20. října 2014

ODS si na dně jen lehce povyskočila

Ve druhém kole voleb jste byl zvolen do Senátu, když jste porazil kandidáta vládní ČSSD Václava Šimánka. Na co se jako dlouholetý starosta v horní komoře parlamentu budete chtít zaměřit? 

Nemám žádný konkrétní obor, na který bych se chtěl zaměřit. Hlavně bych chtěl, aby se zlepšilo podnikatelské prostředí v České republice a aby se zlepšila pozice obcí v legislativě. 



Pocházíte z Plzeňska. Budete se snažit lobbovat za váš region? Přece jen nějakou formu podpory vaši tamní voliči zřejmě očekávají. 

Region chci podpořit stejně jako asi jako každý senátor. Ale tohle říkat je ryzí populismus. Plzni chci pomoci tím, že se pomůže obcím a podnikatelskému prostředí obecně. 



Jak hodnotíte poslední volební výsledky ODS? Jste jedním ze dvou senátorů, které strana získala. Je to podle vás znamení, že se občanská demokracie odráží od politického dna? 

Ten volební výsledek určitě mohl být lepší, ale na druhou stranu, je to takové lehké povyskočení na tom dně. 



Kromě ODS jste kandidátem i za Korunu českou. Jaký máte vztah k monarchistům? 

Mám mezi nimi kamarády, takže asi proto mi dali svou podporu. A navíc monarchie určitě není špatné zřízení. Není třeba zrovna moc protidemokratické, jak si lidé myslí. A určitě je to funkční zřízení. Ale samozřejmě ji u nás nechci zavádět. 



Podporu jste získal také od Svobodných a dalších stran. To bylo také na ryze kamarádské bázi? 

Starostou jsem dvanáct let. Pokusil jsem se sestavit koalici všech nelevicových stran a na stejné bázi jsem potom žádal o podporu. 

Ing. Lumír Aschenbrenner

kandidát na senátora senátní obvod č. 9 Plzeň-město
starosta