23. ledna 2015

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

 

Celý rozhovor s místopředsedou ODS Martinem Novotným můžete zhlédnout na ČT24.

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Ve studiu vítám Richarda Brabce, ministra životního prostředí. Dobrý večer. 

 



Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:


Dobrý večer. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A ve spojení je s námi také Martin Novotný, poslanec a místopředseda ODS. Dobrý večer i vám. 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda strany /ODS/:


Pěkný večer z Olomouce. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane ministře, vy jste dnes, nebo včera jste Radiožurnálu řekl, že ministerstvo životního prostředí nevylučuje prolomení limitů v Bílině. Je to pravda? 

 



Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:


Je to pravda. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Jak to jde dohromady s tím, co jsem našel, že jste říkal 18. února - hnutí ANO mělo v programu jasnou deklaraci neprolomení těžebních limitů, jsem přesvědčen, že i když to není v programovém prohlášení, realita bude opravdu taková, jakou jsme slibovali, tedy, že nedojde k prolomení těžebních limitů. Co se změnilo? 

 



Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:


Jestli jsem říkal, že nevylučujeme to prolomení v Bílině, tak zároveň říkám, že to v této chvíli automaticky neschvalujeme. My říkáme stále totéž, tedy, že otázka prolomení limitů není ani tak otázka politická, jako otázka reálné potřeby toho uhlí, to znamená my chceme slyšet, jak to uhlí, které je dneska za limity, ať už se to týká Bíliny nebo jakéhokoli jiného, jakékoli jiné části, ale především Bíliny, bude využito, řekněme, ve veřejném zájmu České republiky. To znamená, kolik uhlí Česká republika vlastně v tom dlouhodobém horizontu potřebuje, na co ho potřebuje. Protože jestliže tady hovoříme o tom takzvaném veřejném zájmu, tak je to především uhlí pro teplárny. A dovolte mi jenom několik suchých čísel. Z roční těžby přibližně 40 milionů tun hnědého uhlí, které se v České republice těží, tak pouhých 7 milionů tun jde právě do tepláren. To znamená, je to určitě dostatečná rezerva na to, abychom se bavili o tom, zda je opravdu v zájmu České republiky to uhlí vytěžit za limity a hlavně jak ho použít. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já se ještě vrátím zpátky k té své otázce, jestli dovolíte. Nevylučujeme, to znamená, že to neschvalujeme. To jste řekl. Znamená to, že vy v zásadě jste proti jaksi pokoření těch limitů jakýchkoli, to znamená i v té Bílině. Každopádně je to věc, kterou si dovedete představit, že projde vládou? 

 



Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:


Ano. My jsme říkali, že to je vlastně pro nás určitá krajní varianta tak, jako pan kolega Mládek říká, že vlastně je to pro něj určitá minimalistická varianta, tak pro hnutí ANO je to varianta, o které jsme schopni se určitě odborně bavit. A na základně konkrétní potřeby toho palivového mixu jí diskutovat. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane Novotný, pan ministr tady nadnesl asi tu základní otázku, to znamená, bude uhlí vůbec potřeba, budeme potřebovat vůbec to uhlí? Vy si myslíte, že v tuto chvíli můžeme na ní jednoznačně odpovědět? 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda strany /ODS/:


Já myslím, že ta odpověď musí padnout v rámci diskuse o energetické koncepci. Ta různé zdroje rozděluje do takzvaných koridorů, stanoví horní a dolní hranice, v kterých se jejich podíl může pohybovat. A my si musíme skutečně říct z hlediska několika faktorů, které já zkusím za chvilku zmínit, jaká je ta potřeba toho uhlí. Po mém soudu tím prvotním faktorem paradoxně není ta zaměstnanost, o které se v tuto chvíli nejvíc mluví, ale je to energetická bezpečnost země, a to energetická bezpečnost vnější i vnitřní. Ta vnější je o tom, jestli máme dojem, že by třeba mezinárodní situace mohla být natolik složitá, že naše závislost na jiných zdrojích by mohla být pro nás nebezpečná a to staré dobré uhlí by mohlo být pro nás v tu chvíli důležité. Já si to dovedu představit. Ta druhá, ta vnitřní energetická bezpečnost, je o tom, jestli jiné zdroje energie jsou natolik spolehlivé a jisté, že nepotřebujeme mít to uhlí nadále v záloze. I tuto debatu si dovedu představit. Na třetím místě je pro mě obecný ekonomický rozvoj země, to jest vliv toho surovinového mixu na cenovou hladinu vstupu do ekonomiky a tam si myslím, že také můžou být dobré důvody, zejména z hlediska toho, k jakému zdražení vede velký podíl obnovitelných zdrojů a zatím to, že v té ekonomice hrají spíše tu problematizující roli, to může být taky téma k otevření. Až na posledním místě pro mě je zaměstnanost. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane poslanče, já se omlouvám, a máte na ty svoje otázky, na které teď jaksi kladete nebo které vznášíte do plen a máte na ně také odpovědi? 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda strany /ODS/:


