11. září 2014

Dvacet minut Radiožurnálu

Hostem diskusního pořadu ČRo - Radiožurnál byl 1. místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Celý rozhovor s 1. místopředsedou ODS Janem Zahradilem si poslechněte ZDE.


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Evropská unie přitvrdí hospodářské sankce vůči Rusku, dnes to uvedl předseda Evropské rady. Ruským firmám se ztíží přístup na evropské kapitálové trhy a ještě více bude export určitých typů zboží. Zároveň se začíná v unii chystat plán, jak sankce případně zase zmírnit, či zrušit, pokud bude na Ukrajině mír. Začíná Dvacet minut Radiožurnálu. Jsem Helena Šulcová, přeji dobrý poslech. Poslanec Evropského parlamentu a místopředseda Občanské demokratické strany Jan Zahradil je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vítejte, pane poslanče, dobrý den. 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Dobré odpoledne. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Jste příznivcem sankcí proti Rusku? 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Myslím, že teď je tu linii třeba udržet, když na ni jednou Evropská unie nastoupila. A dotáhnout celou tu záležitost do konce, protože, jak se ukazuje z neoficiálních zpráv, ty sankce přece jenom nějaký dopad na tu ruskou realitu mají. 

 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


To právě říká premiér Bohuslav Sobotka, že to není pravda. On je skeptický, pokud jde o další sankce vůči Rusku. A včera řekl ve sněmovně, že ty současné sankce sice poškodily ruskou ekonomiku, ale nezměnily chování Ruska. Vy to vidíte jinak? Myslíte, že se změnilo chování Ruska v tom konfliktu na Ukrajině? 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Mně je líto, že pan premiér Sobotka opakovaně nedrží basu, a že narušuje takový ten psychologický efekt, který vlastně je tak jedním z důsledků těch sankcí, tam nejde jenom o nějaký ekonomický dopad. O to, aby se někomu znepříjemnil život. Ale jde i o ten psychologický efekt toho, že tady mezinárodní organizace jménem Evropská unie vystupuje jednotně. A pan premiér Sobotka už po několikáté se jakoby od toho odchyluje. A má tendenci si říkat svými vlastními slovy nepodložené zprávy. To asi nebude jenom jeho problém, ale i pana prezidenta, měl by se možná víc zajímat o to, co mu říkají jeho vlastní zpravodajské zdroje, vlastní informační služby. Tam by zjistil, jestli ty sankce skutečně mají, nebo nemají nějaký dopad. 

 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Ale už teď existují debaty o tom, jak dopadají ty odvetné sankce na naše firmy. Podle odhadů Státní exportní a garanční pojišťovací společnosti EGAP bude výpadek jen v pojistném vývozu během následujícího roku 19 miliard korun. I touto optikou, pane europoslanče, poškozují ty sankce naše firmy, a stojí to tedy za to i přesto? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Určitě poškozují nejenom naše firmy, ale firmy všech zemí, které se na těch sankcích zúčastňují. Ale znovu říkám, pokud se Evropská unie jednou rozhodla jít touto cestou, pak je třeba ji držet do doby, než to přinese nějaké reálné viditelné výsledky. Evropská komise například už vytvořila nějaké rezervy, jak pomoci zemědělcům s odbytem jejich zboží tam, kde je to ohroženo, nebo narušeno. A já jsem také četl, že například Polsko se hodlá obrátit na Světovou obchodní organizaci, jestli ty odvetné sankce, nebo ta odvetná opatření, která zavedlo Rusko, jsou slučitelné s jeho členstvím ve Světové obchodní organizaci. Takže ono to možná může mít ještě různé právní dopady. Může to vést třeba, teď spekuluji, ale nedá se to vyloučit, třeba i k nějakým mezinárodním arbitrážím a podobně. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Je Rusko agresor? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Rusko se chová neadekvátně. Já nepoužívám takový ten válečný slovník, mně se ten válečný slovník nelíbí. Myslím, že není na místě řinčet zbraněmi. Ale je na místě si říci, že Rusko provedlo jakýsi vpád do cizí země, do suverénní země, iniciovalo tam odtržení kusu území této země. A to je všechno série kroků, na kterou musí mezinárodní společenství reagovat. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Bývalý prezident a bývalý předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus řekl, že na Ukrajině se nedá mluvit o rusko-ukrajinském konfliktu, ale o občanské válce. K čemu se přikláníte vy? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Je to občanská válka zcela nepochybně. A je to občanská válka, na jejíž jedné straně se nějakým způsobem, o jehož rozsahu se můžeme bavit, a existují o tom různé spekulace, různým způsobem se tam angažuje Rusko. To si myslím, že je nepochybné, a to nikdo už dnes nepopírá. Nepopírají to ani zastánci pana Putina. 

 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


A jak se díváte na slova Václava Klause, která řekl pro Impuls, že Ukrajina je uměle vytvořený stát, protože části země patřily před rokem 1945 Rusku, Polsku, Československu, a dříve i Rakousku-Uhersku. Ukrajině podle Klause chybí silné pojítko, které by ji udrželo pohromadě. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Musím se přiznat, že neslyším rád z úst politiků bývalého Československa nějaké úvahy o umělém státě. Mám pocit, že to od nás není příliš citlivé. Myslím, že bychom zrovna toto my hodnotit nemohli a neměli, protože o Československu také naši odpůrci, jak před válkou, tak někteří, kteří se zabývají tou minulostí, i nyní říkají, že to byl uměle vytvořený stát. A já myslím, že tímto způsobem bychom si na vidle nabíhat nemuseli. Protože s tím samozřejmě souhlasit nemůžeme. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Kandidátka na eurokomisařku z České republiky, paní Věra Jourová by měla v komisi zastávat post spravedlnosti, spotřebitelské politiky a rovnosti pohlaví, tak to je informace ze včerejšího dne. Sama Věra Jourová i šéf hnutí ANO Andrej Babiš mluvili o zklamání nad ziskem tohoto portfolia. Dá se vina ale hodit jen na premiéra Bohuslava Sobotku tak, jak to udělal Andrej Babiš, když řekl: " Zeptejte se pana premiéra, jak vyjednával, já jsem nevyjednával". 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Pan Babiš je místopředsedou této vlády. A ta odpovědnost, pokud on sám je nespokojen s tím portfoliem, které jeho vlastní kandidátka získala, tak ta odpovědnost padá samozřejmě i na něj. Je známo, že pan Babiš svoje hnutí ANO zařadil do liberální frakce. To je frakce, která je čtvrtá nejsilnější v Evropském parlamentu, takže není úplně bezvýznamná. A je také známo, že pan Babiš tam za poslední měsíce ani jednou nebyl, aby tu frakci navštívil, aby prostřednictvím těch liberálních europoslanců třeba za paní Jourovou trochu lobboval, aby získala něco významnějšího. Takže snaha se jakoby vyvléknout z odpovědnosti, shodit to na premiéra jednak napovídá něco o vztazích ve vládní koalici. A jednak je trochu průhledným trikem, nebo manévrem pana Babiše se z toho vyzout. 

 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Kdo tedy za to může? Kolektivní vina podle vás? 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Tady je spousta faktorů, které v tom mohly sehrát roli. Možná ta vláda měla trochu velké oči, možná si říkali: Teď, když se jakoby deklaratorně prohlásíme za velké Evropany, nebo na Evropany s velkým E, tak nám začne každý zobat z ruky. Možná si mysleli, že když přijdou s ženskou kandidátkou, tak že tím získají nějaké body navíc. Ale tam se hraje velká politická hra. A tam opravdu je zapotřebí si krýt záda, hrát tu hru dlouho, hrát ji s nějakými promyšlenými tahy dopředu. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


A to podle vás neměla ta vláda? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


To tady asi vláda neměla. Vláda tam trochu přišla jako nahý v trní. Ujišťovala sama sebe a i veřejnost, že to dopadne dobře, a že dostaneme to a ono. A dopravu... 

 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Regionální rozvoj, se mluvilo. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Regionální rozvoj. Možná, kdyby si tolik, lidově řečeno, nehonili triko, tak teď nemuseli být tak zklamáni. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Podle vás, co mohlo tedy sehrát, i třeba to, že jsme toho kandidáta řekli až na poslední chvíli, daleko později, než třeba ostatní země? 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Určitě, i to je možné. To, co jsem řekl už, tam mohlo také sehrát roli. Prostě ta důležitá portfolia si rozdělí zpravidla mezi sebou představitelé těch dvou hlavních frakcí, to znamená evropští lidovci a evropští socialisté. A paní Jourová přichází z té liberální frakce, takže tam už ta síla není taková. Můžu si teď dovolit nějakou spekulaci vycházející z mé europarlamentní zkušenosti: každý ten předseda komise chce mít také krytá záda a vyvarovat se nějakých problémů, které by s tím nebo oním komisařem mohly nastat v budoucnosti. Jestliže se ví, že stranickým šéfem paní Jourové je pan Babiš, jestliže se ví, že pan Babiš a jeho podnikání tak trochu také visí na evropských penězích, tak lze těžko očekávat, že by paní Jourová dostala portfolio, přes které zrovna tyto evropské peníze ve velkém množství protékají. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Počkejte, pane místopředsedo, vy si myslíte, že spojení Věry Jourové s Andrejem Babišem, to, že on je její předseda, ji mohlo hodně poškodit? A že to může být i jeden z důvodů toho, proč nezískala regionální rozvoj? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Já nemohu vyloučit, že předseda Evropské komise k tomu přihlížel. Protože je jasné, že detailní informace o politickém nebo byznysovém nebo jakémkoliv pozadí jakéhokoliv kandidáta, nebo jakéhokoliv člena té komise, který byl navržen národní vládou, tak ten předseda komise bere v potaz. My jsme byli minule svědky, když se schvalovala Evropská komise v roce 2009, že neprošla bulharská kandidátka prostě proto, že měla takovou poněkud nejasnou lobbistickou minulost, že to proti ní bylo použito, a že to způsobilo takovou mediální smršť, že se vlastně stala neakceptovatelnou. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Ale tohle přece není případ Věry Jourové, která nemá za sebou žádnou lobbistickou minulost, která se tehdy předhazovala té bulharské kandidátce. Vy si myslíte, že při tom grilování, které nastane za pár týdnů od konce září v Evropském parlamentu, může být Věra Jourová postavena před řadu nepříjemných otázek, které se jí právě budou ptát na její spojení s Andrejem Babišem, na možné střety zájmu toho, že Andrej Babiš je současně ministrem financí, současně vlastní Agrofert. Budou to otázky, které budou padat? 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Možné to je, je to podle mě sice nepravděpodobné, ale vyloučit se to nemůže, protože ti poslanci se mohou ptát na cokoliv toho komisaře. Oni jsou tam skutečně od toho, aby si ho důkladně, jak si říká, ogrilovali. Já nejsem členem toho výboru, nevím, kdo z českých europoslanců je jeho členem, takže se na tom takzvaném grilování podílet nebudu. Ale i kdyby se jí na to nikdo nezeptal, tak já nemohu vyloučit, a teď znovu spekulace z mojí strany, ale nemohu vyloučit, že ten předseda Evropské komise, pan Juncker přihlížel i k tomuto faktoru, když přemýšlel o rozdělení těch portfolií, a prostě rozhodl se, že bude minimalizovat riziko už jenom proto, aby ty spekulace, které třeba v médiích, nebo u některých politiků, jako jsem já v tuto chvíli, mohou vzniknout, tak aby je minimalizoval. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Bohuslav Sobotka včera říkal, že diplomacie udělala maximum. Dodal ale, cituji: "Musíme ztěžka a postupně napravovat zkaženou pověst země z doby Nečasovy a Topolánkovy vlády". Uráží vás to jako prvního místopředsedu ODS, tato slova na adresu vlád vašich bývalých předsedů? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Pan Sobotka samozřejmě logicky viní z toho, jakou pověst máme, své předchůdce. Já jsem od něj ani nic jiného nečekal. V této souvislosti bych si mu jenom dovolil připomenout, že po pádu Topolánkovy vlády, o kterou se tady otírá, byl komisařem navržen pan Füle, a ten v té bývalé komisi získal podstatně hodnotnější a prestižnější portfolio, než nyní paní Jourová. On měl na starosti rozšiřování Evropské unie a celou politiku sousedství. A to jsou velmi závažné kapitoly, jak se ostatně ukázalo i v minulých měsících. Takže po té takzvaně antievropské, nebo jak to pan Sobotka myslel, Topolánkově vládě jsme toho získali víc, než dokázala získat jeho takzvaně proevropská vláda. Tohle je prostě politická deklarace pana Sobotky. Je to součást politického boje, nic jiného to není. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Ale ono asi co europoslanec, to názor, protože například europoslanec Pavel Telička řekl, že je to portfolio, které právě má Věra Jourová vést, tedy portfolio spravedlnosti a tak dále, že to je lepší, než to, které zastával Štefan Füle. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


A co má pan Telička říkat jiného, když je z hnutí ANO? Ten tam teď musí umetat cestičky, musí prostě to, co získali..

 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


On mluví také z pozice člověka, který zná tu bruselskou problematiku, protože se v tom prostředí řadu let pohybuje. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Ano, ale mluví také z pozice politika, který musí to, co získali, a na čem se tedy on podílel, musí představovat v tom nejlepším možném světle. Ten také nemůže říkat nic jiného. Takže ten to bude lakovat na růžovo, to je taky logické. Pan Sobotka to bude svalovat na minulé vlády, to je taky logické. A my to budeme kritizovat, což je také logické, což v tuto chvíli děláme. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Ale nicméně součástí toho portfolia Věry Jourové bude i spotřebitelská politika, kam patří třeba práva spotřebitelů, ochrana dat. To se přece týká všech lidí v Evropské unii. Na tom se dá docela udělat jméno. 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Dá se na tom udělat jméno, ale dá se na tom také hodně zkazit. Ta spotřebitelská politika je takovým trochu módním tématem v poslední době. A pod záminkou ochrany spotřebitele vznikaly, vznikají a zřejmě i budou vznikat nejrůznější předpisy, nejrůznější iniciativy Evropské komise, jak zavést tu, nebo onu regulaci. Pak se později ukáže, že to třeba není úplně nezbytné. Takže já jsem vůči těmto tématům, ať už je to ochrana spotřebitele, nebo ochrana životního prostředí, nebo třeba ochrana duševního vlastnictví. Já jsem vůči tomu skeptický. To jsou taková módní témata několika posledních let. A pak se ukazuje, že se zavede nějaké opatření, které potom neslouží ku prospěchu věci, ale má ten efekt právě opačný. Třeba zrovna pokud jde o ochranu životního prostředí, tak jsme toho byli svědky v minulých letech mnohokrát. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil je stále hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane poslanče, obecně, když byste se měl podívat na tu Junckerovu komisi jako na celek, je to komise, která projde podle vás jako celek Evropským parlamentem, nevidíte, že by tam mohl nastat nějaký problém? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Myslím si, že projde, protože je to komise, na jejímž samotném počátku už Evropský parlament zaznamenal jedno velké vítězství. A to bylo vůbec jmenování, nebo schválení samotného pana Junckera jako jejího předsedy. Tam Evropský parlament vlastně vydrápl, doslova vyrval vládám zemí Evropské unie z rukou tu pravomoc. Protože až do teď se to dělalo tím způsobem, že se vlády na Evropské radě dohodly, kdo bude tím nominantem na předsedu Evropské komise. A pak no někdy snáze, někdy méně snadno se snažili protlačit tím parlamentem. Teď se ty role obrátily a parlament řekl: Komisařem, nebo předsedou Evropské komise bude ten nominant, kterého navrhne ten klub, který získal v evropských volbách nejvíce hlasů. A protože nejvíce hlasů získal klub Evropské lidové strany, a ten navrhl pana Junckera, tak ten získal pak podporu třeba i evropských socialistů. To je věc, se kterou třeba my jsme v naší frakci nesouhlasili, protože se nedomníváme, že by Evropský parlament měl posilovat svoji pravomoc tímto způsobem. Ale to mínění, že by to mělo tak být, převládlo. A já si myslím, že Evropský parlament právě proto nebude chtít dělat panu Junckerovi problémy ani při schvalování těch jím navržených komisařů. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Je to osobnost, pan Juncker pro vás? 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Pro mě pan Juncker není osobnost. Pro mě je pan Juncker takový klasický evropský byrokrat. Je to člověk, který v tom systému působil léta, a věřit, že on bude tím, kdo přinese nějakou potřebnou změnu, nebo reformu Evropské unie, která opravdu je na spadnutí, a bez níž se nepohneme dál, tak o tom mě nikdo nepřesvědčí. Pan Juncker byl prostě jaksi nejpohodlnější řešení. Nechci tady přímo brutálně říkat, že si vysloužil nějakou trafiku, ale pro mě je to tedy člověk, který by nějaký tah na branku, nebo změnu v Evropské unii přinesl, pro mě tou osobností rozhodně není. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


A kdo by byl takovou osobností? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Myslím, že by bylo dobré, kdyby byl býval přišel někdo zvenku, kdo není součástí toho systému po desetiletí, třeba z nějaké mezinárodní organizace, který má zkušenost s řízením takových velkých celků, ze světové banky, nebo z něčeho podobného. To se nestalo. Prostě Evropská komise jako každý orgán a vůbec ty evropské struktury se velmi brání tomu, aby tam pronikl někdo z venku, kdo by začal narušovat ty zaběhlé praktiky. Kdo by jim šlapal do těch jejich kruhů. Takže to dopadlo tak, jak to dopadlo. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Čím si vysvětlujete, že čtyři ze sedmi místopředsedů komise jsou ze zemí střední a východní Evropy, zastoupeno, jenom připomínám, je Slovinsko, Bulharsko, Lotyšsko a Estonsko. Co to svědčí o pozici, kterou má střední a východní Evropa? Že posiluje? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Ono to možná není tak úplně o posilování těch jednotlivých zemí. Ale o kvalitách těch jednotlivých osobností. Je to, jak známo, když se na to podíváte, tak je to prostě, jak se dnes říká, genderově vyrovnané. Takže máte tam dvě ženy, to je věc, na které si pan Juncker prostě velmi zakládal. Máte tam jednu velmi schopnou komisařku, která se už osvědčila v minulém volebním období, což je ta bulharská nominantka, paní Georgieva, která mimochodem přišla zrovna ze světové banky, o které jsem tady hovořil. A za ty čtyři roky v roli komisařky pro rozvoj si tam udělala dobré renomé. Takže tam určitě se přihlíželo podle mě spíš k těm osobnostním kvalitám. Pak je tam nominantka z velmi malé země, ze Slovinska. Tak tam zas podle mě sehrálo roli to, aby se ukázalo, že se ty malé země nepřehlíží. Že prostě jestli je někdo z malé, nebo velké země. 

 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Diplomacie zkrátka. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:
...že to zase nehraje tak velkou roli. A pak tam máte ty pobaltské země, které jsou teď velmi exponovány právě kvůli té ukrajinské krizi, takže tam možná šlo zase o to ukázat, že Evropská unie je s nimi solidární, že za nimi stojí, že prostě je nenechá padnout. A pokud jde třeba zrovna o pana Dombrovskise, tak tam jde také o to, že ty Pobaltské země se přihlásily k eurozóně. A Evropská komise je jednoznačným stoupencem rozšiřování eura v celé Evropské unii, takže chtěla ukázat i tímto symbolickým způsobem, že i z těch nových členských zemí vlastně je dobré upřednostnit ty eurooptimistické před těmi poněkud zdrženlivějšími. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Vidíte, kdybychom měli euro, tak bychom možná také měli lepší post. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


To je právě politický střet, na kterém se my nedohodneme v České republice, myslím, se o to ještě střetneme v budoucnu, jestli ho vůbec máme přijímat nebo ne. 

 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Děkuju za to, na shledanou. 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Na shledanou. 

 

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP