27. června 2014

Změňme se zásadně, jinak končíme, burcoval ODS Fiala

Delegátům pondělního republikového sněmu ODS, který rozhodl o většině kandidátů do Senátu, při úvodním slově předsedy Petra Fialy nejspíš pořádně zatrnulo. Obvykle umírněný Fiala totiž předstoupil před sněm s nebývale ostrým projevem.

"Předseda řekl, že ODS je ještě v horší kondici, než si myslel, a že pokud rychle neprovede zásadní změny, tak že toto může být jeden z jeho posledních předsednických projevů," tlumočil Fialova slova Právu zdroj z ODS přítomný na sněmu v Brně.

Podle něj Fiala, který je v čele strany pět měsíců, kritizoval stranu za to, že si její členové škodí navzájem, že hlásá rozpočtovou odpovědnost, ale sama ji vlastními činy popírá, či že hlásá podporu aktivních lidí, ale sama je pasivní. Fiala také vyzýval spolustraníky k úplnému odstřižení se od minulosti, což podle něj přetrvává jako základní problém ODS.

"Přestaňme naslouchat těm, kteří ODS dovedli do současného stavu," vylíčil Právu zdroj Fialova slova v projevu, v němž dokonce v jednu chvíli v nadsázce citoval komunistického prezidenta ČSSR Gustáva Husáka. Po jeho slovech nastalo na chvíli rozpačité ticho, které se ale přeměnilo v bouřlivou diskusi.
Fiala nechtěl informace o svém projevu komentovat. "Byl to projev určený mým spolustraníkům, a tak to má zůstat. Chci, aby ODS navenek vystupovala jako silná, sebevědomá strana, a byl bych ten poslední, kdo by chtěl medializovat cokoli z toho, co tam zaznělo," řekl včera Právu Fiala. "Žádné hrozby rezignací nezazněly," dodal.

I jiný zdroj mluvil o tom, že Fiala to myslel tak, že by mohla skončit celá strana, než že by rezignoval na předsedu.

Letos přežít, vzkázal šéf

Fiala ale potvrdil, že byl ke straníkům kritický. "Mluvil jsem o tom, že je třeba věci změnit, a také za jakých podmínek, jinak by ODS neměla budoucnost. Po mém projevu se rozproudila tříhodinová diskuse, a to bylo přesně to, co jsem chtěl," uvedl.

Fiala podle zdroje spolustraníkům také řekl, že v ODS není místo pro ty, "kteří stranu nevolí či kteří pracují jako poradci ministrů současné vlády".

Předseda to nechtěl konkretizovat. "Byla to výzva všem členům, že takové jednání by nebylo slučitelné se členstvím v ODS," sdělil včera Právu.

Šéf středočeské ODS Jan Skopeček Právu potvrdil, že Fiala vystoupil nebývale tvrdě.
"Byl to projev mimořádně kritický a ostrý, ale zazněla tam také řada nadsázek. Podprůměrně inteligentní posluchač rozpoznal, co je myšleno smrtelně vážně a co je nadsázka. Ostrost projevu byla přiměřená vážnosti situace. Rozhodně v něm zaznělo, že ODS se sebou musí něco udělat, jinak končí," řekl.

Fiala už dřív tvrdil, že pro ODS budou klíčové až krajské volby v roce 2016 a sněmovní volby 2017.
Letošní podzimní komunální a senátní volby by podle něj měla strana spíše "přežít" a nedělat do té doby žádné zásadní změny.

Po jarních eurovolbách si Fiala liboval, že ODS aspoň zastavila propad a obhájila zhruba sedmiprocentní zisk z loňských sněmovních voleb. Šéf ODS také oznámil, že svolává mimořádný mobilizační kongres, který se odehraje 5. září nejspíš v Praze.

Štítky:
ODS