My na ně zatím jednoduché odpovědi nemáme. Ta vláda postupuje v tomto zvláštně. Já si sám kladu otázku, jestli se pánové už dohodli a teď hrají před veřejností divadlo, že zaujmou různé pozice a potom ustoupí do předem dohodnutého kompromisu, anebo jestli ty, jestli ty odpovědi mají. My jako Občanská demokratická strana říkáme, a to si myslím, že je rozumný a vstřícný postoj, že nebudeme opozicí, která se bude přivazovat k těm domům a dělat z toho populistickou kartu, ale v rámci této debaty že jsme otevřeni bez té populistické hry k debatě o prolomení těch limitů, nebudeme toho tématu jakýmkoli způsobem zneužívat. To, že kolegové dnes už někteří vědí variantu 2, dnes už někteří vědí variantu 3, mi přijde v tom smyslu takové trošku zvláštní, možná podezřelé. Pan kolega Brabec například... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pardon, já se omlouvám, já dám prostor panu ministrovi. Je to, když budu parafrázovat slova  pana poslance trochu habaďůra, že už to máte domluvené a pak se nakonec dohodnete na nějaké jaksi kompromisní variantě? 

 



Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:


Ne, tak jestli pan kolega je zvyklý na habaďůry, tak určitě my ne. Už vzhledem k tomu, že to je natolik závažná otázka, že žádné divadlo samozřejmě nehrajeme. Ta otázka, jak jsem říkal, je skutečně veskrze odborná a já jenom krátce navážu na to, co pan kolega říkal. Skutečně pokud se bavíme o té zaměstnanosti, což je téma, které velmi rezonuje dneska, a přirozeně v ústeckém regionu a hlavně na Mostecku je region samozřejmě s vysokou nezaměstnaností, ale jenom zase pár suchých čísel. Já je mám rád, a myslím, že je není možné vytrhávat z kontextu, což se bohužel někdy děje. V roce 1993 pracovalo v Mostecké uhelné víc jak 16 tisíc lidí. Od té doby se počet lidí v těch uhelných společnostech, které jsou vlastně právní nástupci Mostecké uhelné, snížil tak, že v té Severní energetické, která právě těží na dole ČSA, dneska podle aktuálních zpráv z její výroční zprávy pracuje přibližně 850 lidí. Takže já se ptám... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


To znamená co? Že není potřeba prolomovat limity, protože tam zaměstnanost výrazně nestoupne? 

 



Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:


Ne. Já to dokumentuju na tom, že pokud se dneska hraje hlavní argument zaměstnanosti, tak pak se musím zeptat, proč se nehrál, když se vlastně propouštělo těch 15 tisíc lidí v průběhu těch víc jak 20 let? Každé místo je dobré v každém případě v tom regionu, ale my to musíme poměřovat i s tím, co by se stalo v případě prolomení limitů, a to i v tom částečném prolomení na dole ČSA. To znamená, není to jenom o tom, že rozhodnete o vystěhování 2 tisíc lidí a zásadním způsobem změníte jejich život, koneckonců to jsme v té reportáži viděli, ale je to například i o tom, že v Litvínově se dostanete na několik set metrů od těžební jámy a samozřejmě se totálně změní kvalita života 25 tisíc lidí. Takže na jedné straně máte určitě záležitost kolem zaměstnanosti, momentálně několik stovek lidí, i kdyby jich bylo, řekněme, víc jak tisíc, což dneska je přibližně asi 1500 lidí, které v té společnosti pracují. A znova opakuji, každé místo je důležité, ale na druhé straně máte, máte zájmy přirozeně toho širšího regionu. Pardon jenom krátce dokončím a samozřejmě navážu na to, co říkal pan poslanec Novotný, je velmi důležité o to, zda skutečně to uhlí z hlediska energetické bezpečnosti České republiky potřebujeme a ze Státní energetické koncepce, respektive z toho návrhu a koneckonců i ze surovinové koncepce nebo strategie, která je dneska předložena, tak jasně vyplývá, že Česká republika by se obešla bez uhlí za limity minimálně teda v případě dolu ČSA. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


To jsou například závěry Pačesovy komise, jak první tak druhé. Jedna věc a já bych navázal na pana poslance. Pan poslanec v zásadě říká, že je velmi zvláštní, že někdo už má v tuto chvíli jaksi vybrané varianty 2, 3, 1, 4, přitom, vy jste to tady řekl také ve studiu, potřebuje zjistit, zda vůbec to uhlí potřebujeme. Co to svědčí o vaší vládě, že jeden ministr říká - já už vím, že potřebuju ty limity prolomit a vy sám a celá vláda říká - potřebujeme vůbec zjistit, jestli je to potřeba? 

 



Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:


Ne. V této chvíli je to o tom, že ta debata se opravdu vede velmi intenzivně v těchto týdnech i měsících proto, že navazuje na Státní energetickou koncepci, která byla, jak možná víte, v první verzi vlastně předložena na konci prosince a byla odložena do konce února a mezitím měla být zpracována surovinová politika v oblasti energetických surovin a na základě, řekněme, předlohy, respektive předložené verze této surovinové politiky, z toho právě vyplývají tyto 4 varianty, z nichž tedy je doporučovaná právě varianta číslo 2. A skutečně navazuje i na tu Státní energetickou koncepci, že by se Česká republika měla obejít s tím uhlím v případě tedy prolomení u lomu Bílina. To znamená, navazuje to na to, ale ta diskuse se samozřejmě vede a povede se v rámci této surovinové politiky, která, jak říkal pan ministr Mládek, by měla být předložena do vlády do 31. března. To znamená, v této chvíli to, prosím, berte jako neformální, velmi odbornou debatu, ale stále ještě neoficiální, ale určitě to rozhodnutí a ta další debata se povede po předložení do vlády. Protože pak o tom bude diskutovat celá vláda. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane poslanče, březen jako termín, kdy v zásadě by mělo nastat rozhodnutí na dlouhá léta dopředu. Jak se na to díváte? 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda strany /ODS/:


Ono ta nutnost toho rozhodnutí, nevím, jestli úplně v březnu, ale v zásadě v tomto roce vyplývá ze samotné té konstrukce těch limitů. Já teda musím říct, že se tomu trošku směju, protože koaliční smlouva přímo říká, že jednotlivé vládní strany povedou první 2 roky svého funkčního období tu debatu a během těch prvních 2 let rozhodnou. Nikdo tím nemůže být překvapen, že se ta debata vede a že bude muset vláda rozhodnout. Já jsem trošku překvapen, jak se ta debata odstartovala. Já jsem spíš předpokládal, že si vláda nejdřív najde svoji vnitřní koaliční shodu a teprve potom přijde s nějakou koncepcí navenek. Já bych se nejvíc bál toho, kdyby to téma opět padlo pod stůl bez odpovědi na otázku jasnou, zda je to potřeba nebo ne jenom proto, že se z toho stane zase politikum. A v tom smyslu tu naší opoziční nabídku, že z toho nechceme dělat politikum, považuji za seriózní, slušnou a zodpovědnou.

 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, pane ministře, nebojíte se, ale upřímně, že na vládě se z toho koneckonců stane politikum? Každá politická strana vidí ten problém trochu jinak, bude se snažit nějakým způsobem hrát svoji kartu? 



Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:


Podívejte, ten problém je tady, vlastně víte, že územně ekologické limity byly stanoveny v roce 1991. Pak byly znovu potvrzeny v roce 2008, to znamená, víc jak 20 let jsou i ty obce v nejistotě. Koneckonců v nejistotě jsou i těžaři a jejich zaměstnanci. Mezitím se samozřejmě vystřídala celá řada vlád a prostě neměly tu odvahu o tom rozhodnout. My už ji v každém případě mít musíme, protože ono to rozhodnutí už nelze příliš odkládat právě proto, že ti těžaři v případě ať už jednoho či druhého rozhodnutí budou muset udělat jasné kroky i technické k dalšímu útlumu těžby. To znamená, já... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pardon, bude to jednoduché rozhodnutí na vládě? 

 



Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:

 
Vůbec nebude jednoduché, ale přesto si myslím, že tak, jak vnímám vyjádření jednotlivých kolegů, tak spíš tedy se bude točit kolem té varianty číslo 2. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane ministře, díky za vaši návštěvu. Pane poslanče, my se ještě ve vysílání uvidíme. Díky. 

 



Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:


Děkuju za pozvání, na shledanou. 

 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Mými dalšími hosty jsou, vezmu to postupně, ode mě Roman Sklenák, předseda poslaneckého klubu ČSSD. Dobrý večer. 

 



Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu strany /ČSSD/:


Dobrý večer z Brna. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu hnutí ANO. Dobrý večer i vám. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/:


Hezký večer. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A ve spojení jsme stále i s Martinem Novotným, poslancem a místopředsedou ODS. Dobrý večer ještě jednou. 

 


Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda strany /ODS/:


Pěkný večer ještě jednou z Olomouce. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane Sklenáku, pokud se nemýlím, vládní koalice disponuje 111 hlasy, vysvětlete mi, jak je možné, že nejste schopni takovýto zákon prosadit? 

 



Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu strany /ČSSD/:


Dnes došlo k tomu, že nebyla dodržena nějaká pravidla, která jsou nutná pro to, aby právě se takovéto situace nestávaly. Nebylo to způsobeno tím, že by někteří vládní poslanci nechtěli tento návrh podpořit nebo že by nebyli přítomni v Poslanecké sněmovně. Poslanců měla vládní koalice dostatek. Bohužel stalo se několik chyb, které tím, že byly kumulovány, tak spěly nakonec k tomu, že vládní návrh nebyl schválen. Ta první chyba nastala hned ráno, protože třetí čtení bývají zařazena pevně právě pro to, aby všichni poslanci věděli, že to důležité hlasování nastane přesně v konkrétní čas a tento bod byl zařazen jako druhý, hned druhý bod dnešního jednání. V okamžiku, kdy tedy jsme jej měli projednávat, tak ale nebyl přítomen překladatel pan ministr Babiš a sněmovna si odhlasovala, že bude v tom bodu pokračovat až poté, co on se dostaví. Tím pádem ta doba byla velmi neurčitá. Nevěděli jsme, kdy přesně pan ministr Babiš přijde do sněmovny a to byl ten první problém. Druhý problém bylo to, že když tedy potom jsme pokračovali v projednávání tohoto bodu, tak nedošlo k tomu, co je nejen zvykem, ale je to i upraveno i v jednacím řádu jako povinnost toho, kdo řídí schůzi, svolat poslance. On musí tím takzvaným gongem upozornit, že se bude hlasovat a to se bohužel v tomto případě také nestalo. Takže bylo několik poslanců, kteří byli pár metrů od jednacího sálu a vůbec nevěděli, že se za několik okamžiků bude odehrávat hlasování. No a... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane předsedo, já se omlouvám, gong tam nikde v jednacím řádu není. K tomu se ještě dostaneme... 

 



Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu strany /ČSSD/:


Je tam povinnost... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Je tam napsáno, že musí oznámit, že předsedající schůze musí oznámit zahájení hlasování, nikde není řečeno, že musí jaksi použít signalizační zařízení. 

 



Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu strany /ČSSD/:


To se právě tím gongem. Je to, je víte, že třeba v Senátu mají dokonce celou znělku, kterou pouští před každým hlasováním, je to takto upraveno ve všech parlamentech, pokud vím, je to... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Je to paragraf 69, ale nikde tam není signalizační zařízení. Počkejte, k tomu se ještě dostaneme. Já teď postoupím k panu Faltýnkovi a zeptám se vás, jestli vy si pamatuje ještě svoje předvolební heslo takovéto hlavní? 

 


Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/:


Určitě. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Jak znělo? 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/:


To naše heslo bylo, že budeme pracovat. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Ano, nejsme jako politici, makáme. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/:


Že budeme pracovat. Přesně tak, nejsme jako politici, makáme. Já bych jenom chtěl říct, že bohužel dneska došlo ke shodě, jak říká kolega Sklenák, několika nešťastných událostí. Je pravda, že určitý podíl viny na tom nese jak řídící schůze, ale i my poslanci, my předsedové klubu, kdy v podstatě 11, jak jste řekl správně, vládních poslanců, kteří byli ve sněmovně, se tohoto jednání nezúčastnili, protože ho nestihli, bylo to 7 kolegů ze sociální demokracie, 2 od nás a 2 z KDU-ČSL. Ti naši 2 poslanci, já už jsem to řekl odpoledne, když jsme to komentovali ve sněmovně, tak jeden z nich byl na toaletě, nestihl doběhnout a druhý kolega Vondráček byl v bufetu a rovněž nestihl přijít. Takže je to i naše chyba. Byla to tedy ta souhra okolností. Ale v žádném případě to neznamená, že by vládní koalice neměla na tento zákon o dluhopisech jasný názor. My tu situaci budeme řešit. Jsou tady v podstatě dvě možnosti, jak toto naše pochybení napravit.

 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já se omlouvám, pane předsedo, k tomu se dostaneme, pardon, pojďme ještě zůstat... 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/:

 
My to v nejbližší době napravíme. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Ano. Já nechci vám skákat do řeči, ale k tomu ještě se dostaneme. Mě zajímalo to makání a jestli toaleta a bufet je to pověstné makání. Ale pojďme dát i prostor zástupci ODS. Jak to, já se omlouvám, nejste slyšet. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/:


To není omluva, ale, pane redaktore, já uznávám naši chybu. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Tak. Teď už jste slyšet byl. Já dám prostor také zástupci ODS. Jak to na vás dnes působilo v Poslanecké sněmovně? 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda strany /ODS/:


Já zkusím rovnou se trefit do černého. Já myslím, že ta podstatná chyba je ještě někde jinde. V dlouhodobém přístupu ministra financí pana Babiše k ekonomickým zákonům a normám předkládaným do sněmovny. Pan ministr financí zásadně pouze čte předem připravené technicistní zprávy od svých ministerských úředníků a sám vlastními slovy nikdy nevysvětlí, o jaký problém se jedná. Za druhé ignoruje jakékoli otázky, které jsou směřovány k jádru věci, zásadně na ně neodpovídá. To zjistíte ve stenozáznamech. A já se pak nedivím, že poslanci třeba vůbec netuší, ani poslanci vládní koalice, jak důležitá věc se v té chvíli ve sněmovně schvaluje. A jestli pan ministr nepřijde ani na bod, který se týká 674 miliard korun, pro občany naprosto nepředstavitelné číslo, pak si myslím, že tím zasévá i jakousi morálku do svých vlastních řad a pak se stane něco takového, co se stalo. My jsme se chovali úplně opačně. My jsme ústy našeho poslance kolegy Vilímce upozornili, že sněmovna ještě předtím schválila zákon, kterým si tuto pravomoc sama sobě odebírá. Byť čeká na podpis prezidenta republiky ten zákon, přesto je docela podstatné, když schválíme normu, která zároveň říká, že už ty dluhopisy nemáme schvalovat. My s tím nesouhlasíme. My si myslíme, že se tím sněmovna zbavuje své podstatné zodpovědnosti. V kombinaci s tím nepříchodem a neodpovídáním na otázky jsme dali najevo předem, že se takového divadla nechceme účastnit, to není naše nezodpovědnost. My víme, že ty dluhopisy budou muset být schváleny, republika musí fungovat, ale takhle se prostě nedá nadále pracovat. A já si myslím, že kolegové samozřejmě musí nastolit morálku ve svých řadách a jakýsi funkční model, ale zároveň by se měl pan ministr Babiš zamyslet nad svým přístupem k práci a nad dlouhodobým pohrdáním Poslaneckou sněmovnou. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Dám prostor panu Faltýnkovi na reakci. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/:


To není v žádném případě pravda. Pan Babiš počítal s tím, akorát došlo v tom programu ke zrychlení projednávání těch bodů. My jsme nepředpokládali, že to bude mít takový rychlý bezkonfliktní spád, protože už jsme si za ten rok zvykli na to, že opozice neustále obstruuje a dneska třeba kolega Kalousek si vzal zase hodinu přestávku. Ale já to nechci komentovat, to je právo poslaneckých klubů. Takže my když jsme viděli, že ten zákon se blíží rychle v tom časovém sledu, tak já jsem informoval pana Babiše, který seděl na ministerstvu financí a měl jednání, a rychle do sněmovny přijel. Takže to si myslím, že je omluvitelné z tohoto pohledu a sněmovna rozhodla o přerušení tohoto bodu na návrh kolegy Kalouska a, my jsme to podpořili. Také se to mohlo odehrát tak, že bychom požádali některého z našich ministrů, konkrétně třeba kolegu Brabce, který tam seděl a mohl to vzít takzvaně za pana Babiše. Ale my jsme si byli vědomi té závažnosti toho problému a jak říká kolega Novotný, šlo o dluhopisový program v řádech miliard, stovek miliard korun, takže proto jsme zajistili při tom pana Babiše, aby přijel rychleji. A pokud se týká toho následného řešení, tak já už jsem řekl, že v podstatě jsou dvě cesty, jednak vláda může rychle tento návrh zákona předložit znovu, anebo se můžeme spolehnout na to, co dneska leží u pana prezidenta, to znamená, že i rozpočtová pravidla, která tam dneska jsou na podpis, tak umožňují vládě, aby v podstatě vydávala dluhopisy do výše schodku státního rozpočtu, aniž by to muselo být projednáno v Poslanecké sněmovně. Ten zákon dneska prošel Senátem... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já vás přeruším, protože, ano, já se omlouvám. Tady abychom byli také féroví, tak vy jste zmínil ne jmenovitě, ale zmínil jste předsedající schůze nebo řídící schůze, vaší koneckonců členku paní Jermanovou. Pojďme jí dát prostor, protože ta kritika nezněla pouze od vás teď večer, ale zněla celý den jak od pana Babiše, tak koneckonců i od předsedy vlády. 

 



Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně sněmovny /ANO/ (záznam): 


Já si žádné pochybení nepřipouštím, protože předpokládám, že všichni poslanci jsou dospělí a jsou v práci a ví, že pátek je určený pro třetí čtení. Na každém rohu mají televizi, takže předpokládám, že ví, že mají přijít hlasovat a není mojí povinností je svolávat na hlasování. Mně to přijde trošku úsměvné, protože je lepší vždycky, než uznat vlastní vinu, že nepozoruju, co se děje ve sněmovně, shodit to na někoho jiného, nicméně moje vina to rozhodně není a já se proti tomu bráním, protože myslím si, že každý poslanec má vykonávat svůj mandát a součástí jeho mandátu je hlasování. Má si hlídat dění ve sněmovně, a pokud všichni víme a známe jednací řád, tak víme, že středy a pátky jsou vymezeny pro třetí jednání. Každé ráno schvalujeme program, kde jsou pevně zařazené body, takže dobře věděli, že tam je, dokonce tam byly dva zákony ve třetím čtení, takže je to věc jejich, ne moje. Mojí povinností není hlídat poslance, mojí povinností je řídit schůzi, a to jsem činila. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A ještě jedno jméno tady zaznělo, jméno Andreje Babiše, právě na jeho hlavu také dnes mířil hněv opozice. Co na to říkal? 

 



Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/ (záznam): 


Já si myslím, že jsem byl zvolen občany proto, abych pracoval pro ně a já bohužel nemůžu pracovat, protože pan Kalousek a opozice stále dělají obstrukce a taky nechápu, proč hlasujú proti dluhopisům České republiky, jestli chtějí, aby naše země zbankrotovala. 

 



redaktor: 


A nebyla to hlavně chyba koalice, že tam nebylo dost vašich poslanců na to hlasování, vy byste měli pohodlnou většinu přece?

 



Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/ (záznam): 


Určitě, byla to chyba a taky asi řídící jako schůze měla, měla zavolat poslance do sálu. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane Sklenáku, i ministr Babiš říká, že to byla chyba koalice. Řekněte mi upřímně, jak to musí tohle to působit na veřejnost, kdy poslanci zasedají od 9 do 2, což je, pokud se nemýlím, 5 hodin, příští schůze je čeká až 10 února a oni nejsou prostě schopni být v takovém počtu v sále, aby mohli hlasovat? 

 



Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu strany /ČSSD/:


Ale já jsem se k tomu vyjádřil v tom svém prvním vstupu. Ti poslanci byli přítomni, koalice měla dostatek poslanců. My jsme ostatně ten první bod dnes hlasovali ratifikací římského statutu a tam bylo potřeba 120 aktivně hlasujících poslanců pro, tam bylo potřeba 3/5 většina a také jsme ten zákon schválili. Tam skutečně šlo o to, že nebyli jen v ten moment v sále. A víte, ono skutečně není dost dobře možné, aby všichni poslanci seděli celou dobu bez jakékoli přestávky v sále, protože je potřeba v předsálí se bavit i o tom, jak probíhá schůze, reagovat na to, domlouvat postupy. Ostatně i vy novináři nás často žádáte, abychom během jednání sněmovny odešli dát vám rozhovor, dát vám vyjádření. Já jsem dnes také během schůze toto mnohokrát činil. Takže já bych nevyčítal poslancům, že nesedí celou dobu bez jakékoli přestávky v sále. Tedy prostě od toho jsou právě ty mechanismy a ta pravidla, která je potřeba dodržovat, včetně toho svolávání na hlasování, aby k tomuto nedocházelo. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Aby za to nakonec pak nemohli novináři. Pane Novotný, kritika Andreje Babiše mířila na opozici. 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda strany /ODS/:


Já chci být politicky korektní, ale to je neuvěřitelná licoměrnost, skutečně neuvěřitelná. Podívejte se, my jsme předem avizovali náš postoj, řekli jsme, že je absurdní o tom hlasovat poté, co jsme předtím schvalovali, že se sněmovna té pravomoci zbavuje. Upozornili jsme, a to byly, ty dluhopisy řeší dluh dokonce z roku 2013, že to mohlo být ve sněmovně dávno, a že chceme tím svým postojem dát najevo, právě aby vládní koalice plnila to heslo ANO, to jest, aby makala, aby logicky pracovala. Předkládat zákony, kde na jedné straně říkáte, že už to sněmovna nemá rozhodovat a několik dní poté ji nechat o tom znovu rozhodovat, je skutečně absurdní postoj. My jsme tím chtěli dát najevo, že tento model práce opravdu je pro nás nadále nepřijatelný a v žádném případě naprosto odmítám, aby nás pan ministr financí Babiš činil vinné za to, že to hlasování neprošlo. Ať si udělá pořádek ve vlastních řadách. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane Faltýnku, pokud se mohu připojit, tak já také tomu příliš nerozumím. Jak je možné, že vy dnes říkáte: no nic se nestalo, my jsme to sice neschválili, protože máme u prezidenta novelu, která to řeší. Proč jste tedy o tom hlasovali? Proč schvalujete něco, co pak zjistíte, že v zásadě už řeší zákon, který už jste jednou schválili? 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/:


Já jsem neřekl, že je to zbytečné nebo že se nic nestalo. Já jsem řekl, že jsou tady varianty řešení této prekérní situace. Já jsem uznal naši chybu, naši 2 kolegové se i veřejně za to, že nestihli doběhnout na hlasování, omluvili. Ale ten dluhopisový program, který jsme dneska měli schválit ve sněmovně, řešil roky 2013, jak říká pan Novotný správně, a 2014 a ten zákon, který leží u pana prezidenta, řeší rok 15 a 16 a jsou v podstatě dvě možnosti řešení. Upravit tu normu, která leží u pana prezidenta, aby se s ní daly řešit i roky 13 a 14, anebo tento zákon, který dneska neprošel a nebyl schválen, znovu dát do vlády a zrychleným postupem ho znovu dostat do sněmovny. Dá se to podle mého názoru stihnout do března. Ale já jsem chtěl říct ještě s dovolením jednu věc. Mě překvapuje nezodpovědnost opozice, která v podstatě říká: je to váš problém, je to problém vládní koalice, nás nezajímá, jak budeme řešit dluhy naší země, které jsme my stávající opozice způsobily. Vždyť přece všichni víme, jak pravicové vlády zadlužily fatálně naši zemi a dneska se k tomu v podstatě nehlásí a říkají je to váš problém, s našimi hlasy nepočítejte. Já jsem šel v té přestávce, kterou si pan Kalousek vzal, za ním poprosit ho o pomoc v této záležitost a on mně řekl naprosto na rovinu, ať se nezlobím, že prostě opozice čeká na chyby koalice, ta chyba se stala a já uznávám, že se stala a tak nám s tím nepomůžou. Takže je to spíš ten mediální boj mezi opozicí a koalicí, ale tu stávající opozici, která tady vlastně posledních 8 let řídil naši zemi, ty věcné věci vůbec nezajímají.

