30. září 2014

Chlapi se nemají vzdávat a prohrávat

Praha podle Svobody potřebuje silnou ODS. Proto se chce vrátit na primátorské křeslo. Nejstarší z lídrů ví moc dobře, jaké to je být primátorem. Lékař Bohuslav Svoboda byl tři roky primátorem a pak byl odvolán. Vládl s ČSSD i TOP 09, pokud se opět stane primátorem, je připraven odejít ze Sněmovny, kde je od loňska poslancem.

 

ODS si sáhla na dno. Zvedne se ještě někdy? Bude mít v Praze opět víc než padesát procent? 

To bych jí snad ani nepřál, většinové vládnutí nese příliš velká rizika ztráty soudnosti. V současné době odstartovala snaha, aby se ODS vrátila tam, kam patří, zvlášť když tu chybí reálná pravicová strana. 

Čím se liší program ODS od ostatních stran? 

Nic neslibujeme, nejzásadnější a jiné je u nás, že říkáme, že budeme pokračovat v tom, co jsem dělal, když jsem byl primátorem. Chci udělat z magistrátu transparentní úřad, každý dokument, každá smlouva a jednání musí být přístupné lidem. Magistrát je o nich a pro ně, za jejich daně. Zavedli jsme interpelace, začali jsme zveřejňovat smlouvy na internetu, měli jsme jako jedni z prvních rozklikávací rozpočet, to jsou zásadní věci, které mění politiku. 

Co z toho způsobilo, že jste skončil jako primátor? 

To, co jsme dělali a co nás stálo koalici a primátora, je, že naše snaha všechno zveřejňovat platila nejen pro magistrát, ale pro všechny podniky s magistrátem spojené. Zavedli jsme to v Dopravním podniku, udělali jsme tam audit a na základě toho bylo podáno několik trestních oznámení. To všechno vyvolalo tlak na koalici a ta se rozpadla. 

Proč znovu kandidujete? 

Těch důvodů je víc. Chlapi se nemají vzdávat, nechtějí prohrávat. Do politiky jsem vstupoval jako celoživotní nestraník, který přišel na to, že o politice nejde jako za komunistů jenom mluvit u piva. 

Vstupuje do stejné řeky. 

Ta řeka není stejná, mezi tím byla povodeň a její břehy se změnily, stejně jako se změnila Praha a magistrát... Když se o to nikdo nepokusí, tak se nic nezmění. 

Poučil jste se? Jak zabráníte tomu, abyste znovu nepřišel o primátorské křeslo? 

To, co potřebuju, je tým. Je složený z lidí, na které se můžu spolehnout. Ať nás tam bude pět nebo dvacet. V minulém období jsem jich měl dvacet, ale někdy jich se mnou hlasovalo osm, jindy jedenáct. To se teď změnilo, na své lidi se můžu spolehnout. 

Co musí mít primátor tak velkého města jako je Praha? 

Podle mě hlavně životní zkušenosti. Pozice komunálního politika je o tom, že člověk musí mít nějaké životní zkušenosti. Je to jeden z problémů, kterým město teď trpí, že takového člověka nemá. 

Neškodí vám v očích voličů obvinění kvůli kartě Opencard? 

Když s nimi mluvím, tak se mě ptají, jak je možné, že jsem obviněn já, který to začal řešit, a ne ti, kteří to nasmlouvali. To obvinění je vykonstruované a umělé a někoho to stálo velké úsilí. 

Jste poslancem, když uspějete, budete primátorem, necháte si obě funkce? 

To je složitá otázka. Souběh funkcí má svoje výhody. Pokud by mé angažmá na radnici bylo významné, tak dám přednost komunální politice. Praha potřebuje, aby se o ni někdo staral. 

S kým si dokážete představit koalici, s kým byste chtěl Praze vládnout? 

Mluvit o koalici je bez znalosti volebního výsledku těžké, ale to, co bych chtěl, je, aby ODS nebyla pominutelnou stranou. Jsem přesvědčen, že pro Prahu bude dobrá silná ODS. Pokud nebude silnou vládnoucí stranou, musí být silnou opozicí. Náš hlas musí být slyšet, nemůže to být tak jako teď, když deset radních z TOP 09 vládne, protože má dohodu s ČSSD. 

Zeptám se tedy obráceně, s kým si koalici představit nedovedete? 

Pro mě je nepředstavitelná koalice s KSČM, to je celoživotní princip. Na druhou stranu si nedovedu představit ani koalici se stranou, která má v čele estébáka. To je pro mě nepřekročitelný problém. 

(Autor: Robert Oppelt)

Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

poslanec PČR
zastupitel statutárního města