12. října 2014

Jdeme pravým směrem

Ještě na jaře nám mnozí komentátoři říkali, že jsme mrtvá strana.

Ještě před několika měsíci nám nevěřili, že můžeme přežít.

Ještě před několika týdny by si nevsadili na to, že budeme znovu viditelnou politickou silou.

Ještě před pár dny by si nedovedli představit, že můžeme být znovu nejsilnější na pravici.

Dnes jim nezbývá, než srovnávat nesrovnatelné: naše výsledky z roku 2010, jako by mezi tím nebyl rok 2013 a všechny související události. A konstruovat zkazky o našem „sešupu“, kterému už nevěří ani oni sami. Teď se zase můžeme opatrně usmívat my.

Spokojeni být ale určitě nemůžeme a nechceme. Volby chceme a budeme vyhrávat. A tyto volby jsou k tomu jen prvním krokem.

Připomeňme si pár čísel: Na komunální úrovni má po těchto volbách ODS 2 560 mandátů, zatímco oslavovaný vítěz hnutí ANO jich má 1 600, TOP 09 má 720 zastupitelů a Svobodní, kteří nás údajně měli na pravici nahradit, získali 68 mandátů. Jsme nejsilnější pravicovou stranou. A na komunální úrovni jsme silnější než populisté s celou svou propagandistickou mašinérií. To všechno je důležitý základ do budoucna.

Na většině míst jsme dosáhli lepších výsledků než v parlamentních volbách, někde dokonce velmi výrazně. Spousta našich úspěšných starostů a primátorů uspěla. Potřebuje-li někdo nutně srovnávat tyto výsledky s minulými volbami, tak je dobré podívat se na celkovou tendenci. Když vezmeme počet mandátů, tak v parlamentních volbách na podzim 2013 jsme dosáhli 30% výsledku z roku 2010, letos na jaře v evropských volbách 22% výsledku z roku 2009, ale v těchto komunálních volbách už 50% výsledku z roku 2010. Jdeme nahoru, jsme opět ve hře a je úplně jedno, co o tom kdo napíše. Voliči se k nám vracejí.

Sedm našich kandidátů postoupilo do druhého kola v senátních volbách, kde obhajujeme tři mandáty (pro srovnání: „vítěz“ voleb ANO 9, KDU 8, TOP 4). Máme šanci bojovat o oslabení levicové většiny v Senátu. Ale jasné je jedno už nyní: kandidáti ODS jsou opět volitelní, a to jsme teprve na začátku cesty.

Samozřejmě, víme dobře, že ne všude jsme uspěli, zvláště v některých velkých městech. Už to ale nejsou neúspěchy, které by nás měly srážet a deprimovat – jen motivovat. Víme, že naše cesta je správná a že pravice bude zase vítězit.

Dokázali jsme se udržet a obnovit na politické scéně navzdory populistické propagandě s obrovským množství vložených peněz a se silnou mediální podporou, a také proti levicové vlně. Uspěli jsme s minimálními prostředky, které jsme teď měli k dispozici. Uspěli jsme díky síle svých myšlenek, dobré strategii, přesvědčivému politickému programu, skvělým kandidátům, za nimiž nejsou prázdná slova, ale konkrétní práce.

Jsme ale teprve na začátku. Socialisté spojení s populisty vedou naši zemi špatným směrem, omezují stále více naši svobodu, brání lidem v podnikání, zvýhodňují ty, kteří zneužívají sociální systém, proti těm, kteří řádně pracují a slušně žijí, nestarají se o naše národní zájmy a o naši bezpečnost. Vyprázdnili politiku a pokoušejí se koupit hlasy lidí. Prázdnými sliby a rozdělováním peněz, které vytahují z kapes našich dětí. Víme, jak jim v tom zabránit. A především máme jasnou představu o tom, co naše země potřebuje.

Po těchto volbách je zřejmé, že stojíme v čele pravicového hnutí normálních a rozumných lidí, kteří chtějí žít ve svobodné a prosperující zemi. Nedáme se odradit, nedáme se umlčet, není nic, co by nás zastavilo. Budeme stále silnější, protože neseme jasné politické poselství. Protože představujeme dobrou budoucnost pro Českou republiku.

Děkuji našim kandidátům za práci v kampani. V nerovných podmínkách jsme stáli rovně. Nebyli jsme tolik na plakátech, byli jsme mezi lidmi.

Děkuji všem, kteří volili ODS. Volbami nic nekončí, zápas proti levici a populismu povedeme dál každý den a budeme stále silnější.