8. dubna 2015

Prezident a premiér si neváží české koruny

Tlak na přijetí eura ze strany prezidenta republiky Miloše Zemana a úvahy premiéra Sobotky o vstupu ČR do eurozóny v roce 2020, které vyplynuly z jejich dnešního společného setkání, považujeme za neracionální, nešťastný, chybný krok a hazard s českou ekonomikou.

Není v zájmu ČR a jejích občanů vstupovat do eurozóny, která dnes zápasí o své přežití a denně nás přesvědčuje o tom, jak chybný politický krok bylo vytvoření společné měnové unie z tak odlišných a nesourodých evropských ekonomik. Občané zemí eurozóny za tento ambiciózní projekt politiků platí nemalé náklady v podobě záchranných transferů a slaboučkého ekonomického růstu. Není důvod stejnými náklady zatěžovat i naše občany.

ODS proto trvá na referendu o přijetí eura a vyjednání výjimky z povinnosti „nemocnou" evropskou měnu přijímat. Je smutné, že si dva nejvyšší ústavní činitelé naší země tolik neváží české koruny jako jednoho ze základních symbolů naší státnosti, který navíc není jakoukoliv překážkou našeho ekonomického rozvoje.

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS