28. května 2014

Dopis hejtmanovi o splavnění Vltavy

V jihočeské příloze MF DNES ze dne 19. 5. 2014 jste se opět vymezil proti projektu splavnění Vltavy. Konkrétně citovala MF DNES tento váš výrok: "Když porovnáme vynaložené prostředky a úspěšnost projektu splavnění Vltavy, tak nám to jasně ukazuje, že se nikdy nebudeme rovnat například úspěšnosti Baťova kanálu. Tady přece vidíme, že vložené peníze neodpovídají tomu, jak by měla být tato cesta využívána."

 
Dovolte, abych vám připomněl, že rozhodnutí týkající se realizace splavnění Vltavy odhlasovala vláda pod vedením ČSSD v čele s premiérem Vladimírem Špidlou. Pro realizaci projektu hlasovali sociálnědemokratičtí ministři a první finanční prostředky na projekt uvolnil ministr za ČSSD Jaroslav Palas. Udělal-li Vladimír Špidla podle vás naprosto chybné ekonomické rozhodnutí (vložené peníze neodpovídají...), veřejnost by jistě zajímalo, proč dnes dělá šéfa poradců sociálnědemokratickému předsedovi vlády. 
 
My, politici z ODS, kteří se na vládním rozhodnutí o splavnění Vltavy nepodíleli, jsme si mohli vybrat: buď budeme rozhodnutí vlády ČSSD kritizovat, nebo se do tohoto projektu konstruktivně zapojíme, nebudeme ho na rozdíl od vás pomlouvat, a když už na něj Evropská unie uvolnila prostředky, budeme projekt podporovat a hledat jeho pozitivní stránky. Jak totiž sám dobře víte, jedná se v tomto případě o unijní prostředky, které mohou být použity pouze na budování vodních cest v členských zemích EU. Není možné je lépe "alokovat" na výstavbu dálnic nebo školek, jak občas namlouváte veřejnosti. 
 
Vážený pane hejtmane, prosím, adresujte příště svoji kritiku splavnění Vltavy na bývalou vládu ČSSD a jejího tehdejšího předsedu Vladimíra Špidlu, kteří o realizaci projektu rozhodli. 
 
P. S.: Předpokládám, že vnímáte, že jako regionální politik i krajský zastupitel loajálně podporuji vámi navrhované investice do jihočeského letiště i s vědomím, že se nejedná o prostředky EU,  ale o peníze občanů Jihočeského kraje. 
Ing. Tomáš Jirsa, MBA.

senátor PČR
krajský zastupitel
starosta
místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení

Štítky:
Jihočeský kraj