 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane Novotný. 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda strany /ODS/:


Já si myslím, že posluchači a diváci jaksi budou sami schopni posoudit věrohodnost těch tvrzení. A možná takovým tím úhelným kamenem toho, kdo v tuto chvíli hraje fér, je to, že vládní koalice navrhla zákon, kterým zbavuje Poslaneckou sněmovnu vůbec možnosti o tomto rozhodovat. Ten zákon o rozpočtových pravidlech, takzvaná velká rozpočtová pravidla říkají, že napříště bude sněmovna rozhodovat pouze tehdy, když vláda by překročila plánovaný schodek rozpočtu a musela to řešit. Neboli my v každém případě jsme připraveni se na takových tématech podílet. Dokonce jsme chtěli tyto otázky řešit i v budoucnosti, protože si myslíme, že to je nezcizitelná zodpovědnost Poslanecké sněmovny, je to i analogie u obcí, které také rozhodují třeba o úvěrech, nikomu to jinému nesvěřují. Vládní koalice jde cestou, že to svěřuje ministerstvu financí. Myslíme si, že to je obrovská chyba, že to jakoby rozmělňuje takové to vědomí zodpovědnosti právě za ty dluhy, protože poslanci o nich teď rozhodovali dvakrát, ve chvíli, kdy schvalovali státní rozpočet a ve chvíli, kdy si uvědomovali, že si na ten stát na to musí půjčit od občanů, ve chvíli, kdy se podíleli na rozhodování o dluhopisech. Teď to tak být nadále nemusí a já si myslím, že to bude opačný model, než říká kolega Faltýnek, že se na ty záležitosti dluhové bude tím pádem myslet méně, ne více. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane Sklenáku, pojďme tu debatu uzavřít. Mě by zajímala jedna věc. Jestli něco z té situace, o které se tady bavíme, něco pro vás vyplyne a zajímá mě, jestli budete nějakým způsobem měnit pravidla, jestli předsedající schůze dostane povinnost jaksi mít prst na tlačítku gongu, anebo jestli třeba taky uvažujete o tom, že byste vyměnili paní Jermanovou, řekněme si to na rovinu, na jejíž hlavu ta kritika není poprvé? 

 



Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu strany /ČSSD/:


Určitě musíme si sednout s předsedy koaličních klubů a tu situaci zanalyzovat a vyvodit z ní důsledky. Já jen chci říct, že je to první případ, kdy se něco takového stalo. Zatím všechny vládní návrhy, které do sněmovny přišly, byly schváleny bez problému. V loňském roce to bylo téměř 100 zákonů, takže prostě stala se tato situace. Samozřejmě je to nepřijatelné, je to chyba, už se nesmí opakovat a nemyslím si, že bychom museli měnit formální pravidla, spíš si musíme říct, jak příště postupovat a možná ta pravidla, která máme ještě rozšířit, aby prostě k tomuto už nedošlo. A v tuto chvíli bych neřešil asi ani personální otázky ve vedení sněmovny.

 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Neřešil ani znamená, že to vylučujete? 

 



Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu strany /ČSSD/:


Na začátku volebního období byly uzavřeny dohody, bylo zvoleno vedení Poslanecké sněmovny a nemyslím si, že ta situace je v takové pozici, že by muselo docházet ke změnám. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Krátká reakce, pane Faltýnku, vylučujete změny ve vedení sněmovny? 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/:


Já souhlasím, já za sebe nebo za nás, za naše hnutí samozřejmě vylučuji změnu ve vedení sněmovny v případě kolegyně Jermanové, a bylo by fér si říct, a já už jsem to řekl několikrát dneska, že to nelze házet pouze na hlavu kolegyně Jermanové. Z její strany samozřejmě tam určité pochybení bylo, ale pochybili jsme si my, že jsme nedokázali zajistit fyzickou přítomnost našich poslanců, takže je to naše společná zodpovědnost a nemůžeme to házet pouze na ni. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Snad se z toho, pánové, poučíte. Díky za vaší návštěvu, za vaše odpovědi, mějte se hezky, na shledanou. 

 


Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda strany /ODS/:


Na shledanou. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/:


Také děkujeme, na shledanou. 

 



Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu strany /ČSSD/:


Na shledanou. 

Martin Novotný

místopředseda strany
poslanec PČR
místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení