15. července 2014

Ranní interview

Hostem ranního diskusního pořadu ČRo - Radiožurnál byl poslanec ODS Jan Zahradník.


moderátor:


Přejeme dobré jitro. Dnes je 15. července. Místo letního volna se poslanci sejdou dnes ve sněmovně. Mimořádné zasedání dolní komory začíná ve 2 odpoledne. Vládní koalice na ní chce prosadit třeba zvýšení spotřební daně na tabák, sníženou sazbu DPH, zrušení dalších zdravotnických poplatků, anebo nový služební zákon. Ovšem narazí na odpor opozice. Ta dopředu vyhlašuje, že chce přijetí zákonu blokovat. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka upozorňuje, že tím poškodí hlavně Česko. 

 


Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/ (záznam): 

Pokud ho budou blokovat, tak současně blokují čerpání více než 500 miliard korun z fondu Evropské unie. A s těmito prostředky samozřejmě přijdou investice, s těmito prostředky přijdou nová pracovní místa, s těmito prostředky přijde hospodářský růst. 

 



moderátor:


A u telefonu už je teď člen vedení poslaneckého klubu ODS Jan Zahradník. Dobré ráno. 

 



Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:

Dobrý den. 

 



moderátor:


My už jsme ve zprávách slyšeli, že asi nejvíc vám vadí služební zákon. V čem přesně je tedy pro vás problematický? 

 



Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:


Ono to má několik aspektů. Především způsob projednání. My jsme měli málo času na jeho podrobné prostudování. Zadruhé ten zákon vlastně stabilizuje stav na úřadech státní správy na dlouho dobu, přitom dobře víme, že v současné době vládní koalice, sociální demokracie, hnutí ANO nasazuje na úřady své vlastní lidi. Došlo tam k výměně 500 úředníků. No a konečně ta komplikovaná struktura té státní správy bude tam v čele stát generální ředitel, takový superúředník. Prostě podle mého názoru se zde bude vytvářet jakási kasta úředníků, kteří budou vlastně nesesaditelní, neodvolatelní, zároveň noví, mladí lidé, kteří by chtěli do státní správy se zapojit, budou mít velký problém do té státní správy se dostat. 

 



moderátor:


A jak byste tedy ten zákon upravili? 

 



Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:

Já myslím, že není na opozici, aby tento návrh opravovala, nicméně... 

 



moderátor:


Jaké řešení máte? 

 



Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:


Pokud budeme nějaký návrh předkládat, tak se bude týkat právě té špičkové struktury toho zjednodušení vedení té státní správy.Ttedy nejsme pro to, aby tam byl ten generální ředitel a zároveň také jsme pro to, aby ta státní správa v daleko prostupnější a také aby bylo možné úředníky odvolat. Já jsem bývalý hejtman a mám zkušenosti se zákonem o úřednících územně samosprávných celků a věřte mi, že je velký problém úředníka, který třeba i nepravomocně byl odsouzen, z jeho postu odvolat. Dobře vím, co to všechno znamená, když s tím zákonem o úřednících jsme pracovali mnoho let. 

 



moderátor:


Opozici vadí i rušení poplatků ve zdravotnictví, což je dítě, nebo bylo dítě ODS. Pro vaši stranu je to bolestivá věc. Když se pokusíte objektivně zhodnotit to fungování poplatků, co myslíte, že přinesly pozitivního, případně, co negativního? 

 



Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:


Především poplatky stanovily určitou realitu to, že zdravotnictví není zadarmo, že je potřeba nějakou částku připlácet. Myslím si, že byli i lidmi celkem vzato přijímány. To, že sociální demokracie už několikery volby z nich učinila politické téma, to je druhá věc. Jihočeský kraj je zřizovatelem nemocnic, tam ty poplatky prostě nebyly nějak problematické. A já si myslím, že určitě budou znamenat výpadek v příjmech pro nemocnice, pokud bude ještě jaksi ten systém poplatků doražen tím návrhem, který dneska budeme projednávat ve sněmovně. 

 


moderátor:


Koalice narazí na odpor opozice i při snaze zavést sníženou 10% sazbu DPH na léky, knihy a dětskou výživu. Vyjádřete se i tady. Co vám vadí v tomto bodu? 

 



Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:


My navrhujeme 15% jednotnou, průhlednou sazbu DPH. Tato nižší sazba jednak znepřehledňuje systém, zvyšuje riziko daňových úniků a také nemusí znamenat snížení cen. Část té vybrané, ušetřené sazby si mohou prodejci ponechat. Takže my jsme proti tomu a navrhujeme jednotnou 15% DPH. 

 



moderátor:


Obstrukce. Není to zbytečné zdržování, když koalice má dost hlasů, takže má sílu si i tak prosadit své návrhy, navzdory vašim obstrukcím? 

 



Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:


Já jsem nový poslanec, pamatuju obstrukce v podání sociálních demokratů v minulém volebním období a něco takového se mi nelíbilo a ani teď bych to nerad dělal. Nicméně musí koalice uznat, že opoziční poslanci se chtějí seznámit podrobně s těmi návrhy, které předkládá. Navíc jsou to návrhy, které tak významně zasáhnou do života společnosti, jako je třeba ten služební zákona, nebo zákon o DPH, nebo třeba také omezení paušálu živnostníkům. O tom jsme tady nemluvili, ale i to může významně širokou občanskou část /nesrozumitelné/ poznamenat. 

 



moderátor:


Člen vedení poslaneckého klubu ODS Jan Zahradník byl hostem Radiožurnálu před osmou hodinou. Díky. Na shledanou. 

 



Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:


Děkuji mockrát. Na shledanou. 

RNDr. Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady