1. srpna 2014

Události

Hostem hlavní zpravodajské relace ČT byla v přímém vstupu předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR Miroslava Němcová.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

V Událostech zdravím poslankyni ODS Miroslavu Němcovou. Paní poslankyně, vy jste při svolání té letní mimořádné schůze avizovali, že žádné parlamentní prázdniny se konat nebudou, že nedáte vládě vydechnout ve sněmovně, ale dnes to tak moc nevypadalo. Připomínám, že se omluvil i předseda vaší strany. Čím si vysvětlujete, že účast byla tak slabá?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:

Já myslím, že to bylo také tím, že včera, alespoň já sama osobně jsem uviděla již na liště České televize zprávu o tom, že přece jenom koalice zmoudřela a rozhodla se, že povede jednání s opozicí, taková jednání, která dlouhodobě sám pan premiér již sliboval, a z toho poslanci logicky usoudili, že dnes k žádnému rozhodnutí nedojde, že ta jednání se mají vést týden, možná 10 dnů. Uvidíme sami, jak to bude dlouho. Ale bylo zřejmé, že dnes žádné rozhodné hlasování nebude.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Premiér taky oznámil nebo naznačil první ústupky, vy sami máte 4 podmínky, budete taky ochotni udělat vstřícný nebo na nich budete striktně trvat?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:

Ta jednání začnou podle mých informací v pátek, pardon, v pondělí v sedm hodin večer. Uvidíme, jak sama koalice přijde se svou verzí možných změn, možného kompromisu, protože musím připomenout, že zejména její poslanci už ztratili také trpělivost a oznámili, alespoň část sociálních demokratů, že se jim zákon v této podobě hrubě nelíbí. Tedy je na místě se bavit o možném kompromisu. My jsme odjakživa, od chvíle, kdy tento zákon se objevil, tak jsme avizovali, že k takovým jednáním jsme připraveni. Já za sebe jsem velmi ráda, že k nim tedy dojde.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

ANO chce případnou dohodu pojistit podpisy zástupců jednotlivých stran a stvrdit tak, že zákon bude přijat do konce roku. Jak byste se eventuálně k této žádosti postavili?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:

Víte, já si myslím, že pokud skutečně k té dohodě dojde, já stále doufám, že ano, tak platila taková gentlemanská dohoda vždycky v té Poslanecké sněmovně, že když už ta dohoda uzavřena byla, potom také platila. Ty hry na podpisy já osobně velmi ráda nemám. Myslím si, že když si na něco kývneme, tak to také jsme schopni dodržet.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Říká opoziční poslankyně Miroslava Němcová, děkuju vám.

Miroslava Němcová

poslankyně PČR