31. května 2014

Jak nám ANO zelená. Komu ku prospěchu?

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) plánuje úpravu vyhlášky, která opět přitvrdí dosavadní volné kácení stromů v soukromých zahradách.

 
O co jde? O vyhlášku kterou loni prosadil tehdejší ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Stanovovalo se v ní, že majitelé soukromých zahrad nemusí žádat o povolení, pokud by se chystali kácet stromy. Výjimku představovaly pouze stromy památné.
 
Jak si jistě pamatujete, tuto vyhlášku přivítali všichni občané, kterých se to týkalo a naopak byla trnem v oku všem zeleným aktivistům.  
 
To by totiž ještě scházelo, aby si občan mohl bez povolení nakládat ze svým majetkem.
ANO je zřejmě stejného názoru a chystá se občanům opět zkomlikovat život. Přitom by člověk očekával, že toto hnutí bude mít k soukromému majetku úplně jiný vztah. Ale možná, že se to týká jen majetku jeho zakladatele, ne majetku ostatních občanů.
 
Není to totiž poprvé, co MŽP vyhovělo až podezřele rychle zeleným aktivistům. Důvod může být jednoduchý – zisky Agrofertu závisí i na dotacích a povinném používaní biopaliv, které naopak tahají občanům peníze z kapes a životnímu prostředí spíše škodí. A jak je známo, zelení patří k zásadním podporovatelům těchto „direktiv“, které já spíše pokládám za „bludy zelené obludy“. Cui bono?