22. října 2011

Podporuji vzdělávání naší členské základny a nových členů ODS

Vážené delegátky, vážení delegáti, dámy a pánové,

jak už zde bylo řečeno, ODS je stranou s dlouhodobě ukotvenými názory a programovými postuláty. Nic na tom nemění ani naše současné vládní angažmá, kde se nám již druhé volební období daří pokračovat v prosazování řady programových bodů. Programové prohlášení vlády i finální podoba paragrafových znění zákonů nese výrazný rukopis občanských demokratů, a proto klademe i nadále velký důraz na generování nových nápadů a myšlenek, které bychom mohli uvést do politické praxe.

Vážené členky, vážení členové ODS, nyní bych se věnoval materiálu, který vám byl předložen k diskusi. ODS v minulých letech vystavěla systém vzdělávání členů, podporovatelů, politiků, profesionálního aparátu, který ve středoevropském regionu nemá obdoby. V roce 2004 schválila výkonná rada ODS program vzdělávání ODS, strategii úspěchu pod patronací Ivana Langera. Tento program ve svém dlouhodobém konceptu předpokládal profesionální vzdělávání na úrovni neakreditovaných i akreditovaných programů. Právě díky tomuto programu dnes mohou naši kandidáti využívat kvalitní vzdělávací zázemí, které přispívá k jejich odborné i politické přípravě na volby i následný výkon veřejných funkcí. Program strategie úspěchu pamatuje i na profesionální přípravu naší široké manažerské sítě, která představuje nezastupitelnou komparativní výhodu ODS vůči ostatním politickým subjektům. Pevné jádro systému vnitrostranického vzdělávání a spolupráce s partnerskými organizacemi nám dnes umožňuje učinit další krok, který znásobí náskok ODS oproti politickým konkurentům. Tím krokem je pečlivá a systematická práce na vzdělávání naší téměř 30tisícové členské základny a také na vzdělávání nových členů ODS. Rozšíření vzdělávacích aktivit na členskou základnu je také klíčové doporučení naší odborné komise pro vnitřní záležitosti, které jako předseda ODS pozorně naslouchám. Proto také 22. kongresu předkládám k diskusi koncept, jehož uskutečnění umožní ODS udělat další krok směrem k moderní straně politických profesionálů.  Jaké ty kroky jsou?

Za prvé, vzdělávání musí začít již u nových členů. Dnes jste dostali do ruky návrh průvodce člena ODS, což je první hlubší informace o naší straně, kterou by měl každý nový člen dostat. Seznámí se v něm se základní strukturou strany, se svými právy a povinnostmi i s programovými prioritami ODS.

Za druhé, vzdělávání nových členů by měl doplnit speciální e-learning, ve kterém se noví členové budou moci dozvědět více o základních programových dokumentech ODS i aktuálních programových prioritách, které prosazujeme.

Za třetí, svou pozornost bychom dále měli věnovat vzdělávání všech členů ODS. Kromě speciálních publikací, seminářů, konferencí a e-learningových kurzů jeho součástí měla být také nabídka dlouhodobého vzdělávání, ať je to například liberálně-konzervativní akademie, či vysokoškolská výuka.

Za čtvrté, pro úspěch ve volbách musíme pokračovat i v kvalitní přípravě kandidátů.

Za páté, již nyní se před každými volbami konají pravidelná školení kandidátů. ODS a CEVRO, Liberálně-konzervativní akademie, vydávají průvodce kandidáta. V těchto aktivitách musíme pokračovat a rozšiřovat je o další témata, jako je například využití internetových kampaní či průzkumů voličské základny.

Za šesté, po úspěšné kampani se musíme nadále věnovat i odborné přípravě zvolených politiků. K tomu by měli sloužit nejenom centrální odborné komise, ale také specializované odborné semináře, publikace a e-learning. Samozřejmé pro zvolené politiky je i rozšiřování znalostí ve vysokoškolských programech, a to i v rámci celoživotního vzdělávání.

Za sedmé, vzdělávání členů je třeba provázat také se zkvalitňováním práce manažerské sítě. Již od roku 2005 běží projekt politický manažer-profesionál. Ten by měl pokračovat a být doplněn o témata, jako je například time management, počítačové dovednosti nebo předávání zkušeností ze zahraničních kampaní.

Za osmé, jsem přesvědčen, že chceme-li ODS posunout dopředu, musíme uvnitř strany nastavit pomyslný kariérní řád, který upřednostní dlouhodobou práci a přípravu před oportunismem.

Za deváté, pokud někdo na sobě bude pracovat, musí mít místo na našich kandidátkách a orgánech strany. Cílem předloženého konceptu je otevřít diskusi o tom, jak pokračovat v našich předchozích aktivitách. Netvoříme revoluci, ODS má v oblasti vlastního vzdělávání na co navazovat, na těchto základech bychom měli postavit i program soustavného vzdělávání naší členské základny.

Děkuji za pozornost.

RNDr. Petr Nečas

místopředseda oblastního sdružení
člen regionální rady
předseda strany
poslanec PČR
předseda vlády