11. října 2014

ODS potvrdila, že je na komunální scéně silnou stranou

Podle něj je ODS jedinou stranou, která se může postavit vládnoucím socialistům. Soutěž je nerovná, protože některé strany dávají do kampaně velké peníze. Navíc vlastní média. Ze všech stran se valí "propagandistická mašinérie", varuje předseda ODS Petr Fiala. "Když jsem projížděl republiku, tak třeba v řadě malých obcí nevidíte jiný plakát než takový bílý s lidmi v bílých košilích," naznačil, že tím myslí hnutí ANO. Podle Fialy může ODS uspět jen tehdy, když bude mít dobrou pozici i v menších městech.

 

Jak zatím hodnotíte výsledky? Je už sečteno poměrně dost hlasů. 

Je sečteno dost hlasů, ale nejsou ještě sečtena velká města, což je také důležité. A nevíme ani přesnou výši senátních voleb. Samozřejmě bych byl spokojen pouze s vítězstvím, ale musím zatím říci, že ty výsledky jsou spíše lepší oproti očekáváním. ODS potvrdila, že je silnou stranou na komunální scéně. Ukazuje se, že řada našich kandidátů má šanci v druhém kole získat senátní křeslo. 



V komunálních volbách jste zvítězili například v Trutnově, stejně tak Jaroslav Kubera obhájil svoji pozici v Teplicích. 

Naše politická strana může uspět jedině tehdy, pokud bude mít dobrou pozici i v menších městech a obcích. Ukazuje se, že ti, kteří se dobře starali o občany, starostové nebo primátoři, v těchto volbách mohou uspět. Ivan Adamec je samozřejmě příkladem, stejně tak Jaroslav Kubera. Ale jsou to i další. Pan Nwelati v Mladé Boleslavi, pan Beitl v Jablonci. Nechci na nikoho zapomenout. A místopředseda ODS Martin Kupka, starosta Líbeznice, uspěl s více než 70 procenty ve své obci.  



Říkal jste, že se ODS odráží ode dna. Myslíte, že je to právě díky práci starostů? 

Určitě, ale samozřejmě je to také tím, že lidé vidí práci, kterou jsme udělali. Já jsem objížděl v posledních měsících celou republiku a byl jsem na mnoha místech mluvit s občany. Stále víc si uvědomuji, co ODS nabízí, jakou změnou prošla a že dnes jsme jedinou reálnou šancí do budoucna, jak se postavit všude vládnoucím socialistům a populistům. Tvrdím, že tohle je teprve začátek, budeme ještě více sílit a budeme zase nejsilnější politickou stranou v této zemi.  



Vy jste předtím hovořil o "propagandistické mašinérii". Všiml jsem si jí i během vašich cest? 

Propagandistickou mašinérii vidím v tom, co se na nás valí ze všech stran. Když jsem projížděl republiku, v řadě malých obcí nevidíte jiný plakát než takový bílý s lidmi v bílých košilích. Je opravdu vidět, že jsou politická hnutí a strany nebo vůbec lidé, kteří dokáží dát do kampaně obrovské finanční prostředky. V tom smyslu je ta soutěž nerovná. Navíc jestliže mají ještě k dispozici některá média, tak je to opravdu složité. O to víc mě těší naše úspěchy, protože my jsme nemohli vložit velké finance do volební kampaně. 
 


Překvapila vás volební účast? Někdy se říká, že komunální volby jsou pro voliče ty nejdůležitější. Nakonec ale zřejmě nepřišlo více než 50 procent. 

Volební účast mě nepřekvapila, ale netěší mě. Dlouhodobě vyzývám občany, aby využívali svého volebního práva. Jak kvůli sobě, tak kvůli demokracii. Myslím si, že účast kolem 50 procent nás nikoho nemůže těšit. Ale to je součást nějaké tendence. Pokud se potvrdí, že volební účast byla vyšší než v minulých komunálních volbách, tak je to dobře. 

 

(Autor: Pavlína Nouzová)



Zdroj: http://domaci.ihned.cz/domaci/c1-62932620-fiala-varuje-pred-propagandistickou-masinerii-stavet-chce-na-starostech 

 

 http://pfiala.cz/  •  FACEBOOK  •  TWITTER