5. února 2015

Vláda by neměla před krizí eurozóny strkat hlavu do písku

Vláda ČR by neměla strkat před další vážnou krizí eurozóny hlavu do písku a měla by veřejnosti jasně sdělit svůj aktuální postoj k existujícímu závazku ČR přijmout společnou evropskou měnu euro.

V současné chvíli se nelze spokojit s tradičně vyhýbavým konstatováním, že během mandátu stávající vlády k přijetí eura nedojde. 

Dlouhodobá krize eurozóny, která se v tuto chvíli dostala jen do své další fáze, dává za pravdu výhradám zaznívajícím už při samotném vzniku eurozóny. Eurozónu tvoří strukturálně odlišné ekonomiky, pro něž je jedna měna (a tedy i jedna společná měnová politika a jeden společný měnový kurz) nevýhodná a škodící. 

Tyto výhrady, které v ČR artikulovala jako jediná relevantní politická strana ODS, byly evropskými elitami a v našem prostředí zejména ČSSD doposud marginalizovány a umlčovány. Současná vláda dokonce změnila postoj dřívější Nečasovy vlády a rozhodla se nepochopitelně přistoupit k evropskému fiskálnímu paktu. Nyní je před vládou rozhodnutí, zda vstoupit do připravované bankovní unie. Vláda by se dalších integračních kroků měla zdržet a v otázce eura otevřít debatu, jakým způsobem se ze závazku přijmout euro vyvázat. Je to v zájmu ČR a jejích občanů.

Ing. Jan Skopeček

expert ODS pro ekonomiku