4. října 2014

Pressklub

Hostem diskusního pořadu rádia Frekvence 1 byl lídr pražské kandidátky ODS do komunálních voleb Bohuslav Svoboda.

Celý rozhovor s lídrem pražské kandidátky ODS Bohuslavem Svobodou si můžete poslechnout na rádiu Frekvence 1.


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Právě teď začíná Pressklub a naším dnešním hostem je bývalý primátor Prahy, možná budoucí primátor Prahy, docent Bohuslav Svoboda. Dobrý den. 


Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Dobrý den. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Pane docente, jestli pak máte radost z toho, že 2. prosince, pokud si dobře vzpomínám, bude otevřený tunel Blanka, a věříte tomu? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Pokud se týče otevření tunelu Blanka, tak říkám zaplať Pán Bůh, protože kdybychom měli možnost na to mít ten vliv, tak už občané Prahy tím tunelem jezdili vlastně téměř rok. Jestli to skutečně bude, já nejsem schopen posoudit. Ale to, co vím, je, že tam je potřeba udělat celou řadu zkoušek a zapojit všechna ta zabezpečovací zařízení, které v moderní době, proti požáru a tak dále, jsou velmi přísná, protože zkušenosti s požáry v tunelech jsou velmi drastické, dramatické. Samozřejmě nevím, jestli se to všechno stihne, protože ten termín byl delší, jestli to nebude uvařeno horkou jehlou a nezpůsobí to nějaké komplikace. Čili nevím, jestli ten termín je finální, ale říkám, zaplať Pán Bůh, že nějaký termín přece jenom je. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Primátor Hudeček v některých rozhovorech tvrdí, že Praha Blanku nepotřebovala. Souhlasíte s tím? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Já si myslím, že to je ukázka toho, že je z Olomouce. Prostě pro toho, kdo Prahu zná, tak ví, že tady se musí ta situace řešit a v Praze nelze dopravní situaci zásadním způsobem vyřešit jinak. Po povrchu nic neuděláte. Ta zástavba to nedovoluje. Ty úzké ulice prostě nikdo nerozšíří, nikdo to nezbourá. Čili ty možnosti jsou dvě. Buďto to zdvihnout nahoru, také se to někde ve světě dělá anebo to zanořit pod zem. Je to pro Prahu jediné řešení. Samozřejmě to druhé řešení, které je nutné, je vytvořit okruh kolem té Prahy, ale říct, že ten tunel nepotřeba, skutečně může jenom někdo, kdo Prahu opravdu, ale opravdu nezná. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Úspěchy a neúspěchy na pražské radnici za vašeho působení, pane primátore. Na co jste pyšný, že se vám povedlo a co máte tak jako noční můru, něco, co se vám nepodařilo dotáhnout? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

To základní, co se podařilo splnit do zadání, které jsem měl, když jsem na ten úřad šel, že chci vytvořit otevřený úřad. Podařilo se otevřít interpelaci občanů, všechny smlouvy jsme zveřejňovali na internetu od okamžiku, úvahy o nějaké zakázce přes celé výběrové řízení až k finálnímu výsledku. Zavedli jsme elektronické aukce. A ne úplně nepodstatná věc, s řadou lidí, kteří patřili k těm, kteří se domnívali, že magistrát a politika komunální je prostředek k ekonomickým výhodám, nebo výtahem k moci, s těmi jsme se rozloučili. To se skutečně podařilo. Podařilo se dokonce nastartovat nějaké úspory v dopravním podniku, v podniku, který stojí to město nejvíc, teď tam je řádově třináct, čtrnáct miliard vlastně dotace, i když se tomu říká jinak. Takže tam jsme nastartovali úspory, udělali jsme tam skutečně zásadní audit, který vyústil v trestní oznámení. To jsou všecko věci, které jsou zásadní, i to, že vlastně všechny ty podniky, které spadají pod město, ať už v podobě akciových společností, nebo přímo řízených organizací, musely postupovat stejně průhledně, to znamená i ony musely zveřejňovat všechny své smlouvy. Takže to je skvělé. Černá můra, kterou jistě mám, je to, že v okamžiku, kdy se to začalo dařit,  tak byl generální ředitel Litch z místa odvolán a následně vlastně padla i koalice, která tu Prahu vedla. To mě samozřejmě připadá jako okamžik, kdy všechno, co se obecně říká, jak prostě všichni budeme proti a všichni budeme se snažit o čistý, čistý stát, že nejsme úplně všichni, že pořád je tady hodně co vymetat a dělat a je to i jeden z důvodů, proč se chci na magistrát vrátit, abychom tuto práci dokončili, abychom skutečně dosáhli toho, že to město bude otevřené občanům, že každý občan bude mít kdykoliv možnost třeba v tom rozklikávacím rozpočtu, který jsme otevřeli jako první velké město, vlastně druhé po Semilech, které to dělaly krátkou dobu, se podílvat i jak to vypadá s nákupem jedné jednotlivé tužky, jak prostě celé to hospodaření vypadá. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Dobře. Hostem Pressklubu je kandidát na pražského primátora docent Bohuslav Svoboda. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Bohuslav Svoboda je hostem Pressklubu. Člověk, který už za pár dnů může být pražským primátorem, ostatně tu zkušenost už má z předchozích let. Máte, pane docente, úplně jasno, co je to nejdůležitější, když se díváte do budoucnosti, co Pražané, schválně říkám Pražané a Praha, potřebujeme? Řekněme třeba tři věci. 


Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

To je samozřejmě těžká otázka, protože Praha potřebuje spoustu věcí, protože v řadě věcí máme hodně co dohánět, ale když se na to podíváme v nějakém pořadí významnosti, já skutečně vnímám to, že první věc, kterou musí Praha dořešit, je dopravní systém. Když nedořešíme vnitřní okruh, ale i vnější okruh, tak vlastně celý tunel Blanka nemá smysl, když nenapojíme Štěrboholskou radiálu, tak to prostě zase skončí jenom o kus dál všechno. Když nedoděláme ten okruh, tak všechno to, co ta Praha potřebuje, nízko emisní zóny, třeba nějaké omezení vjezdu v podobě mýtného, parkovací problémy, nic z toho se prostě nedokáže řešit, protože prostě ta Praha nezajistí to, aby ji řidiči dokázali objet, aby dokázali vjet do té vnitřní Prahy v místě, kde to potřebují a ne přejíždět celou Prahu. Čili to je věc úplně zásadní, do které se nainvestovala spousta peněz a my skutečně musíme začít pracovat na tom, abychom, to není věc na jedno volební období, myslím si, že to je na dvě volební období, abychom toto dokončili, protože pokud to neuděláme, tak ta Praha vlastně nebude dobře fungovat. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

A pokračování metra? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Pokračování metra je věc, kterou Pražané kupodivu jako velmi silně akcentují, když s nimi budete hovořit, tak ve významném procentu, někde k 70 procentům respondentů řekne, že to metro je potřebné. Já jsem o tom také přesvědčen, protože ta oblast směru na tu Písnici je oblast, kde bydlí veliké množství lidí, kde vlastně žádná moderní doprava není zajištěna a v okamžiku, kdy tam bude, je to i oblast, která se bude rozvíjet. Druhá věc, která je důležitá pro tuto linku, je to, že musíme v nějaké podobě mít zálohu za Nuselský most, protože jeho životnost je prostě samozřejmě limitovaná. Dneska můžeme říkat, že bude potřeba tu generální opravu za 10 let nebo za 15 a ono to taky může být za pět, protože takový vývoj u těch staveb být může. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Cože? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Nuselský most je most a každý most v nějaké fázi potřebuje zásadní opravu. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Takže to hrozí, že bude zavřený Nuselský most? 


Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

To se ví, že jednou bude muset být zavřený, bude se muset předělávat. Předpokládá se, že ta potřeba vznikne za 10-15 let. Jestli vznikne dřív, já nevím. Ale je potřeba, abychom už tím, že připravujeme náhradní řešení za těch 15-20 let ho mohli na nějakou dobu zavřít a opravit a nenarušili přitom celý systém té dopravy. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Mumíte si to představit? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Samozřejmě, že si to dovedu představit. V okamžiku, kdy by bylo metro, kde by se stavělo z Prahy směrem do té Písnice, tak vlastně po výstavbě první stanice už se dá kus popojet, a když bude dvě, tak už se vlastně dostanete na tu druhou stranu, může se to napojit a může to všecko fungovat. Ten problém není neřešitelné, ale je to, já to říkám jako jeden z podpůrných důvodů, protože to metro potřebujeme, a přestože to je investice veliká, v té představě, tak jak jsme si to narýsovali, my právě v té představě stavby zevnitř ven, nestavět žádné veliké depo a rozsah toho depa dělat až podle toho, jak, jak ta situace bude vypadat a ne začít tím, jak se plánuje, že postavíme za čtyři, pět miliard depo a pak se uvidí, tak ten projekt by byl výrazně zlevněn a samozřejmě musí se pracovat se vším, musí se pracovat s evropskými penězi v této věci a zpátky, protože by to byly dvě věci, které by vlastně běžely jakoby vedle sebe a musíme začít jednat se státem, kdy on přijme svou část zodpovědnosti za město a bude také něco financovat. Ne aby to všechno financovalo město samo. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Posloucháte Pressklub a našeho dnešního hosta docenta Bohuslava Svobodu. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Bohuslav Svoboda, kandidát na pražského primátora a také bývalý pražský primátor, je naším hostem v Pressklubu. Vy jste znám, pane docente, poměrně neústupným stylem politiky. Stalo se vám někdy, že právě ten neústupný tvrdý styl politický, vy jste takový železný muž, železná lady, že to pro vás, že se to stalo na chvíli kontraproduktivním. 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

To je zajímavá otázka. Já sice skutečně, pokud dospěju k názoru, že něco má být a je to správné, tak za tím stojím, ale na druhou stranu, a moji spolupracovníci by to potvrdili, že nejprve přesvědčím je, že toto je pravda. Čili já tento problém nevnímám. Já skutečně o věcech hovořím, komunikuji. Já jsem komunikoval se všemi starosty jednotlivých městských částí naprosto pravidelně a když ten názor potom se stane tím, co chceme prosazovat, tak za ním stojím a prosazuji ho prostě pro to, že jsem přesvědčen a jsou přesvědčení i moji spolupracovníci, že to je cesta správná. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

A to může bolet někdy? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Může to bolet, ono každé rozhodování bolí. Mně to je asi vlastní, jednak z toho sportu, který jsem dělal, kde v tom šermu se musíte rozhodnout a když se rozhodněte špatně, tak to bolí. A z té medicíny, která v té podobě té akutní chirurgie skutečně nutí toho člověka rozhodovat se rychle. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Tam to bolí velmi, to je pravda. 


Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Tam to bolí velmi. A volit to nejsprávnější řešení a neuhnout, protože medicína mě naučila, že řada věcí nemá opravné termíny, jako mají zkoušky na školách. A v té komunální politice je to taky. Řada těch věcí nemá opravné termíny, když je spustíte, již to prostě běží a bolí to. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Takže podrženo, sečteno, se dá říci, že se vám to vyplatilo ten způsob, ten váš politický styl. 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Podle mého názoru ano. Je možné, kdybych v některých fázích diskuzích o tom, jak dál s Pražskou plynárenskou, diskusích o tom, jak dál s komunálním odpadem hledal nějaký kompromis, tak by to možná ta koalice vydržela delší dobu, ale nebylo by to ku prospěchu města. Já mám za sebou poměrně bohaté životní zkušenosti a poměrně dlouhé životní zkušenosti a vím, že jsou věci, ve kterých se člověk musí držet toho, o čem je přesvědčen, že je pravda, že mu to přinese nějaké problémy, s tím musí počítat. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Pane docente, my, co jsme sledovali poslední kongres vaší Občanské demokratické strany, tak jsme možná někteří nabyli dojmu, že se ODS otočila ne o deset stupňů, ale možná o 180, že je trošku, nebo zcela jiná, že ta politika je velmi rozdílná od toho, která byla před rokem, že se tam mluvilo trošku jinak než na předchozích kongresech ODS. Patříte vy osobně k těm úplně novým odesákům, myslím myšlením, anebo spíš se kloníte k té staré gardě anebo jste někde mezi? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Ne, já se zcela zaručeně kloním k tomu, co se dneska nazývá tím novým myšlením, ale ono je to trošičku jinak. To prostě se ta ODS vrátila k něčemu, co bylo kdysi na tom principu jejího vzniku a to, že se to podařilo, je také díky tomu, že velmi významná část těch členů nesouhlasila s tím, jakým směrem ta ODS šla a významná část těch členů vlastně v tuto chvíli to, co ODS dělá, nevnímá jakou novou politiku. To vnímá jako správný návrat k něčemu, proč ta ODS vznikala, takže ztotožnění s tím, čemu říkáme nová politika, pro řadu starých členů ODS není žádný problém, protože s tím do ODS vstupovali, s tím ji začali budovat. A pro mě to také není žádný problém. Já žádnou jinou jsem nikdy nedělal a neznám. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Teď to vypadá, že v ODS je vyvětráno velmi zásadním způsobem. Neznamená to taky odliv některých ekonomických důležitých podpůrných subjektů? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Samozřejmě, že v okamžiku, kdy začnete měnit svoji filozofii a měníte i strukturu té organizace a na druhou stranu vaše preference u občanů klesly právě v důsledku všech těch negativních věcí, které se na tu ODS nalepily, samozřejmě ztrácíte i podporu těch ostatních občanů, ztrácíte i podporu něčeho, čemu vy říkáte ekonomičtí podporovatelé, ale já jsem přesvědčen o tom, že podporování politické strany, ekonomické podporování politické strany, musí být věc otevřená, jasná a průhledná, proto také my už dneska máme naprosto jasný účet v těch svých dluzích, se neutápíme, ale řešíme je, máme vytvořené splátkové kalendáře, jsme schopni pracovat s úvěrem. Na rozdíl od let předcházejících, když jsme pracovali s plnou pokladnou. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Pane docente, ale taky to jde říct úplně jinak. Obejde se ODS bez kmotrů? Tak může znít ta otázka. 


Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Zcela zaručeně. To není věc, kterou by ODS potřebovala a já si myslím, že ten vztah byl přesně obrácený. Kmotři vysávali ODS, ne ODS je. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

A vy mluvíte o návratu ke kořenům, že tedy to vlastně není nová politika, ale že to je ta původní politika ODS. Kam až se to v té historii tedy má vrátit, myslím k těm ideologickým věcem? Jakou máme mít představu? Má to být začátek úplné dřevní doby, v době kdy Václav Klaus řekl, teď vznikne ODS, nebo o pět let, o deset později? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Ne, vůbec ne. Já si myslím, že ten jediný princip, ke kterému se ta ODS musí vrátit, ke kterému se vrátila, je princip svobody jednotlivce. To je princip, na kterém je ona postavena a respektování svobody jednotlivce je jednou z těch základních priorit té strany. A ten druhý svět, ke kterému se musí vrátit, že v rámci té svobody jednotlivce je nutné hájit všechny principy, které jsou principy posunujícími tu společnost někam dopředu bez ohledu na osobní zájmy. To jsou dva principy, které když zpátky vrátíme tam, kde je ODS vždycky měla, tak se 90 procent problémů zbavíme. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Překvapily vás některé reakce vašich členů ODS na tu novou politiku? Myslím tím třeba některé odchody, třeba že někteří zůstali navzdory tomu, co zaznělo na kongresu? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Samozřejmě, ty změny ve struktuře fungování ODS měly za následek i změny personální. Nechci říkat, že jsou členové, se kterými jsme se rozloučili aktivně, protože jsme je vyloučili ze svých řad. Je jistě řada členů, která nás opustila a mezi nimi určitě jsou takoví, kteří odešli prostě proto, že pochopili, že už jim pšenka nepokvete. Jsou tam takoví, kteří přešli k jiným stranám v domnění, že ta ODS už nedokáže být funkční stranou. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Byl někdo konkrétní, kdo vás zarazil? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Kdo mě zarazil, že odešel. Víte, to není nikdo z těch, co jsou v tom světle ramp, o kterých se dá hovořit. Mě nejvíc mrzí, že odešli i lidé, kteří tam prostě vstoupili, kteří byli těmi řadovými členy, kteří tu stranu podporovali třeba tím, že ji dávali svůj hlas ve volbách a hovořili o ní jako o straně, která má smysl a že někteří z těchto prostých pěšáků, nebo jak to nazvat, odešli. Protože to mně připadá jako největší ztráta, ztratit ty lidi, kteří té straně věřili jenom pro její principy a neměli z toho nic, žádný prospěch, žádné funkce. Že odešli někteří, kteří měli vysoké funkce, nebo dokonce funkce nejvyšší, to už jsme se v historii ODS na to už jsme si zvykli. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Mě by přece jen zajímalo, jestli se vás osobně dotklo nebo dotknul odchod Jiřího Pospíšila? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Samozřejmě, že se mě dotknul, protože Jiří Pospíšil byl člen ODS, který v té ODS měl maximální výhody a maximální podporu. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Byla to zrada? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Mně se to z tohoto pohledu dotklo, protože to skutečně to byl člověk, který zastával nejvyšší možné posty v té ODS. Na druhou stranu, když bych měl být úplně upřímný, byla to věc, která mě nepřekvapila. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Pane docente, co bylo, co bylo tedy hlavním důvodem toho, že vy se znovu pokoušíte vrátit do té vrcholné pražské politiky? Co je za tím?



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Těch důvodů je pochopitelně více. Ten zásadní důvod je ten, že jsem přesvědčen, že jsme z té vrcholné městské politiky byli odejiti právě proto, že jsme to dělali dobře, že všechny ty principy, které jsme chtěli do té komunální politiky vnést, se nám dařili. A já chci dodržet to, co jsem říkal ve svých předvolebních slibech a všechny své síly pro to, aby se ta otevřená politika, aby se to otevřené město, aby se to prosperující město skutečně porodilo na ten politický svět. Ten druhý důvod je, že chlapi nemají prohrávat, takže mají potrénovat a zase se vrátit k tomu zápasu. A ten třetí, ono se vždycky říká, proč vstupovat do stejné řeky, ta řeka není stejná. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Mimochodem kandidátka pro letošní komunální volby ODS, teď mám na mysli tu pražskou, vypadá velmi mladě, dokonce když vidím na facebooku fotky, když dává váš kolega Humplík na facebook, vždycky jak jste ráno v metru, tak mám pocit, že jste tam obklopen mladými hochy. To je záměr nebo náhoda? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:


Ne, to není záměr, ta ODS skutečně takto dneska skutečně vypadá. Já jsem byl přesvědčen o tom, že musí docházet ke generační výměně, že musí přijít do vedení ODS mladá krev a co nejrychleji převzít ty dobré zkušenosti těch, co to dělali před nimi. A na druhou stranu samozřejmě je to i důvod, že to je skutečně věková kategorie, která není zkažená. Ta prostě ani nežila v socialismu, ani se neúčastnila nějakých prospěchářských věcí. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Vy to říkáte tak, my jsme za to nemohli, že jsme žili v socialismu. 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Já to neříkám, já jsem žil v socialismu a měl jsem naprosto jasno, že v něm žít nechci. Já jsem tak byl vychován. Můj strýc byl emigrant a dělal vaše řemeslo v Austrálii, protože vedl vysílání rozhlas v češtině pro Australany se svou manželkou, takže pro mě to není, že bych na ta léta komunismu vzpomínal, že mě v nějaké podobě deformoval. My jsme vlastně všichni žili dvojí život. Jeden život, který žil okolo nás, ten komunistický, a my jsme si v tom vnitřním světě mezi sebou v těch uzavřených skupinách říkali, jaké by to mělo být a můj otec v tomhle tom byl naprosto skvělý a zásadový člověk, takový ten český bratr, který ty pravdy a principy prostě hájí až do smrti. Takže ten problém já nevidím. Já vidím ten problém v tom, že ten přechod do toho komunismu k něčemu jinému se nám nedařil prostě proto, že tam náhle nastoupily jiné možnosti a ten svět vypadal, jako že je tady stvořen pro to, abychom všichni byli milionáři. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Pane docente, předvolební odhady, které se teď objevují ve všech možných médií od všech možných firem, co pro vás znamenají, jak moc jim věříte a jak moc se tím vlastně řídíte v té kampani? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:


Odhady já se neřídím vůbec. Já se snažím tu kampaň dělat tak, abych občanům Prahy co nejvíce vysvětloval, co je moje představa, co je představa ODS, jak by ten život Prahy v budoucích letech měl vypadat. A na to nemají odhady žádný vliv. Ten odhad jistě může někoho potěšit nebo odradit, ale pravda je, že odhady, když se v Praze volí jednatřicet subjektů a volí se to v celé Praze, teď jedna společná kandidátka, že ty odhady skutečně asi nemají v tuto chvíli žádnou zásadní vypovídací hodnotu prostě proto, že voliči nějak rozhodnou, v nějakých procentech se ty strany dostanou do vedení města, ale protože jich tam bude třeba hodně nebo víc, tak to, jak bude Praha řízena, ještě bude potom záviset na koaličním potenciálu těch stran, a to je vlastně ten finální výsledek. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Jste ochoten jednat s každým po volbách? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Já to říkám naprosto jednoznačně. Já nejsem ochoten jednat s komunisty a nejsem ochoten pracovat s týmem, ve kterém by pracovali estébáci. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

No a teď už na samý závěr, pane docente, jak často se vám stává, že vás potkávají lidi na ulici a říkají, vy jste mě rodil? Stalo se to někdy? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

To se stává velmi často. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Třeba jednou za týden? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Když jsem v Praze a chodím po ulicích, tak ještě častěji, protože ten rozsah je veliký. Těch téměř 4 tisíce porodů Pražanů, to je prostě číslovka, která je veliká. Takže buďto mi to říká ta maminka, kterou jsem porodil, nebo mi to říká někdo: moje maminka říkala, že... Nebo takové to standardní, že třeba zahajuji nějaké jednání a někdo z té skupiny, se kterou jednám, mi řekne: no my se vlastně známe. A ukáže se, že se známe z toho porodního sálu. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

A je to věc, která člověku, který musí být už proti tomu otrlý, protože těch porodů má teď tisíce, dělá to spoustu let, je to, víte, jako když někdo žádá Karla Gotta o podpis, tak já si už nemyslím, že mu to dělá radost. 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Já vám rozumím, ale ono to porodnictví je zvláštní. Porod jako takový se nikdy neochodí. I když porodíte čtyři tisíce dětí, tak když to dítě vytáhnete a máte ho v té ruce a ono zavrní a zahýbe se, tak je to pokaždé úplně zvláštní pocit. To je pocit, který jako... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Ale to se pořád opakuje. 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Vždycky se to opakuje. To zrození toho nového života je skutečně zázrak, nejde to jinak, to se pořád opakuje. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Je pravda, že já tady s Pressklubem to mám taky tak. 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

To se pořád opakuje, čili na to nezapomenete a to, že vám to lidi říkají, vám vlastně ten pocit jakoby připomíná /nesrozumitelné/ zážitek. Jediný, v čem je to negativní, je, když maminka řekne, já jsem vám přišla ukázat Pepíčka, kterého jsem porodila u vás a já tak si říkám, to bylo, no jasně. Ne, čekám tak tříletý dítě a on je to habán, který si rozbije hlavu o futro u těch dveří, že ten čas hrozně utíká, to je na tom jediné nepříjemné. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Rozumím a kdyby taková jako třeba že řekne, vy jste rodil mého syna, toho času ve výkonu trestu, tak si třeba řeknete, tak /nesrozumitelné/. 


Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Samozřejmě i s takovými věci se setkávám, že mi třeba řekne, že syn je neúspěšný, že je těžce nemocný, je psychický nemocný, i to, že je ve výkonu trestu. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

A to neste těžko? 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Já to nesu těžko. To není úplně správné slovo. Je to prostě to, s čím ta medicína je spojena, že ti lidé vám říkají své problémy, říkají své starosti, ať chcete, nebo nechcete, v nějaké podobě to na vás dopadá. Nikdo není tak otrlý, aby mu to nedělalo zářezy. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Pane docente, nás čas se naplnil. Máte na závěr jednu větu a nejenom Pražanům, ale poslouchají nás lidé v celé české naší krásné vlasti. Tak to zvažte a něco hezkého řeknete. Máme týden před volbami. 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Já bych si hrozně přál, aby se nám podařilo do politiky vrátit poctivost, slušnost, etický rozměr a také zdravý rozum. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Děkujeme za to, že jste přišel do Pressklubu a těšíme se na další Pressklub třeba už s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou. Na shledanou. 



Bohuslav SVOBODA, bývalý primátor Prahy a lídr pražské kandidátky ODS:

Na shledanou. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Tak to byl Pressklub a našim hostem byl docent Bohuslav Svoboda z Občanské demokratické strany. 

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

lídr pražské kandidátky ODS
poslanec PČR
zastupitel statutárního města