27. června 2014

Zázraky s ODS by nedokázal ani papež, řekl Fiala

Doposud se brněnský profesor politologie Petr Fiala vyjadřoval o ODS, jejímž se stal v lednu předsedou, velmi diplomaticky a loajálně. Po pěti měsících zjistil, že pravicová strana je v daleko horším stavu, než předpokládal.

"Nejsme nad propastí, jsme v propasti. A jestli se nebudeme navzájem podporovat, skončíme v propadlišti dějin. Ještě je ale čas," řekl rozčarovaný Fiala toto pondělí na uzavřeném jednání republikového sněmu ODS.

MF DNES se podařilo získat část třaskavého projevu, který je díky reflexi možné označit za přelomový. Je z něj patrné, jak moc Petra Fialu štve, že ho dnes nejvíc kritizují dlouholetí – za úpadek zodpovědní – členové strany.

"Přestaňte naslouchat těm, kteří nás dovedli k těmto koncům. Nebudeme-li to dělat jinak, tak jsme skončili. Dívejme se do budoucna. Budeme-li postupovat podle receptů, které stokrát selhaly, selžou i po sto prvé. A jestli si někdo myslí, že budeme postupovat jako za Klause nebo za Topolánka, tak ten člověk přišel z Marsu nebo ztratil schopnost přemýšlet," zaskočil své kolegy lídr ODS. "Každý přece vidí, co vše se od jejich éry změnilo – politický systém, mediální scéna, politická kultura i vnímání veřejnosti." Fiala má následující plán na záchranu ODS: na září svolal mimořádný kongres, kde chce představit nové programové vize a změny stranických stanov. V lednu bude následovat další kongres, kde by se novinky schvalovaly. Kdyby tam jeho představy neprošly, je reálné, že Fiala raději rezignuje na roli zachránce. Jde mu o to, získat větší pravomoci, aby mohl třeba vyloučit kontroverzní lidi nebo je škrtnout z kandidátek. To vše je dnes výlučně v režii místních buněk.

"Chci větší pravomoci. I když jsem předseda, nemám pravomoci ve financování, v personálních otázkách, nemohu ovlivnit volební kandidátky. Mohu jen vyjednávat, ale stejně si to pak v každé oblasti uděláte, jak to chcete, a mně pak řeknete, jak je to špatně kvůli vedení," pokračoval v ostrém tónu.
Fiala už si nechal udělat průzkum mezi členy a zjistil, že většina je pro modernizaci, již prosazuje. Na pondělním sněmu se však proti tvrdé kritice ohradili hlavně členové pražské ODS, třeba Milan Richter nebo Rudolf Blažek.

Fiala útoky odrazil, cílem jeho projevu bylo stranou zatřást a probudit ji: "Zaklínáme se aktivními občany, ale my sami, naši členové a funkcionáři jsou v mnoha místech zcela pasivní. Nejsme schopni dát dohromady lokální program, nejsme schopni dát dohromady dobré kandidátky, leckde chybí odvaha postavit se před kolegu a říct: Ty už ne, protože straně škodíš! Teď se musíme semknout a přežít podzimní volby. Žádný zázrak ale nenastane. Někde neuspějeme, ani kdyby tam za nás kandidoval papež František," zakončil projev.

Štítky:
ODS