8. prosince 2014

Poškozují dobré jméno strany

Celorepublikový sněm ODS v pondělí rozhodne o zrušení buněk v Praze 10 a Praze 11. Proti posledním baštám "staré ODS“ v hlavním městě vytáhl do boje pražský šéf Filip Humplík. "Dlouhodobě poškozují dobré jméno strany,“ říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Humplík.

 
 
Usilujete o zrušení buněk na Praze 10 a 11. Proč?
 
Dlouhodobě poškozují dobré jméno strany. Všichni lidé, kteří se trošku o pražskou politiku zajímají, ty důvody znají. Jde o věci, které mi vadí principiálně. Ovládání oblastí pomocí černých duší není správné a není to princip, kterým by se ODS měla řídit.
 
 
Hrají v tom roli konkrétní kauzy? Policie například obvinila zastupitele Prahy 11 kvůli nevýhodným prodejům pozemků…
 
Určitě, ale není to spojeno přímo a jenom se zastupitelstvy. Je to spíš o tom, že takto by se občanští demokraté chovat neměli.
 
 
Ovlivnila vaše rozhodnutí povolební situace v Praze 10, kde ODS podporuje koalici hnutí ANO?
 
Ano, podpora koalice paní Radmily Kleslové spolu s komunisty mi pochopitelně vadí. Ale není to jediný důvod, spíš taková poslední kapka.
 
 
Říkáte, že jde o organizace, které dlouhodobě poškozují dobré jméno ODS. Proč k jejich rušení přistupujete až teď?
 
Já jsem předsedou jeden rok, měli jsme volby a řešili spoustu jiných věcí, které směřovaly k volbám.
 
 
Takže jste čekali, až jak dopadnou volby?
 
Ne, to ne. Jediný orgán strany, který má pravomoc rozhodnout, je sněm. A ten se schází zhruba dvakrát ročně, z toho důvodu k tomu přistupujeme teď. Máme demokratické procesy a ty nějakou dobu trvají.
 
 
ODS v Praze 10 je dlouhodobě spojovaná s Tomášem Hrdličkou. Toho jste už vyloučili. Máte indicie, že jeho napojení na ODS trvá i nadále a chcete se od něj tímto způsobem definitivně odstřihnout?
 
To si nejsem jistý, to by byla spekulace. Ale mám pocit, že Tomáš Hrdlička teď komunikuje primárně s jinými stranami, než je ODS. Je tam úzká vazba na ANO, úzká vazba na Zoufalíkovo sdružení (strana exstarosty Bohumila Zoufalíka - pozn. red.). Od toho se chceme odstřihnout.
 
 
Jakou máte se svým návrhem podporu? Projde?
 
To si netroufám tvrdit. Krátce jsme o tom hovořili s panem předsedou Fialou, uvidíme. Doufám, že i on mě podpoří.
 
 
Řekl jste, že pokud návrh neprojde, rezignujete. Proč ta silná slova?
 
Jde o princip. Indicie, které naznačují, co se tam dělo, jsou špatné. Pokud to nedokážu obhájit na republikovém sněmu, kdybych měl vznést tak závažná obvinění a neprokázat je, tak bych na postu šéfa pražské ODS neměl co dělat.
 
 
Zůstane ODS v Praze 10 a Praze 11 bez zastoupení, nebo vytvoříte nové buňky?
 
Je to velmi nefér vůči členům, kteří jsou poctiví a chtějí s tím něco dělat. Těm se pochopitelně omlouvám, protože rušení celých oblastí není plně standardní věc. Doufám, že na nich budeme moci stavět a postavíme nové oblasti co nejdříve.
 
 
Ale lidé jako Milan Richter už tam mít přístup nebudou…
 
To nechci předjímat, uvidíme, jak se k tomu postaví, jestli by vůbec o to měl zájem. Ale pochopitelně on je jeden z viníků toho, co se tam teď děje.
 
 
(Autor: Lucie Kudláčková)
Filip Humplík

předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města
člen oblastní rady