ řekl Skopeček na rádiu Zet. 
 
V této souvislosti pak vyjádřil nesouhlas s prezidentem Milošem Zemanem, který je zastáncem přijetí jednotné evropské měny. Zeman nedávno řekl, že Česká národní banka svojí intervencí z listopadu 2013 usilovala o oddálení vstupu České republiky do eurozóny. „Myslím si, že primárně Miloši Zemanovi nejde o žádné ekonomické argumenty, ale o politický cíl evropské federace, ke které se chce prostřednictvím eura dostat,“ řekl k tématu Skopeček, který věří, že otázka přijetí eura bude hlavním bodem nadcházejících voleb.
Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
předseda regionálního sdružení