31. prosince 2014

Bojím se, že EU ustoupí Vladimiru Putinovi

Senátor a populární starosta plzeňského obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner hodnotí se stručností jemu vlastní v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz současný rok na tuzemské politické scéně. Všímá si vlády, prezidenta, ale i mluvčího Hradu.

 
 
Jak byste hodnotil činnost vlády a parlamentu v tomto roce. Bylo to lepší oproti minulým letům či srovnatelné? Nebo horší? 
 
Nebudu zlý a ohodnotil bych ji jako srovnatelnou. Ale přes navenek vystavovaný dojem solidnosti a pracovitosti vzhledem ke svým ideovým východiskům a složení budoucnosti naše země neprospívá. 
 
Myslíte si, že vláda v novém roce vydrží, nebo budou nějaké razantnější změny? 
 
Jsou-li tím míněny změny personální tak určitě. Volby nejsou vyjma případných předčasných v dohledu a nutnost působit kompaktním dojmem nebude tak veliká. A pokud někdo vlastní skutečnou moc, bude ji chtít určitě i legalizovat. 
 
Čeho se obáváte v novém roce z hlediska mezinárodní situace? 
 
Že Evropská unie ustoupí pod nějakými pseudodůvody od sankcí vůči putinovskému Rusku. 
 
Bude podle vás pokračovat rozkol mezi Hradem a ministerstvem zahraničí ohledně cest pana prezidenta na východ? 
 
Pan prezident se i vzhledem ke svému věku nezmění, takže důvody k rozkolu budou trvat. Jen možná nebudou tak otevřeně veřejně prezentovány jako dosud. 
 
V lednu chce Miloš Zeman pozvat do republiky řadu vysokých zahraničních činitelů v souvislosti s výročím Osvětimi. Je moudré zvát i Vladimira Putina? 
 
Výročí Osvětimi se panu prezidentovi samozřejmě pro takovéto pozvání hodí. Záleží i na vlastním průběhu celé akce a přístupu k Putinovi ze strany ostatních účastníků. 
 
Jak se naše společnost staví k porušování lidských práv - zaznamenal jste nějaký významný posun? 
 
Myslím, že část naší společnosti, které porušování lidských práv vadí, je stabilní. Snad se bude rozrůstat i o přicházející další mladé generace. 
 
Myslíte si, že hnutí ANO, a především Andrej Babiš bude dále válcovat politickou scénu u nás a jde podle vás stále stát řídit "jako firmu"? 
 
Politická scéna "válcovat" jde, dokud to dovolují voliči. Ale žádné stromy nerostou do nebe a ani stát nelze řídit jako firmu. Ostatně uvidíme po "účetních závěrkách" v nejbližších letech. 
 
Co vás v tomto roce na politické scéně nejvíce pobouřilo a naopak pobavilo? 
 
Ne snad přímo pobouřilo, ale způsob výkonu funkce panem prezidentem se mi zdá poněkud nešťastným. Dost se bavím při sledování žehlení těchto výkonů jeho tiskovým mluvčím - panem Ovčáčkem. Jen nevím, kdo by měl dělat tiskového mluvčího jemu. 
 
(Autor: Václav Fiala)
 
Ing. Lumír Aschenbrenner

předseda místního sdružení
člen strany
člen oblastní rady
člen regionální rady
starosta
zastupitel
zastupitel statutárního města
senátor PČR