12. února 2015

Je dohoda z Minsku podle vás zlomem v konfliktu na Ukrajině?

Lídři Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny se dohodli na příměří na Ukrajině. Hostem diskusního pořadu ČRo - Radiožurnálu o minské dohodě byl předseda ODS Petr Fiala.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Pojďme se podívat na reakce českých politiků. Do našeho sněmovního studia teď pozdravím Petra Fialu, poslance a předsedu Občanské demokratické strany. Dobrý den.

Dobrý den přeji.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

A ve sněmovním studiu je také Jiří Mihola, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL. Hezký den i vám, pane Miholo.

Dobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Pane předsedo Fialo, začnu u vás. Je dohoda z Minsku podle vás zlomem v konfliktu na Ukrajině, nebo byste byl zatím opatrný i s ohledem na to, co jsme měli teď možnost slyšet od našeho zpravodaje na Ukrajině?

Petr FIALA, předseda ODS:

My neznáme zatím pozadí ani všechny podrobnosti. A když se podíváme na výroky klíčových evropských představitelů, kteří u té dohody byli, tak ty jsou opatrně optimistické. Já myslím, že každý rozumný člověk musí přivítat to, že tu je šance na ukončení bojů, reálná šance na ukončení bojů. To je dobrá zpráva. Ale samozřejmě myslet si, že tato dohoda znamená konec ukrajinské krize, by bylo určitě naivní. Je před námi ještě hodně práce.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Jiří Mihola má jaký názor? Nastane klid na Ukrajině, na východě?

Jiří MIHOLA, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL:

Já vítám tady tuto dohodu, přináší určitě naději, nebo jak říkala německá kancléřka, záblesk naděje. Také bych zůstal spíše opatrným optimistou, jakkoli bych si velmi přál, aby tento konflikt se co nejdříve podařilo vyřešit a ukončit, a to mírovou cestou. Nicméně i ty reakce domácích a zahraničních politiků svědčí o tom, že ještě k tomu bude docela dlouhá cesta. A dokonce předpokládají například německý ministr zahraničí, pokud jsem četl správně ten jeho výrok, ještě vyostření bojů před tím uzavřením příměří. Takže skutečně v těch soudech bych byl opatrný, nemáme ještě kompletní informace. Ale ty, co jsou momentálně na stole, samozřejmě tu naději vzbuzují. A vítám, že tedy tady k tomu jednání, dlouhému a náročnému jednání došlo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Pane Fialo, podle vás, kdy bude čas na to, aby přestaly platit sankce, které byly uvaleny na Rusko, ať už od Evropské unie, nebo od Spojených států?

Petr FIALA, předseda ODS:

Od toho jsme ještě hodně daleko. Tady nejde jenom o tu aktuální dohodu, my si taky musíme uvědomit, že ty sankce byly uvaleny na základě ruského postupu na Krymu, což je zase další problematický případ. Ten posun, který já tady vidím, je aspoň v tom, že nyní Rusko jedná. A doufejme, že i do budoucna bude koordinovat svoje kroky s mezinárodním společenstvím. Ale jak jsem říkal, my ještě zdaleka nejsme před koncem ukrajinské krize, musíme počkat na konkrétní kroky Ruska a pak teprve můžeme uvažovat o tom, že by se sankce daly zmírnit, popřípadě odstranit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Počkejte, pardon, že vám do toho skáču, pane předsedo, ale co podle vás tedy bude takovým tím definitivním koncem, když říkáte, že tato dohoda to ještě určitě nebude. Tak podle vás ten klid nastane až v jaké chvíli?

Petr FIALA, předseda ODS:

Podívejte se, tady je spousta otevřených otázek. Například zda Rusko bude dál podporovat zbraněmi separatisty, zda bude respektovat hranice Ukrajiny, k čemuž se kdysi zavázalo, co samo jednostranně porušilo. Jaké budou jeho další kroky v ukrajinské krizi. To jsou všechno otázky, které jsou před námi. Ten optimismus, který teď je, musíme mírnit i tím, co se dělo v předcházejících dnech. Vždyť komentáře z tohoto víkendu v zahraničních médiích na základě vyjednávání kancléřky Merkelové a prezidenta Hollanda v Rusku hovořily o tom, že za posledních 20 let nikdy nebyly rozpory mezi západními zeměmi a Ruskem tak veliké. To neporozumění nebylo nikdy tak velké. A tohle všechno se nespláchlo se stolu během 16 hodin nočního jednání, čili musíme počkat...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Samozřejmě tak určitě ta trpělivost je...

Petr FIALA, předseda ODS:

... musíme počkat na další vývoj.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

... je v tuto chvíli na místě. Pane Miholo, ještě váš názor, kdy bude podle vás čas na rušení sankcí? Zatím jsme opravdu od toho daleko, tak jak o tom mluvil Petr Fiala před vámi?

Jiří MIHOLA, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL:

Souhlasím s tím, že jsme od toho opravdu daleko, protože myslím, že k upuštění od sankcí je možné přijít až poté, co se dohoda začne naplňovat. A skutečně naplňovat. Zatím je to na papíře a nemyslím si ani, že ta stanoviska nebo pohledy na věc jsou ze všech stran tak jednotné, aby to bezproblémově bylo naplňováno v nějakém krátkém čase. Jsou zde ústupky Ruska, aspoň tak to vnímám, jako ta otázka přislíbené suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, ale k tomu podotýkám, stejně jako kolega Fiala, tu záležitost, že není zde zmínka o Krymu. Tak nevím, jestli myslí jako tu úplnou celistvost Ukrajiny včetně Krymu, anebo jako jestli s Krymem počítá. No není, to je potřeba vyjasnit v každém případě, protože k tomu se vztahovaly vlastně ty sankce. A potom samozřejmě jsou zde požadavky na Ukrajinu, které můžeme vnímat jako ústupek Ukrajiny. To je ta záležitost ústavních reforem, které by měly zohlednit představy teda obyvatelstva Donbasu. A to je trošku zatím...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Jenom abychom trochu se pohnuli k té mé otázce, takže stále ještě tedy se od toho...

Jiří MIHOLA, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL:

Krátkodobě to určitě nebude. To já bych byl rád, kdyby se to co nejrychleji vyřešilo, ale ta otázka je tak složitá, že budeme rádi, že se bude postupně řešit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Děkuji. Jiří Mihola, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL, a Petr Fiala, poslanec a předseda Občanské demokratické strany. Pánové, děkuju, na shledanou.

Na shledanou.

Na shledanou.