13. října 2014

Na to, jak byla kampaň podlá, jsem spokojený

(Ústecký kraj) Dvacet let v křesle primátora Teplic má za sebou Jaroslav Kubera z ODS a přes velký ústup jeho strany ze slávy na celorepublikové úrovni se teď zkušený politik stal ve svém městě opět vítězem. Řečeno sportovní terminologií už to ale nebylo o několik koňských délek jako ve dvou minulých obdobích, nýbrž jen o půl hlavy. V letech 2006 a 2009 měla ODS v teplickém zastupitelstvu nadpoloviční většinu, vždy 17 zastupitelů z 33. Letos v červnu prosadila snížení počtu zastupitelů na právě začínající volební období,

 

Jak hodnotíte tento volební výsledek? 

Na to, že proběhla nejpodlejší a nejšpinavější kampaň za ty roky, co kandiduji, tak jsem vlastně spokojený. Musím poděkovat všem, kdo nás volili, že se nenechali ovlivnit a že jich bylo tolik, že nám to opět stačilo na vítězství. Jinak považuji za největší úspěch teplických voleb, že narychlo splácaná kandidátka Alternativa pro občany dopadla jak sedláci u Chlumce. Na jejich lídra Rudolfa Vyčichlu jsem složil slogan: Vyčichla vyčichl, dřív než si přičichl. 



Co přesně myslíte tím, že kampaň byla podlá a špinavá? 

Stačí se podívat do tiskovin některých hnutí. Korektní kampaň vedly tradiční strany, tedy kromě nás TOP 09, ČSSD a KSČM. Za úplně největší špinavost považuji vymyšlené přepisy údajných rozhovorů teplických radních plné sprostých slov, které kolovaly na sociálních sítích. Kromě jmen tam nebyla jediná věta pravdivá. Navíc to v den voleb zveřejnilo Právo na stránkách novinky.cz. Dali jsme podnět k vyšetřování policii. Pokud se jí podaří původce těchto špinavostí vypátrat, dáme ho k soudu. 



Přestože mluvíte o spokojenosti s výsledkem ODS, procentuálně i počtem mandátů jste přišli o polovinu voličů. Kde jsou hlavní příčiny? 

Je to otázka mnoha faktorů, z nichž většinu nemůžu já ani další členové vedení města ovlivnit. Těžko můžete řešit ruiny typu zimního stadionu či Imperátoru, když nejsou ve vlastnictví města. Zapůsobilo oslnění voličů celostátní protihazardní kampaní. I my chceme s hazardem bojovat, ale máme jinou představu. Ne hned celoplošně rušit. Rychlá příprava zákona, který je v určitých věcech dobrý, ale má i prvky, které nejsou reálné, byl mistrovský tah hnutí ANO. Také nás poškodil a zklamal přístup pošty k distribuci našich volebních materiálů. Do řady schránek nepřišly, a to se stalo jen ODS. 



Zastupitelé ODS v červnu prosadili snížení počtu zastupitelů z 33 na 27. Pomohlo vám to? 

Je to zcela neutrální. Nechal jsem to přepočítat odborníky a dopadli bychom úplně stejně. Spíš jsme na to doplatili. Když se podíváte na absolutní počty hlasů, tak i Renata Zunová, která dostala ze stávajících zastupitelů za ODS nejméně hlasů, jich má více, než kdokoli další, kdo se teď do zastupitelstva dostal. 



Máte už představu o možné koalici? 

Na téma koalic ze mě nedostanete ani slovo. Nebudu koaliční jednání ventilovat přes média. 



Dokážete si představit, že byste se nestal primátorem a odešel do opozice? 

Úplně snadno. Pokud se jednání nebudou vyvíjet podle mých představ, odejdu se ctí. Nebudu dělat nikomu ořezávátko. Pokud si někdo myslí, že ví, jak mávnutím proutku vyřešit všechny problémy Teplic, ať se předvede. Každopádně více než tříčlenná koalice je vždycky problém. Problém je také to, že některá hnutí jsou splácaninou z různých stran a nemají sjednocující prvek. 



Slavil jste vůbec volební vítězství? 

Neslavím ani narozeniny, ani nejsem parťák na pijatyky. Letos jsme dělali kampaň tak, že jsme chodili po hospodách a měl jsem na sobě tričko s nápisem: Za všechno můžu já. To jsme si užili spoustu nevšedních zážitků. 

 

(Autor: Roman Nešetřil)

Jaroslav Kubera

předseda senátního klubu