9. října 2014

Jak Krnáčová práskla Hudečka

Pražský primátor Tomáš Hudeček před časem dlouho úzkostlivě tajil svoji schůzku s vůdcem hnutí ANO, místopředsedou vlády a ministrem financí, protektorem bůhví čeho všeho, agentem podezřelým ze spolupráce s komunistickou Státní tajnou bezpečností Andrejem Babišem. Když se to díky serveru ECHO24 provalilo, dlouho Hudeček mlžil a mlžil, až nakonec musel s barvou ven.

 
Schůzku s Babišem přiznal, nešlo ale prý o nic důležitého. Že by se však sešli jen tak pokecat si u kafe, to se mi nechce věřit.
 
Právě v té době, kdy se Babiš s Hudečkem sešli, byl totiž Babiš ve svízelné situaci. Jeho pravá ruka, špionka Radmila Kleslová, mu právě sestřelila jeho kandidáta na primátora, známého politického turistu Jana Kasla, a tak sledoval dění v Praze s mimořádnou pozorností. Podnikatelku Martinu Schopperovou vytáhl z klobouku až o měsíc později a ještě o něco později pak králíka Adrianu Krnáčovou. Rozmluva s Hudečkem se nutně musela týkat Babišova výběru.
 
Když ECHO24.cz oslovilo s žádostí o podrobnosti k setkání Babiše, zahalil se do hlubokého mlčení a dotaz nechal bez odpovědi. O Hudečkovi se ale pak pochvalně zmínil, když veřejnosti představoval svůj pražský výběr. Na otázku, s kým si umí představit povolební spolupráci v Praze, řekl: „TOP 09 má dvě party. Jednu, tu slušnější, na čele s panem primátorem Hudečkem, a tu druhou, která zastupuje pana Kalouska. Je to o lidech.“
 
A Tím Babiš naznačil, že si Hudečkem a TOP 09 umí v Praze koalici představit.
 
Druhé dějství tohoto pimprlového divadla se odehrálo před několika dny. Primátor Hudeček poslal kandidátce na primátorku Adrianě Krnáčové SMS s žádostí o schůzku. Že by jí chtěl vyznat lásku, to asi těžko. Spíše odhaduji, že v návaznosti na předchozí setkání s Babišem, si chtěl Hudeček potvrdit, že platí to, co dohodli s Babišem. Tedy možná koalice TOP 09 a ANO v Praze a dohodnout se na případném budoucím rozdělení míst v Radě města.
 
Z tohoto pohledu se zdají být Kalouskovy výpady proti Babišovi ve Sněmovně i Hudečkovo povykování, že nedá Prahu fízlům a estébákům, jen jakousi kouřovou clonou, která má obalamutit voliče. Po volbách se kouř rozplyne a TOP 09 a ANO si v Praze padnou do náruče.
 
Za zradu svých slibů to považovat nebudou. Odvolají se, jak je dobrým zvykem, na voliče. Voliči to tak rozhodli, voliči nám dali mandát.
 
Jenomže Hudeček nepočítal s jedním. Hbitý Babiš s Krnáčovou si spočítali, že by mohli TOPku lehce „prekabátit“ a Krnáčová Hudečka práskla médiím.
 
SMS od Hudečka přečetla novinářům čtyři dny před začátkem voleb, ač se pražský lídr TOP 09 na ni poprvé obrátil už před více než měsícem 25. srpna.
 
Krnáčová zřejmě zatroubila ke generálnímu útoku. A pohrozila voličům, že když jí nedají dostatečný počet hlasů, aby mohla být primátorkou, z pražského zastupitelstva prý odstoupí. Tak nevím, jestli to přežijeme. Do případné opozice ale kandidátka ANO jít nehodlá. V tom se hodně podobá lídrovi TOP 09 před čtyřmi roky bankéři Zdeňku Tůmovi, který, když se nestal primátorem, jak chtěl a jak mu to strana slibovala, ze zastupitelstva raději odešel do soukromého sektoru. A mazánkovi z ČSSD Dienstbierovi, který udělal totéž.
 
Ale Krnáčová přece jen věří, že se pražský volič pochlapí: „Uvidíme, jak dopadnou volby, a pak se rozhodneme,“ řekla Krnáčová novinářům, „koneckonců doufám, že pražský volič už je natolik zralý a poučený, jak mu bylo lháno a jak byl popotahován, že konečně už zvolí dobře. Ve vlastním zájmu.“ 
 
Vzdejte se, nic se vám nestane!
A pak si něco s Babišovci začínej!
Ani tu koblihu bych si radši od nich nevzala.
 
JUDr. Jaroslava Janderová

zastupitelka
předsedkyně oblastního sdružení