24. července 2014

Dvacet minut Radiožurnálu

Hostem diskusního pořadu ČRo - Radiožurnál byl předseda ODS Petr Fiala.

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Zvyšování minimální mzdy, výběr eurokomisaře za Českou republiku a také volební preference ODS, témata pro následujících Dvacet minut Radiožurnálu. Přeji dobrý poslech. Předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vítejte, pane předsedo. Dobrý den. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Dobrý den přeji. 

 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Vláda dnes jedná o kandidatuře Věry Jourové na eurokomisařku. Vy sám jste její nominaci hodnotil tak, že se ukázalo, že hlavní slovo v koalici má Andrej Babiš a že Bohuslav Sobotka zase ustoupil. Myslíte si tedy, že není dobře, že do Bruselu vysíláme právě Věru Jourovou? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Hlavně není dobře, že vláda vybírala eurokomisařku 2 měsíce, nakonec je dobře, že k nějakému výběru vůbec došlo, myslím si, že to je nevýhodné pro Českou republiku při vyjednávání o nějakém silném portfoliu. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Z jakého důvodu? Vždyť se říká, že to je právě výhoda, že tam vysíláme ženu, že tím máme šanci na dobré portfolio. Proč si myslíte, že to není pravda? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Myslím si, že Česká republika, nejenom, že si to myslím, ale vím to, měla mít mnohem dříve kvalitního kandidáta, toho prosazovat a využít všechny možnosti, které v Bruselu jsou i při neformálních jednáních, abychom dostali silné portfolio. Já jsem přesvědčen o tom, že ten výběr přišel pozdě a celá ta hra kolem cest pana premiéra Sobotky do Bruselu a nějakých vzkazů šéfa komise Junckera, že to má být žena a že by si přál to tak nebo onak, to už byla jenom hra, jak pan Sobotka může ustoupit panu Babišovi. Já nezpochybňuji kandidaturu paní Jourové na eurokomisařku, jenom říkám, že to vláda udělala pozdě a že nepochybně zvítězila představa, se kterou šel do těch jednání pan ministr Babiš. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Myslíte si, že Věra Jourová má šanci ale na to silné portfolio, abychom zůstali u toho, o čem jsme se bavili, protože je to odbornice na regionální rozvoj, na dotace, to nikdo nezpochybňuje, ovšem samozřejmě Česká republika má zájem i o jiné resorty, třeba o dopravu nebo o průmysl, je odbornice i na tyto resorty podle vás? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Já jsem se jako člen výboru pro evropské záležitosti účastnil diskuse s paní ministryní Jourovou, když ji tam představoval pan premiér Sobotka, ono se ukázalo, že paní Jourová skutečně se dobře vyzná v regionálním rozvoji, to jsme nikdo ani nepochybovali, ale u všech ostatních otázek se vždycky snažila vrátit zpátky ke kohezní politice, k regionálnímu rozvoji a myslím si, že tam ty její znalosti příliš hluboké nejsou. Já neříkám, že to je... 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Může to dohnat ještě? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Myslím si, že to může dohnat. Já neříkám, že to je rozhodující, ale je to prostě tak. Ale hlavně nežijme v nějaké iluzi. To, jaké budeme mít portofolio, nezáleží na jméně paní Jourové a na tom, co si o ní myslíme my v České republice, ale záleží to především na vyjednávání, a to i neformálním, které musí vést premiér Sobotka. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


A nevede to? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Já nevím, jestli nějaká jednání vede, zatím se mi to nezdá. Připadá mně... 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Vždyť byl v Bruselu nedávno. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Ale přišel se vzkazem, že máme nominovat ženu a budeme mít větší šanci. Já bych čekal nějaké podstatnější sdělení. Já se obávám, že když se budeme příliš soustředit na to, že získáme regionální rozvoj, protože to vyhovuje paní Jourové, tak můžeme dopadnout hodně špatně. Já bych opravdu nechtěl, aby Česká republika měla komisaře pro mnohojazyčnost nebo nějaké podobné portfolio, které je úplně k ničemu. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


To hrozí podle vás? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:

 

Pokud nepovedeme dobrá vyjednávání, tak to samozřejmě hrozí a jsou resorty, které by byly pro Českou republiku určitě dobré, doprava k nim patří, cokoliv, co se týká energetiky, určitě by nás měl zajímat výzkum a vývoj. To jsou silné resorty v rámci Evropské komise, ale nikdo nám je nedá jen tak. Musíme vyjednávat, musíme být schopni prokázat nějakou sílu a rozhodnost, a to jsme zatím neukázali, protože jsme dva měsíce se bavili o tom, kdo bude eurokomisařem a ještě jsme si jezdili pro rady do Bruselu. To já nepovažuji za dobrý postup. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Otázka je, jestli si tam jel pan Sobotka pro radu do Bruselu, nebo jestli tam zkrátka jel oznámit, co může nabídnout nebo o jaké má zájem resorty, víte,.... 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Vypadalo to, že si jel pro rady a vzkazoval nám, co říká pan Juncker. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


My jsme ani jeden nebyli u toho jednání, víte? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Já vycházím jenom z toho, co pan premiér říkal. Já to opravdu nepovažuji za šťastný postup a bohužel Česká republika tady, pokud chce uspět v Bruselu a hájit české zájmy, tak musí být mnohem razantnější, důslednější a nemůžeme si dovolit tady dva měsíce váhat nad tím, kdo bude eurokomisař. Navíc, a to si nemohu odpustit, mně se prostě nelíbí, když je vytvořen ve vládě nějaký takový tržní princip, já jinak nejsem proti tržnímu principu, ale toto se mi opravdu... 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


To by bylo zvláštní jako předseda ODS, kdybyste byl. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Ale tenhle se mně opravdu nelíbí, kde se vymění jedna pozice pro někoho za takovou věc, jako je třeba zvýšení minimální mzdy, to je... 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Proč vás, pane předsedo, vždycky polévá horko, když slyšíte o zvyšování minimální mzdy? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Tady mě polévá horko kvůli tomu, že za místo pro jednoho člověka se ohrozí pracovní místa pro spoustu, pro tisíce lidí, tak to mě horko opravdu polévá. Říkáte, že mě polévá horko, když tak slyším o minimální mzdě, to tak není. Ale minimální mzda není moc rozumný nástroj, protože zvyšuje cenu práce, komplikuje život především drobnějším a středním podnikatelům, kteří mají potom problémy zaměstnávat lidi, vytvářet nová pracovní místa. Já nevím, jestli si můžeme dovolit ohrožovat pracovní místa v době, kdy bojujeme s rekordní nezaměstnaností. Minimální mzda... 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Ale na druhou stranu...

 



Petr FIALA, předseda ODS:


...prostě k tomu vede. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Ale, pane předsedo, na druhou stranu tady ta minimální mzda v České republice je opravdu minimální, momentálně je 8,5 tisíce korun. Když se zvedne podle toho, co vyjednal Bohuslav Sobotka při tom jednání ohledně eurokomisaře, tak se zvedne na 9 200, pořád to je málo. Třeba na Slovensku je daleko vyšší, i v Polsku. Proč vám tak vadí? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Ono to je málo z hlediska dopadů na zaměstnanost pro taková místa, jako je třeba Praha nebo Brno, ale už to není tak málo třeba pro Karlovarský nebo Ústecký kraj. A když se podíváme do zahraničí, tak zjistíme, že třeba v rámci členských států Evropské unie tam, kde není minimální mzda, tak ty země mají zhruba o 2 procentní body nižší nezaměstnanost, takže ta souvislost mezi zaměstnaností a minimální mzdou tady existuje. A když se díváme na některé země jako je třeba Skandinávie, to nám dává levice často za vzor, tak tam vidíme, že žádná minimální mzda není. A já si prostě myslím, že není rozumné minimální mzdu mít a neustále ji navyšovat a už vůbec není rozumné ji navyšovat o 200 korun na základě jakési výměny personálií v rámci vlády. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Na druhou stranu máme země, kde je minimální mzda, třeba Lucembursko 53 tisíc korun v přepočtu na naše. To jsou samozřejmě úplně jiné částky, proto jsem zmiňovala tu věc, že v České republice je ta minimální mzda opravdu minimální, momentálně 8,5 tisíce korun. 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Ale to pak musíme srovnávat i další parametry těch zemí, což v tomto případě neděláme. A ta minimální mzda, která je v České republice, už může mít dopad na zaměstnanost především u nízkokvalifikovaných skupin zaměstnanců a také v některých regionech, které jsem už tady třeba jmenoval Karlovarsko, Ústecko. A to není něco, nad čím bychom měli mávnout rukou. A vůbec si myslím, že pokud chceme podporovat naše podnikatele, pokud chceme jim umožňovat to, aby vytvářeli pracovní místa, tak jim nesmíme ten život příliš komplikovat a zrovna navyšování minimální mzdy takovou komplikací nepochybně je. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane předsedo, jak podle vás dopadne zítřejší hlasování ve sněmovně o snížení spotřební daně z benzinu a nafty? Já se ptám z toho důvodu, že to je hlasování, které včera prošlo i hlasy poslanců ČSSD, ti si ale následně vzali přestávku a potom jeden z nich to hlasování zpochybnil. To, že prošlo snížení spotřební daně totiž vadilo také ministru financí Babišovi. Tak, jak podle vás budou sociální demokraté těch 17, které včera hlasovalo pro, hlasovat zítra? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


To nevím, jak budou hlasovat. A musím říct, že já jsem vůbec nešťastný z toho, že budeme hlasovat znovu. Nelíbí se mně to, není to příspěvek k politické kultuře a je to něco, s čím nemohu souhlasit. To hlasování proběhlo naprosto regulérně a ke zpochybnění hlasování došlo příliš pozdě, nebylo to bezprostředně a myslím si, že vůbec nemělo k této situaci dojít. Já taky nedovedu pochopit slova pana premiéra Sobotky, že 18 nebo kolik poslanců sociální demokracie. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


17 tuším. 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


17 poslanců sociální demokracie nevědělo, o čem hlasují. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Třeba měli nějaký hromadný zkrat, co vy můžete vědět? To se může stát. 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


To nevylučuju. Levice občas hromadné zkraty mívá a velmi často... 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Může se to stát i v jiných politických spektrech. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Já myslím, že u levicových stran se to děje velmi často a hodně často se mýlí. Tady se náhodou těch 17 poslanců nemýlilo, protože snížit tuto daň je určitě správné, proto jsme to také podpořili. Ale správné není to následně zpochybňovat. To je prosím vás, jako kdyby skončil fotbalový zápas, rozdaly se poháry a pak jsme si večer vzpomněli někdo z těch hráčů, že ten výsledek má být jiný a začali ho hrát znova. To přece nejde. Jsou pravidla hry, ta se musí v demokracii respektovat. Sociální demokracie má mnoho legálních dobrých nástrojů, jak může ten výsledek zvrátit, například Senát. Ale já nechci být ten, kdo radí panu premiérovi Sobotkovi, co má dělat, ale budu bránit to, aby se neohýbala pravidla hry, na nich stojí demokracie a budu žádat, a budu se snažit o to, aby řád platil pro všechny. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Ale co je na tom, že poslanec zpochybní hlasování? To se stává poměrně často, že se zpochybní hlasování. Vám vadí, že k tomu došlo pozdě, že měl říct hned, jak se dohlasovalo, se měl ten poslanec ozvat a říct - tak já jsem hlasoval ne a mám tady napsáno ano. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Nejenom mě, bylo hlasování o pozměňujícím návrhu, který prošel, bylo hlasování o celém zákoně, který prošel, následně předsedající schůzce, což byl místopředseda Filip, se zeptal, že má ohlášeny faktické poznámky, shodou okolností poslanců Votavy, Zaorálka a Šincla, ti řekli, že žádná taková faktická poznámka vznesena není, pak si vzal předseda klubu ČSSD hodinovou přestávku a po ní přišel pan poslanec Šincl, že se spletl při hlasování. No, nezlobte se na mě, každý, kdo to pozorujeme se zdravým rozumem, tak víme, že se asi nespletl, ale že prostě se snaží vyřešit situaci, kdy došlo k rozkolu v poslaneckém klubu sociální demokracie při hlasování. Ale já toto všechno chápu, ale nemohu souhlasit s tím, že kvůli tomu se začne ohýbat jednací řád, měnit pravidla hry a najednou tady stojíme před novým hlasováním, když jsme už nějaký zákon schválili. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy jste dokonce včera mluvili o tom, že zvažujete stížnost k Ústavnímu soudu z tohoto důvodu, podáte ji, nebo ne? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Uvidíme, jak to bude zítra probíhat, ale pokud by pokračovala vládní koalice tímto způsobem, tak tu ústavní stížnost podáme. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Takže kvůli tomu včerejšku ještě nebudete ji podávat, jenom kdyby se to opakovalo, tak ji podáte? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Ano, ale já chci říct jednu podstatnou věc za sebe. Já jsem odpůrce, mnohokrát jsem o tom psal,   tomu, aby se politici obraceli na Ústavní soud. A myslím si, že ve věcech, které jsou meritorní, které jsou obsahové, by tomu tak opravdu mělo být velmi zřídka. Ale tohle je procesuální záležitost a tady opravdu nikdo jiný nemůže říct než Ústavní soud, jestli ta věc odpovídá jednacímu řádu, jestli to spadá pod tu kategorii bezprostředně, anebo dochází k porušení zákona. To si myslím, že je důležité, abychom věděli, takže, pokud vláda bude pokračovat tímto způsobem, tak skutečně nevylučuji, že tu ústavní stížnost podáme. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Sněmovna dnes neschválila program mimořádné schůze k církevním restitucím, to je schůze, kterou požadovala KSČM a hnutí Úsvit, nicméně přes dvě hodiny poslanci o navrácení majetku církví debatovali. Já jenom připomínám, že církevní restituce prošly v době, kdy byla vaše strana u moci. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš dnes řekl, že ten zákon je neprůhledný, zpochybnil hodnotu majetku i peněžitých náhrad a na vině je právě podle něj minulá koalice. Vy si myslíte stále ještě, pane předsedo, že ten zákon je dobrý a že je dobře, že prošel? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Já jsem dnes pozoroval debatu levicové části opozice s levicovou koalicí o církevních restitucích. Já musím říct, pro mě to není žádné téma. Prostě církevní restituce jsou schváleny, tím de facto nastává v dlouhodobé perspektivě, a to bylo málo zdůrazňováno, odluka církve od státu, což je z tohoto hlediska důležité a já vůbec nechápu, proč bychom se k tomu měli vracet a co bychom měli řešit. 

 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


A vy stále posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, dnes je hostem předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala. Pane předsedo, mluvili jsme před malou chvílí o církevních restitucích, vy jste říkal, že pro vás už to není žádné téma, protože církevní restituce jsou schváleny, majetek církvím se vydává, nicméně samozřejmě dnes se o tom opět debatovalo ve sněmovně. Zajímala by mě jedna věc, když tak sledujete ty výroky, ať jsou to výroky hnutí ANO, sociálních demokratů, Úsvitu, komunistů, pokusí se podle vás časem ten zákon o církevních restitucích změnit? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


To já opravdu nevím, ale já poslouchám výroky vlády od premiéra Sobotky až po pana ministra Babiše a vždycky slyším, jak napravují všechny možné chyby, které tady udělaly minulé vlády a co všechno musí spravovat. Já jsem zvědavý, kdy začnou realizovat také vlastní agendu a kdy se přestanou na nás, nebo na předcházející vlády vymlouvat. Já nevím, jestli se... 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Ono u těch církevních restitucí jde o dost peněz, tak to samozřejmě není lidem lhostejné, víte. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Ano, samozřejmě jde o dost peněz, ale jde taky o to, že dlouhodobě dojde k odluce církve od státu a stát přestane na církve přispívat, a to si tady musíme uvědomit. Navíc samozřejmě ten zákon o církevních restitucích byl přijat po mnoha letech složitého úsilí. A jestli je dobrý nebo špatný, to já nevím. Ale hlavně máme nějaký zákon, který odblokovává velmi složitou situaci. Já si myslím, že prostě zákon platí a co bychom k tomu měli teď dál říkat? A buďme rádi, že se realizuje, to taky nikdo nezpochybnil, že probíhá vydávání majetku a opravdu nechápu, co dnes levice ve sněmovně řešila. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Pane předsedo, s jakou obavou sledujete průzkumy volebních preferencí? Já tady mám jeden průzkum třeba, který vám přiřkl pouze 5,2 % hlasů. To vás asi dost znervózňuje, nebo ne?

 

 

Petr FIALA, předseda ODS:


Ne, ty průzkumy dlouhodobě nám přisuzují kolem 7 %. Já se průzkumy nezneklidňuji. Já vím, že cesta k obnově Občanské demokratické strany, respektive k obnově důvěry v Občanskou demokratickou stranu je dlouhodobá. Snažíme se dělat takové kroky, aby veřejnost viděla, že se měníme. A já věřím, že za chvíli se to projeví ve voličské přízni. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Vy jste prý měl nedávno velmi ostrý projev ke svým spolustraníkům, za co jste jim vynadal? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Já jsem měl projev dovnitř naší politické strany, skutečně nebyl ve všech směrech příznivý, ale špinavé prádlo se pere doma, nemám důvod něco komukoliv vzkazovat přes média. Já si myslím, že... 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

 
Ale co vidíte jako hlavní problém teď u vás ve straně a právě, proč jste i svým spolustraníkům musel domluvit? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


My se připravujeme na komunální a senátní volby, vstoupíme do nich jako silná strana, která je úspěšná v komunální politice a která má co nabídnout a mojí starostí je, aby volby dopadly co nejlépe, abychom byli na ně dobře připraveni a k tomu je potřeba občas i povzbudit svoje stranické kolegy, to jsem udělal. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Takže vy jste jim nenadával, vy jste je povzbuzoval? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Samozřejmě. Já jsem je důrazně povzbuzoval a také jsem oznámil, že svolávám na 5. září mimořádný kongres Občanské demokratické strany, kde budeme moci představit, s čím jdeme do voleb, mluvit o programových prioritách a ukázat se i veřejnosti, že jsme v dobré kondici, což my už opravdu začínáme být. 

 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Začínáte být v dobré kondici, to soudíte podle těch průzkumů, které vám ukazují těch 5 až 7 %, pane předsedo? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Já bych se neorientoval jenom na průzkumy. Ale když mluvíme o průzkumech, tak mohu říct, že v posledních měsících jsme se v těch průzkumech stabilizovali a já k tomu používám takový obraz, že kráčíme po dně, to dno už není bahnité, je pevné a teď prostě půjdeme nahoru. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


A co by byl tedy úspěch pro vás v těch komunálních a senátních volbách, které budou na podzim? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


My jsme stále na komunální úrovni silnou politickou stranou, máme přes 5 tisíc zastupitelů. Nevím, jestli by bylo realistické, kdybych řekl, že každé to místo obhájíme, ale my opravdu chceme na komunální úrovni výrazně uspět, a to proto, že na řadě míst máme mimořádně kvalitní starosty, máme kvalitní komunální politiky, lidé to vidí a já doufám, že nějaké stíny z naší minulosti nebudou hrát roli při rozhodování občanů o tom, co je nejlepší pro jejich obec a pro jejich město a že se projeví pozitivní nebo dobrá práce u politiků Občanské demokratické strany. 

 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Vaši baštou byla vždycky Praha, tady se vždy žertovalo, že by volby vyhrála i tenisová raketa Václava Klause, ovšem podle aktuálního průzkum SANEP byste skončili v Praze až na pátém místě se ziskem 11 % hlasů v těch volbách, které budou teď na podzim. Jak se dají vlastně získat zpět pražští voliči, protože ta důvěra není příliš dobrá v Praze, pro vás 11 % hlasů asi není dobrý výsledek? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Důvěra v Praze a ve velkých městech v Občanskou demokratickou stranu skutečně byla otřesena. Když se podíváte na výsledky evropských voleb, tak se ukazuje, že třeba velká města už tak jednoznačnou baštou pro Občanskou demokratickou stranu nejsou. Já myslím, že jsme udělali hodně pro to, abychom Pražany, mluvíme-li o Praze, přesvědčili o tom, že jsme pro ně dobrou volbou. Vybrali jsme do čela kandidátky pana docenta Svobodu, který se osvědčil, nepochybně osvědčil v očích mnoha Pražanů, jako kvalitní primátor. Sestavili jsme kandidátku, za kterou stojí všechny pražské části Občanské demokratické strany, kandidátku, kde nenajdete lidi, kteří by byli spojeni s nějakými skandály. Myslím, že děláme všechno pro to, aby naše nabídka Pražanům byla co nejlepší, aby nám mohli vrátit důvěru. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Ale nicméně ten průzkum vás asi moc zatím neuspokojuje, pokud byste tady měli skončit na pátém místě s 11 %? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Kdybych se měl trápit každým průzkumem, tak nemohu tuto svoji práci dělat. Cesta Občanské demokratické strany zpátky nahoru je cesta dlouhodobá, ale věřte mně, že bude úspěšná. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky za to, na shledanou. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Děkuji za pozvání. Na shledanou.