13. října 2014

Praha by mohla mít vládu za dva měsíce

Někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) zhodnotil pro Pražský deník výsledky víkendových voleb do metropolitního zastupitelstva.

 

Pokud byste byli osloveni, můžete jmenovat strany, se kterými byste byli schopni spolupracovat? 

Dovedu si představit s kým ne, ale také si myslím, že nejblíže nám je bezesporu TOP 09. Je to pravicová strana a pomineme-­li některé chyby, které se odehrávaly v minulém volebním období na magistrátu, tak je to partaj, která je logickým partnerem pro ODS V takovém případě by všechny osobní vztahy šly stranou, nám všem by šlo o prospěch města. 



Kdyby bylo potřeba vyjednávat s více než jednou stranou, studoval jste programy i menších stran, se kterými by se ODS mohla shodnout? 

Ano. Trojkoalice je partner, s nímž dovedeme komunikovat. Malé strany mají v programu některé věci, které považují za zásadní a ty nejsou v rozporu s tím, co prosazujeme my. To je důvod, proč i s nimi si dovedu představit eventuální koaliční jednání. 



Jak hodnotíte volební výsledek v Praze? Je to skutečně úspěch pro ODS? 

Jak celá mediální sféra, tak všechny politické strany nás chtěly zadupat do země. Ve všech předvolebních předpovědích se říkalo, že Občanská demokratická strana končí. Já jsem říkal, že jakýkoli výsledek nad deset procent bude obrovský úspěch. A říkal jsem, že dosáhnout patnácti procent by byl zázrak. Z tohoto pohledu jsem skutečně spokojen. Myslím, že je to reálná ukázka, že strana žije a že se naopak vrací na povrch z těch sedmi procent. A konkrétně v Praze vím, jak to funguje v městských částech, kde jsme vyhráli. Samozřejmě potřebujeme v Praze spoustu věcí dořešit. A to konkrétně v Praze 10, 11 a 15, v nichž jsou ty problémy veliké. Ale jako celek je Praha úplně jiná. 



Takže nelitujete toho, že jste před čtyřmi roky vstoupil do ODS? 

Ne, nelituji. Ale samozřejmě člověk prochází chvílemi, kdy si říká podobně jako chlapeček v Knoflíkové válce: "Kdybych to byl věděl, tak bych sem byl nechodil." Ale dneska je den, kdy si říkám, že to bylo dobře, že jsem do ODS vstoupil a že jsem ne­složil ruce, když jsme byli oknem vyhozeni. 



Váš odhad, jak dlouho bude trvat sestavení pražské vlády? 

Dva měsíce. 

 

(Autor: Jitka Eisenhammerová)