13. října 2014

Nevidím důvod, proč by koalice neměla pokračovat

Mladá Boleslav – Raduan Nwelati dovedl ODS v Boleslavi k vítězství, které do jisté míry překvapilo i jeho samotného. Patří mezi nejúspěšnější komunální politiky ODS v zemi, čím si to vysvětluje?

 

Co podle vás osobně stojí za úspěchem boleslavské strany, potažmo vaším? 

Nejdřív bych chtěl poděkovat všem, kdo nás volili, přiznávám, že jsem takovou podporu nečekal. Myslel jsem, že v rámci "špatné" značky ODS to bude podstatně horší. Věřím, že je to výsledek práce, kterou jsme tu osm let dělali, Boleslav se změnila k lepšímu a lidé to ocenili, za to jsem jim vděčný. Nečekal jsem, že se Mladá Boleslav bude tak výrazně odlišovat od jiných středočeských měst. 



Koaliční jednání začínají, máte v tuhle chvíli konkrétní představu, jak by mohla případná koalice vypadat a kdo povede město? 

Předpokládám, že stávající koalice bude pokračovat dál. Tedy ODS, TOP 09 a Volba pro Mladou Boleslav, doplněná hnutím ANO 2011, které do výsledků také promluvilo. Pokud se takto domluvíme, budeme mít 23 mandátů, takže jako koalice bychom ještě posílili. 



Neobáváte se, že by se vaši koaliční partneři domluvili s ČSSD? 

Myslím si, že ne. Jsou to lidé, kteří vedli město spolu s námi. ať už je to Jiří Bouška, lídr Volby pro MB a ANO 2011, nebo Daniel Marek z TOP 09. Jsme na spolupráci zvyklí a není podle mého názoru důvod to měnit. 



Volba pro město a Ano ale výrazně posílili, nebudou si dělat nárok na pozici primátora? 

Zvyklostí je, že kdo zvítězí ve volbách, měl by mít post primátora. Ze zdejší mladoboleslavské zkušenosti už víme, že kdo to nedodrží, vrátí se mu to v budoucnu jako bumerang. Taková situace byla před dvanácti lety, my jsme vyhráli volby, ale všichni se proti ODS domluvili a primátorem se stal Svatopluk Kvaizar. Výsledkem pak bylo drtivé vítězství ODS v následných volbách, a jak vidíte, zvítězili jsme i tentokrát. Jsem rád, že tady v Boleslavi se lidé na komunální úrovni rozhodují jinak, než v rámci republiky. 



Jste připraveni na ústupky, například na variantu, že hnutí ANO bude mít dva náměstky? 

Předpokládám, že to nebude nutné a ani takový požadavek mít nebudou. Ovšem budete si muset počkat na výsledek koaličního vyjednávání. 



Čím si vysvětlujete nízkou volební účast? 

To je jedna z věcí, která mě trošičku mrzí. Pokud chce někdo posuzovat poměry na radnici a rozhodnutí vedení města, měl by jít k volbám, to je přece jediný způsob, jak to ovlivnit. 

 

(Autor: Šárka Charousková)

MUDr. Raduan Nwelati

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
primátor
předseda klubu krajských zastupitelů
člen Stínové asociace krajů ODS