9. října 2014

V programu už máme příští rozpočet

 

Na volebních mítincích v Modřanech, kde jste také vystoupil, ODS nabízí klobásy za deset korun. Proč je vlastně nedáváte rovnou zadarmo? 

Příběh je jednoduchý. Mítink se podařilo uspořádat prostě proto, že městská část ušetřila. Je to z prostředků, o nichž se ani nevědělo, že budou. Neměli to ani v programu, hospodaření ale vyšlo tak, že jim něco zbylo. Spočítali si to a vyšlo z toho, že se mohla prodávat klobása za deset korun. Je to žertovné, ale kdyby klobása byla zadarmo, znamenalo by to, že by finančně nevyšli. To jsou všechno věci, které nechceme už dělat. 



Říkal jste městská část. Mohl byste to upřesnit? 

Dvanáctka, Praha 12, ano. Je to věc jen Prahy 12, s celou Prahou to nemá nic společného. Jde o ODS Praha 12. 



Strany se podbízejí sliby na MHD zdarma, chtějí zařídit internet v metru. Proč nic takového nemáte? 

Jistě jste si všiml, že ve svém volebním programu už máme udělaný rozpočet na příští rok. Vycházíme z naprosto jednoznačné reality, jaké budou příjmy. Chceme mít vyrovnaný rozpočet, protože Praha se nesmí zadlužovat. Z toho vyplývá, že takové nesmysly jako MHD zdarma jsou sliby, které není možné dodržet. Kdyby bylo metro zdarma, město by muselo mít dalších 6 miliard. Mohlo by je někde sehnat, ale je to špatně. Je to zásadní věc, kdo tohle slibuje na plakátech, lže. To nejde. 



V roce 2010 jste se stal primátorem, ačkoli ODS v Praze volby nevyhrála. Myslíte, že se ta situace může v roce 2014 opakovat? V jaké konstelaci by to mohlo být? 

Povolební situace se mohou opakovat, ale mohou být také zcela nové, do té chvíle nečekané. Může se stát cokoli. Máme 31 subjektů a řekněme, že se jich do zastupitelstva dostane osm. Představte si pak tu kombinatoriku. Je to n krát n minus jedna lomeno dvěma. 

 

(Autor: Petr Janiš)

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

kandidát ODS na primátora hl. m. Prahy
poslanec PČR