2. října 2014

Vrtkavý Hudeček

Slovo obrtel a jeho zdrobnělina obrtlík označuje rozmanité předměty, které se vrtí či otáčejí. Tuto vlastnost zdůrazňuje staré rčení „točit se jako na obrtlíku“. Takový politický obrtlík připomíná v poslední době pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

V pondělí představil nové heslo závěrečné fáze své předvolební kampaně: „Kmotři, estébáci, komunisti, fízlové, nedáme vám Prahu.“

Což o to, kdyby to řekl někdo jiný a někde jinde, byla by to jistě chvályhodná věc. Jenomže Hudečkovi se to zkrátka věřit nedá.

Hudeček zcela zapomněl, že se před časem sešel na tajné schůzce, o které se veřejnost neměla dozvědět, se šéfem hnutí ANO, kterého bratislavský Ústav paměti národa označil za příslušníka StB, tudíž estébáka. Babiš sice podal na Ústav žalobu a domáhá se výmazu ze seznamu, ale důkazy předložené Ústavem se zdají být velice věrohodné. Poté co internetový server ECHO24.cz informaci o schůzce Babiš – Hudeček zveřejnil, začal Hudeček mlžit.

Je ale známá věc, že Andrej Babiš Hudečkovi fandí. Když veřejnosti představoval své kandidáty v Praze, odpověděl na otázku, s kým si umí představit povolební spolupráci v Praze: „TOP 09 má dvě party. Jednu, tu slušnější, na čele s panem primátorem Hudečkem, a tu druhou, která zastupuje pana Kalouska. Je to o lidech.“

A naznačil tak, že s Hudečkem a spol. si umí koalici představit. Ostatně na panelové diskuzi kandidátů na primátora Prahy pořádané Mf Dnes v Městské knihovně v pondělí 29. 9. se hezké vztahy mezi Hudečkem a Krnáčovou nedaly nepostřehnout. Občasné láskyplné položení ručky paní Krnáčové na rámě současného primátora bylo nepřehlédnutelné.

Situace se nám náhle změnila jako na obrtlíku. TOP 09 využila dění posledních dní ve Sněmovně k závěrečné fázi boje o magistrát. Lídr pražské kandidátky Tomáš Hudeček si vzal za hlavní heslo „boj proti estébákům a fízlům”, které minulý týden rezonovalo dolní komorou. Z mého pohledu zaznívá jeho náhlý bojovný „antifízlovský“ postoj velmi, ale velmi nevěrohodně. Zcela mu totiž chybí přirozená emoce, dle které se na první pohled pozná, v čí prospěch je tento boj proklamován.

Prvnímu místopředsedovi strany Miroslavu Kalouskovi nedávný spor o termín „fízl“ vynesl značnou popularitu. Svým sporem o to, zda může poslance KSČM Zdeňka Ondráčka nazývat na půdě Sněmovny „komunistickým fízlem“, vysloužil širokou podporu veřejnosti, mnohdy i těch, kteří mu jinak nemohou přijít na jméno.

A tak se tématu chopil i obrtlíkový Hudeček. Jakoby kopíroval politickou anabázi bývalého předsedy Strany zelených, dnes předsedu Liberálně ekologické strany (LES) Martina Bursíka.

Bursík začínal jako velký oblíbenec Karla Schwarzenberga. Náklonost byla vzájemná. Bursík dokonce nechal Schwarzenbergovi místo na jejich kandidátce do Senátu. Kalouska Bursík veřejně odsuzoval. Když už ale Strana zelených byla Schwarzenbergovi k nepotřebě, otočil se k Bursíkovi zády a spojil se s nenáviděným Kalouskem. Tam si našel teplý pelíšek v podobě TOP 09. Bursík to pociťoval jako zradu a veřejně sdělil, že se o Schwarzenberga obává, a že Schwarzenberg udělal strašnou chybu.

Jenomže doba se změnila, Strany zelených se zmocnil Ondřej Liška a Bursík si s Kateřinou „biomasou“ Jacques založili vlastní stranu LES. A – světe div se – stejně jako kdysi kníže, uchýlil se Bursík pod Kalouskova křídla, aby za TOP 09 kandidoval do Senátu.

Podobně Hudeček, velký obdivovatel, ale i oblíbenec Schwarzenberga. Dlouho se hřál na výsluní knížecí protektorské přízně. V poslední době mu ale přitížilo obvinění v kauze Opencard i policejní návštěvy na magistrátu. Nepřidala mu ani nevraživost mezi ním a pražským šéfem strany Jiřím Vávrou. Nemluvě o oddalovaném zprovoznění tunelu Blanka či prodloužení trasy metra A, které už měla být dávno v provozu. Prohrávané arbitráže, audity, soudy. Fiaskem také skončila jeho kandidatura mezi místopředsedy TOP 09 na posledním sněmu.

A tak Hudeček pochopil, že pod Kalouskem se spíš může udržet. Když se nyní jeho pozice v TOP 09 stala silně vrtkavou, naskočil na Kalouskovu vlnu tažení proti komunistickým fízlům, se kterými se ale před časem vesele scházel.

Jak to ale celé bude, uvidíme po komunálních volbách.

Má životní zkušenost mě naučila nedůvěřovat někomu, kdo se točí jako na obrtlíku, protože nikdy nevíte, kam se otočí příště.

JUDr. Jaroslava Janderová

zastupitelka