1. prosince 2014

Chládkovi bych dal čtyřku!

PRAHA – To, že nemůže současného ministra školství Marcela Chládka (46, ČSSD) ani vystát, znovu potvrdil pro Blesk. Václav Klaus mladší (45) soudí, že je to zbabělec, který neumí ani hospodařit...

Jak hodnotíte ministra Chládka?

Ve školních známkách bych mu dal čtyřku. Snaží se být aktivní, ale jen mediálně. Má politickou sílu něco pro školství učinit, ale nevyužívá jí. Těžko najdu něco, za co by si zasloužil pochvalu.

Co vám vadí?

Nechává se ovládat agresivními organizovanými menšinami. Podporuje spoustu zákonů, jednotných registrů a kariérních řádů na základě lobbistických zájmů. Je až s podivem, jak moc jde ministr na ruku parazitům. Přitom těmto lobbistům nejde o školství, ale jen o to, jak si lehce přijít k penězům na vrub státu.

Koho myslíte těmi menšinami?

Každý z nás platí ze svých daní do školství asi 13 600 korun ročně. Přitom ta paní učitelka má výplatu pořád poměrně malou. Kam tedy peníze jdou? Různým dodavatelům eurodotací, školitelům na vše možné. Školství se tím lepší nestává, přesto se těmto lidem u ministra Chládka daří velmi dobře prosazovat.

Je podle vás úspěch, že se e Chládkovi podařilo vyjednat více peněz pro školství? Učitelé si prý polepší…

V českém školství je peněz už nyní poměrně dost. Problém je spíš to, že se s nimi neumí hospodařit.

Vy byste tedy o další peníze nežádal?

Dokázal bych přidat učitelům i bez toho, abych navyšoval rozpočet. Ať pan ministr vrátí do systému spravedlnost, a nebude muset žebrat u pana Babiše. Úplně by stačilo současné peníze lépe rozdělit a nejlépe jich co nejvíc dávat přímo školám.

Není ale čtyřka přísné hodnocení?

České školství je na tom opravdu špatně. Je příliš složitě financované, kdy na některé žáky středních škol se platí až šestkrát víc než na jiné. Žáci vykazují špatné studijní výsledky. Když se po maturitních zkouškách ukáže, že čtvrtina dětí nenapíše matematiku, tak se prostě příští rok připraví jednodušší test. Ministr s ničím z toho nic nedělá.

Vy sám jste ale na ministerstvu několik let působil jako poradce. Podle současného vedení resortu jste tam toho příliš neudělal. Proč?

Já tam seděl jen v komisi pro záchranu maturitní zkoušky, ve které působil i pan ministr Chládek. I když ten tam na rozdíl ode mě nechodil. Pak jsem tam měl jen asi nějaký desetinový úvazek a v jeho rámci jsem svou práci odvedl.

Na ministerstvu měl spolupracovat i váš otec, exprezident Klaus, jako šéf Národní rady pro vzdělávání. Pak ho po protestech ministr z rady stáhl. Proč?

Já jsem se velice divil, že otec byl ochoten v tomto okrasném výboru ministra zasednout. Také jsem mu to dost rozmlouval, přesto ale přislíbil účast. Pak se ale ozvala nejnižší sorta těch pravidelných petentů (proti byly iniciativy Vraťte nám stát! a Nadační fond proti korupci, pozn. red.) a ministr se zalekl a zapojení mého otce si rozmyslel. Já jsem následně jen tátovi napsal SMS, že jsem mu to říkal. Že zrovna s Chládkem, známým pro jeho zbabělost, se neměl do ničeho pouštět.

Uvedl jste kdysi, že možnost něco změnit je pro ministra velmi malá. Řekl jste, že maximálně může 1. září zahájit školní rok, pohladit holčičku a dát jí kytičku. Proč tedy Chládka kritizujete za nečinnost?

Ministr školství, ať je jím kdokoli, to má těžké, protože je omezován například kraji nebo Evropskou unií. Ten jeho manévrovací prostor je už dost malý.

Mám tedy vaše slova chápat tak, že pokud někdy budete ministrem školství, budete jen s kytičkou chodit hladit holčičky?

Tak teď už asi ve školách nikoho hladit nebudu. To jako bacha…

Pan ministr Chládek ale také hladil.

Tak ať si dává pozor, protože to není legrace. On už v podobných případech může být i takovýto citlivý a humánní projev starce dost problémový (smích).

Mgr. Václav Klaus

expert ODS pro oblast školství