5. ledna 2015

Podporuji starosty v požadavku dostavby temelínské elektrárny

Stát, Jihočeský kraj, obce a účastníci zrušeného tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín (JETE) vynaložili již velké úsilí při přípravě této gigantické stavební akce. Byly pro ni vykoupeny pozemky a připravovaly se rozsáhlé investice do dopravní infrastruktury.

S dostavbou počítají i uzemní plány Jihočeského kraje a dotyčných obcí a také mnohé podnikatelské projekty. Práci při postavení dalších dvou bloků JETE by mohly přímo či nepřímo získat tisíce lidí.

Tendr a nejistota

Myslím si, že bylo velkou chybou, když současná vláda České republiky premiéra Bohuslava Sobotky zrušila tendr na rozšíření temelínské elektrárny a uvrhla tak zdejší region do nejistoty. Podle mého názoru není rozumné měnit taková důležitá strategická rozhodnutí. Tento verdikt také poškodil pověst naší země jako seriózního partnera v zahraničí. Proto podporuji starosty obcí z okolí temelínské elektrárny, kteří napsali otevřený dopis vládě České republiky a jihočeským krajským zastupitelům, ve kterém žádají, aby v nové koncepci rozvoje jaderné energetiky vláda ČR dala najevo, že s dostavbou Temelína počítá.

Musíme si uvědomit, že stát a mnoho podnikatelských subjektů už investovaly stamiliony korun v souvislosti s touto obří stavbou. Jestliže se mají v Temelíně postavit další dva bloky, tak musíme být na takovou činnost připraveni. To znamená, musí se kvůli růstu dopravy postavit nové silnice a obchvaty obcí, zajistit ubytování a další služby pro lidi, kterých by v okolí Temelína přibylo. A to nejde udělat ze dne na den!

Zvláště v současné době je důležitá také co největší energetická soběstačnost a jaderné elektrárny jsou jedním z mála způsobů, jak toho u nás dosáhnout. A to to je další pádný důvod pro dostavbu Temelína.
RNDr. Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR