3. července 2014

Poučení z krizového vývoje

"Musíme ODS vybudovat znovu," tvrdí předseda Petr Fiala

Tak pan profesor KONEČNĚ PRAŠTIL DO STOLU. Řeč je o novém předsedovi ODS Petru Fialovi a jeho projevu na republikovém sněmu občanských demokratů.

Kdosi přirovnal Fialův projev k referátu Nikity Chruščova z roku 1956. Sovětský vůdce tehdy spolustraníkům předložil výčet zločinů svého předchůdce Stalina a v první zemi komunismu nastartoval sice nedůsledný, ale přesto osvobozující obrodný proces.

Podobnost s Fialou je ještě v jedné věci – dostat se k projevu je velká detektivka a mezi lidmi koluje jen v opisech jako utajovaný samizdat. Snad podle modelu, že když něco šokuje členy širšího vedení ODS, mohlo by to členy nebo obyčejné lidi porazit. Jak koho.

Nebudu zástěna

Jestli minulé pondělí Fiala někoho šokoval, pak to museli být lidé kolem jihočeského exministra Kuby nebo staré pražské gardy reprezentované dnes Milanem Richtrem.

Tito lidé si ještě na lednovém kongresu mohli myslet, že nový předseda jim poslouží jako zástěna pro pokračování jejich dosavadní politiky ve stylu, když už nemůžu ovládat centrum, alespoň se zakopu ve svém regionu a chudnoucí krávu podojím tam. Hlavně tihle lidé rozpoutali po projevu tříhodinovou vzrušenou diskusi. O co šlo?

Fiala řekl, že "… jako předseda mohu nedostatečně korigovat kurs parníku, který pluje do záhuby, protože každý motor pohání někdo jiný nebo vůbec nikdo. A to já dělat nebudu: na to jsem příliš racionální, chytrý, a navíc dobrý plavec."

Nový předseda ODS prostě zjistil, že stupeň pravomocí mu příliš nedovoluje ovlivňovat financování strany a nemůže zasahovat do nejkřiklavějších případů různých kandidátních listin.

I proto svolal na pátého září mimořádný kongres, kde chce předložit návrhy na posílení pozice předsedy, nové programové body a návrh reformy ODS. V jednu chvíli dokonce naznačil, že je ochoten uvažovat i o přeregistraci členů a že mu nezáleží na těch formálních, již ODS ani nevolí. "Nechci členy, kteří nás nevolí – vyřiďte jim prosím, ať jsou pryč."

Následně uvedl, že "je potřeba začít fungovat jako politická strana, i kdybychom měli být poloviční. I kdybychom měli mít jen osm tisíc členů, kteří nás volí, podporují, chtějí, je to lepší než tohle."
Jako realista konstatoval, že během podzimních komunálních voleb žádný velký zázrak nenastane. Perspektivu spojuje až s dalšími roky a své spolustraníky vyzval, aby v povolebním období "stranu vybudovali znovu".

Dodal: "Vím, jak se z toho dostat, ale máme jenom jedinou možnost – musíme se změnit, ale opravdově, skutečně a od základů. Musíme změnit pravidla hry, omezit se, ukáznit se, změnit se." Svůj projev pak ironicky nazval poučení z krizového vývoje.

Krizový management

Je otázkou, jestli Fiala přednesl svůj projev pět minut před dvanáctou, anebo až pár minut po ní. Po jeho lednovém manifestačním zvolení na kongresu v Olomouci mnoho lidí očekávalo, s čím přijde, přičemž den ode dne jejich skepse sílila. Zvláště poté, co z parlamentní strany ovládl pravicové hřiště Miroslav Kalousek a z té, řekněme intelektuální, Petr Mach.

Pak už stačila série odposlechů a ODS se zdála být ne na okraji propasti, ale přímo v ní. Co dělá Fiala? neslo se tehdy naštvanou veřejností, což byl ten lepší případ, protože šlo alespoň o projev zájmu.

Fialovo vedení se namísto psaní programu a objíždění republiky věnovalo činnosti, jíž se říká krizový management. Nově zvolený předseda ODS musel dostat pod kontrolu dvě věci: nesplacené stranické faktury a současně omezit podpisová práva ke stranickým účtům, což byla věc, jíž disponovaly desítky lidí.

Ukázalo se, že Topolánkova a Nečasova garnitura za sebou zanechaly dluhy blížící se stovce miliónů korun, o jejichž skoupení projevovaly zájem firmy s vazbami na Agrofert, které mohly legálně ODS poslat do konkursu.

Fiala především musel vyjednat s bankami úvěry a zaplatit všechny pohledávky. Když zažehnal právní likvidaci své strany, začal objíždět regiony. Z této doby pochází postřeh, jejž ve svém projevu zformuloval slovy, že má dojem, že ho na kongresu zvolili předsedou proto, aby mu mohli radit.
Jinak řečeno, mnoho poradců, ale málo těch, co jsou schopni převzít odpovědnost a něco dělat.
Pod vlivem těchto zkušeností hodil svým projevem do stojatých vod granát a za dva měsíce svolává mimořádný kongres, kde představí obrysy nového programu a řekne si o větší pravomoci. Fiala vsadil na jednu kartu a ODS mu v této fázi těžko může říct ne.

Bohumil Pečinka

politický komentátor

Štítky:
ODS