24. května 2014

Pressklub

Hostem diskusního pořadu rádia Frekvence 1 byl předseda ODS Petr Fiala.


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Právě teď začíná Pressklub a naším dnešním hostem je předseda Občanské demokratické strany pan Petr Fiala. Dobrý den. 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Dobrý den přeji. 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Pane předsedo, taková choulostivá věc na úvod. S jakým pocitem teď sledujete kampaň, která probíhala před evropskými volbami, protože ty jsou v plném proudu a na billboardech a na různých výstupech mediálních, na fotografiích, na inzercích vidíte vašeho bývalého kolegu pana Pospíšila ve službách jiné politické strany. Co vám to způsobuje? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


To samozřejmě není příjemné, zvlášť když v době, kdy Jiří Pospíšil z Občanské demokratické strany odcházel, tak nic nesignalizovalo, že by hned kandidoval za nějakou jinou stranu. Tak po této stránce se na to nedívám s žádnou radostí. Na druhé straně, já teda nejsem žádný stoupenec dialektiky, ale musím otevřeně říct, že můj přístup je k tomu trošku dialektický. Protože když Jiří Pospíšil uspěje a odejde do Evropského parlamentu, tak Občanská demokratická strana získá zpátky mandát v Poslanecké sněmovně, který jsme jeho odchodem ztratili. Takže na jedné straně je to trochu smutné, na druhé straně je skoro otázka, jestli Jiřímu Pospíšilovi úspěch nepřát. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


A z takového toho lidského hlediska, víte, ona jedna z věcí, která se odpouští těžce, je zrada. Tak se ptám na to, jestli to cítíte jako zradu? A jestli z toho lidského hlediska vám není z toho třeba smutno? Protože on byl svého času pan Pospíšil nejpopulárnější politiky ze všech. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Nejpopulárnější politik Občanské demokratické strany určitě byl. Nevím, jestli až tolik v Občanské demokratické straně. Já musím říct... 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Teď vám nerozumím. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Existovala i kritika jeho postoje. Musím říct, že třeba v poslaneckém klubu se po jeho odchodu atmosféra významně změnila, protože někteří kolegové, ať už z důvodů, které vlastně já nemohou posoudit, třeba Jiřímu Pospíšilovi příliš nedůvěřovali. A on to svým odchodem nakonec docela potvrdil. Mě lidsky mrzelo, že Jiří Pospíšil neunesl porážku na kongresu, kde delegáti Občanské demokratické strany chtěli nové lidi ve vedení a bezprostředně po tom kongresu vlastně z ODS odešel. Co mě mrzí ještě víc, je to, že Jiří Pospíšil když odcházel, tak mně říkal, že nemá v úmyslu se spojovat s žádnou jinou politickou stranou, ani za někoho v brzké době kandidovat. A vlastně několik dní poté přijal kandidaturu TOP 09 do Evropského parlamentu. Takže já se na to s žádnou radostí nedívám. Ale členství Jiřího Pospíšila v ODS je uzavřená kapitola a, upřímně řečeno, já ani nikdo z mých kolegů se tím příliš nezabýváme. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Tady se zjevně vyhýbáte tomu slovu zrada, jako byste ho ani neslyšel v té mé otázce. Tak, cítíte to jako zradu? Je to zrada, nebo to není zrada? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


A já nemám rád takové ty silné výrazy. Ono to ničemu nepomáhá. Jiří Pospíšil se rozhodl, že dál nechce pracovat v Občanské demokratické straně, to já plně respektuji. To, že prostě hned vzápětí se proti nám postaví ve volbách za jiný politický subjekt, to za dobré nepovažuju. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


To je ještě horší, než kdyby odešel. Tak. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


To určitě je horší, než kdyby jenom odešel. A třeba zůstal řadovým poslancem. Anebo když nesouhlasí s politikou občanských demokratů, tak udělal to, co vlastně jsme všichni slíbili, kteří jsme kandidovali do Poslanecké sněmovny, že když opustíme poslanecký klub, tak se vzdáme svého mandátu. A pro mě není tak důležité, jestli ten písemný slib někde leží nebo neleží. My jsme to všichni věděli, všichni jsme to udělali a Jiří Pospíšil jako předseda, jako člen grémia to nepochybně věděl taky. Ale opravdu neztrácejme čas Jiřím Pospíšilem. Je to pro ODS uzavřená kapitola. A on teď hledá svoje politické štěstí jinde. 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Slova předsedy Občanské demokratické strany v Pressklubu. Pressklub a náš dnešní host předseda ODS pan Petr Fiala politolog mimochodem také. Z té pozice politologa, pane Fialo, jak si vysvětlujete skutečnost, že naši spoluobčané nemají moc zájmu o evropské volby. Ale už historicky, a teď to není asi pravděpodobně žádná výjimka. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Ono je to vlastně v celé Evropě tak, že evropské volby jsou považovány, i to je politologický termín, za volby druhého řádu. Občané jim jednak nepřisuzují takovou váhu jako třeba parlamentním volbám. A jednak často volí trochu jinak. Třeba tady mají obecně v Evropě větší šanci třeba některé radikální nebo protestní strany, někdy vzrůstá síla opozice. Má to nějaké specifické charakteristiky, které jsou pro většinu zemí společné. Co je na české politické scéně dlouhodobě zvláštní, je, že ta volební účast i v Evropě patří k velmi nízkým. Ale že hlavně když ty evropské volby nejsou, tak evropská témata a vůbec zahraniční politika nepatří k nějakým záležitostem, kterými by se česká společnost příliš zabývala. A dokonce ani elita české společnosti. Což je problém. Protože v Evropě se rozhoduje o obrovské spoustě věcí, která se nás dotýká se našich životů. A nakonec se promítá třeba v našem zákonodárství, v naší legislativě. Takže měli bychom dělat všechno pro to, abychom se o ta evropská témata více zajímali. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Já vždycky když slyším z úst nějakého politika "měli bychom dělat všechno pro to...", tak je takový varovný signál. Ale vy to nepochybně myslíte dobře. Ale není třeba náhodou chyba v tom, vážený pane Fialo, že nám občanům to vy politici neumíte vysvětlit? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Myslím si, že ne. Protože, nebo takto. Není to jediná chyba. A ještě podotýkám, že jste se mě ptal jako politologa zrovna v této speciální otázce. Já samozřejmě dokážu rozlišovat mezi politikem a politologem. Ale vždycky se to ve mně spojuje. Takže teď jsem vám odpovídal víc jako politolog. Jako politik bych vám řekl totéž, co jsem vám řekl jako politolog, že totiž to není věcí... 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


To jste mě uklidnil. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


... že to není věc jenom politiků, ale je to věc i médií v širším smyslu společenských elit. Tohle neudělají sami politici. Souhlasím s vámi, že je potřeba klíčová témata, která se v Evropě diskutují, srozumitelně vysvětlovat našim občanům. A že se to ne vždy často děje. Ale myslím si, že třeba Občanská demokratická strana v těchto volbách udělala hodně pro to, abychom některá témata lidem přiblížili. Ať už jsou to třeba ceny energií, anebo naše velmi úspěšná Petice pro korunu. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Než se vás budu ptát jako předsedy ODS, tak ještě u té vaší politologické profese. Jakým způsobem, jestli vůbec se odrazí ty evropské volby směrem k těm podzimním komunálním volbám? Je to jakýsi předkrm před komunálkama? Je to, má to nějakou příčinnou souvislost? Je tam něco, co spojuje ty dvě věci? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Úplně přímou souvislost to nemá. Ale samozřejmě nepřímou ano. A to je, že pro ty strany to může být nějaký motivační signál. Může to být signál pro voliče. Tuhle roli tyto volby z hlediska komunálních hrát budou. Ale jako větší souvislost bych tady neviděl. Nakonec je tu taková trošku zvláštnost. Je to shoda okolností. Ale tyhle evropské volby jsou velmi krátce po parlamentních volbách. A velmi brzy před komunálními volbami. Takže ani ty obvyklé efekty, jako že třeba je silnější opozice než vládní strany, se tady nemusejí tak plně projevit. 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


To znamená, že ani v nejmenším nemusí platit, že kdo uspěje, anebo třeba fatálně neuspěje u evropských voleb, tak že podobný výsledek může předpokládat na podzim při komunálkách? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Nemusí to platit. Ale znovu říkám, je to určitý signál. A ten signál potom bude v těch jednotlivých stranách působit různě. Pro někoho to může být motivace k větší práci, k tomu, že jeho politika je úspěšná. U někoho to může vyvolat depresi. Ale jako přímou souvislost bych tady neviděl. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Depresi to může vyvolat? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


No, tak nepochybně. Jestliže nějaká strana třeba v evropských volbách velmi významně neuspěje, vzpomeňme si například... 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Nemáte strach z té deprese, abych zavčas si teda sehnal nějaký... 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Ne, ale vzpomeňte si, vzpomeňte si třeba před 10 lety, co se dělo u České strany sociálně demokratické... 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


No, tam jsem měl depresi, to... 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Po neúspěchu v evropských volbách. Čili ono jako někdy to ten vliv může mít. Ale...

 

 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


To byly deprese jak Brno tenkrát. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Přesně tak. Ale nepřeceňoval bych to jinak. 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Dobře. Politolog a také předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala je hostem Pressklubu. Petr Fiala dnes v Pressklubu, politik, politolog a hlavně předseda ODS a teď pojďme k ODS. A odpovídejte jako předseda ODS. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


To dělám už teď pořád. 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Existuje ještě ta ODS? Fachčí to? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Určitě. Nejenom, že existuje, ale existuje stále lépe. A myslím, že to za chvíli bude hodně vidět. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Už se, já vím, že to nerad slyšíte, pane předsedo, ale to si můžeme říct upřímně jako muž chlapovi, jak se říká, už jste se dotkli dna, už jste se odrazili, už ta nějaká křivka běží nahoru? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Dna jsme se určitě dotkli. A myslím, že na dně jsme byli před lednovým kongresem Občanské demokratické strany. A od té doby děláme hodně pro to, abychom šli nahoru. A já už vidím i novou motivaci u členů ODS a myslím si... 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


To mě zajímá. Jak se to projevuje, že se už blížíte zase teda k úspěchu? Jak se to dá změřit? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Ale změřit se to dá. My jsme dlouhodobě v průzkumech, a nikdy nesmíte přikládat váhu jednomu průzkumu, ale té tendenci v těch průzkumech. My jsme se vlastně před kongresem dlouhodobě pohybovali už pod hranicí volitelnosti. Kolem těch 4, 4,5 procenta. Dneska jsme opakovaně někde kolem 7 procent. Čili jsme stabilizovali ten pád a trošku jsme se zvedli zpátky. Ale já jsem byl na kongresu zvolen s programem, který se dá realizovat ne v několika týdnech nebo měsících, ale letech. A bude trvat nějakou dobu, než se občanští demokraté vrátí na přední pozice v české politice. My s tím počítáme a pracujeme hodně na tom, aby to bylo co nejdřív. Ale v řádu měsíců to být nemůže. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Já vím, a to jsou takové ty obecné zatím věci, taková ta obecná stanoviska. Jak se pozná uvnitř ODS, máte schůze, kongresy, grémia. Já nevím, jak se to všechno jmenuje, tak jak se pozná, že už teda kráčíte směrem vzhůru? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Máme všechno to, co jste jmenoval. Ale hlavně já teď objíždím celou republiku, byl jsem ve všech regionech a nemluvil jsem jenom se členy ODS, ale mluvil jsem i s občany, kteří se zajímají o Občanskou demokratickou stranu. Mimochodem tohle já považuji za ještě důležitější než třeba nějaký průzkum. Mluvit s lidmi tváří v tvář, slyšet jejich názory, slyšet jejich třeba připomínky, podněty. A tam vidím, že ta nálada se mění. A že lidi mají znova chuť reprezentovat Občanskou demokratickou stranu, vysvětlovat naši politiku. Což předtím neměli. A to je pro mě to klíčové. Ale já vlastně ani tak úplně nechci jako říkat, že já ten dojem mám. Protože to není tak podstatné. A já ho opravdu mám, tohle není žádná politická fráze. Ale já chci, aby to začali vidět naši voliči, aby to začali vidět občané. A k tomu věřím, že brzy dojde. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Hm. Dá se vlastně pojmenovat, nebo personifikovat, kdo nejvíc poškodil ODS? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:
Možná by se to personifikovat dalo. Ale já to opravdu dělat nechci. Já se vůbec nechci moc zabývat tou minulostí. My jsme strana, která nepochybně udělala nějaké chyby a... 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Když ale nejde vymazat. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Nejde. Ale udělala jednu chybu nejpodstatnější. Nedokázala dobře svoji politiku vysvětlovat svým voličům a často ani členům. A my jsme za ty chyby, které jsme udělali, opravdu zaplatili nejvíc ze všech politických stran. Vezměte si, není to tak dávno, 2006 jsme měli 35 procent a teď jsme měli ve volbách necelých 8. To je přece obrovský signál od voličů, že něco s naší politikou nebylo v pořádku. My jsme si to uvědomili, provedli jsme obrovské množství změn, to není jenom to, že máme nové vedení a že já jsem teď v čele Občanské demokratické strany. A my děláme další změny. My jsme třeba prověřili všechny kontaktní adresy všech členů, abychom neměli žádné mrtvé duše. Udělali jsme nové volební a jednací řády, aby nevznikaly pochybnosti o vnitrostranické demokracii. Napravujeme financování, udělali jsme řadu úsporných opatření. Chceme být i příkladem fungující politické strany. Takže je tady řada kroků, které jsme stihli v těch 4 měsících od kongresu a myslím si, že děláme opravdu všechno pro to, aby se důvěra voličů v nás vrátila. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Já jsem četl takový zajímavý komentář na Parlamentní listy.cz, kde bylo napsáno, že hrobnické duo ODS Nečas - Nagyová by mělo nést jakousi zodpovědnost. Měli by se nějak zodpovídat. Za prvé považujete to za pravdivé tvrzení, že se jedná o hrobnické duo Nečas – Nagyová-Nečasová? A za druhé, jak se to vlastně taková věc dá vypořádat? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Kdyby to tak bylo, že by naše problémy byly způsobeny vztahem mezi Petrem Nečasem a Janou Nagyovou a vlastně pádem Petra Nečase... 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Počkejte, vy o tom pochybujete? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Ne, nejenže o tom nepochybuju, ale ono to tak není. Kdyby to tak bylo, tak mám klidné spaní. Ale... 

 

 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Pane předsedo... 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Ne, moment. Bohužel všechna data, která máte i vy k dispozici, ukazují, že pokles voličské přízně začal nejpozději v roce 2008. My jsme od roku 2008 vytrvale ztráceli naše voličské skupiny. A to, co se stalo s Petrem Nečasem, to byl jenom katalyzátor, nebo jakési završení této cesty dolů. A... 

 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


To byla ta největší rána, ta poslední brutální rána. 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Byla. Ale kdyby to byla jenom tato rána, tak vám říkám, že mám klidné spaní a za chvíli jsme zpátky. Ale bohužel politika... 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Tak to mějte klidné spaní. 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Politika Občanské demokratické strany dlouhodobě byla taková, že přestala odpovídat zájmům našich voličských skupin. A protože ten pokles byl dlouhodobý, tak bude i dlouho trvat, než se vrátíme zpátky. Ale samozřejmě události kolem Petra Nečase k tomu přispěly. A já jenom čekám, až budeme opravdu vědět, co se stalo. Ale zatím to nevíme. Zatím máme různé informace z médií, které se různým způsobem posouvají. Já se opravdu těším, až se dovede něco do konce, až budeme znát výsledky vyšetřování, až budeme vědět, co se opravdu stalo. A pak se s tím můžeme i nějak vyrovnávat. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


To já se taky těším. Jenom se bojím, že se budu stydět trošku. 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Já nevím, jestli se budu stydět. Ale abych se k tomu mohl postavit jako předseda Občanské demokratické strany k minulosti, která souvisí s Občanskou demokratickou stranou, tak musím přesně vědět, co se stalo. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Ještě, promiňte, jedna drobná věc k tomu. Petr Nečas podle některých vašich kolegů byl jenom obětí toho celého. Že tím hlavním strůjcem celého toho konečného průšvihu byla ta dáma démonická, ta paní Nagyová. To vy jste opravdu nevěděli v ODS, že tam máte takového člověka, který si obtočil premiéra kolem prstu, který řídí, kdo za ním může přijít, kdo za ním nemůže přijít? Kdo nechává někoho sledovat, kdo si posílá pro diamanty svoje poradce? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Já nemám rád, když je někdo odsouzen, ještě než proběhl soud. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Já nikoho nesoudím. Jenom diskutujeme. 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Ne, vy ne. Diskutujeme, ale já to říkám za sebe. Nemám rád, když je někdo odsouzený, ještě než proběhl soud. Já vám řeknu svoji zkušenost. Já jsem samozřejmě nebyl členem Občanské demokratické strany, ale byl jsem členem vlády. Já jsem paní Nagyovou viděl dvakrát v životě a v podstatě jsem s ní skoro nikdy nemluvil. Takže když někdo dneska tvrdí, že všechno řídila paní Nagyová, tak já říkám, já tu zkušenost prostě nemám. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


To je důležité říct. Tak teď je k tomu prostor, vidíte. 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Ano. Když jsem chtěl mluvit s premiérem, s Petrem Nečasem, tak jsem s ním mluvil já přímo. Když jsem s ním chtěl schůzku, tak jsem ji sjednal přes sekretářku nebo přímo přes SMS. Nikdy tam nebyla paní Nagyová. Čili moje zkušenost je úplně jiná a... 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Je možné, že se to nafukuje, ano. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Může se to nafukovat. Ale pojďme se bavit o tom, kde kdo teda porušil zákon, zda existuje nějaké napojení silných ekonomických zájmů na politiku, jestli to zprostředkovala... 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


To určitě ne. To určitě neexistuje, pane Fialo. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


... Paní Nagyová. Ale to musíme vědět, jaké konkrétní. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Já vím, já vám rozumím. Takže kde byl porušen zákon, se můžeme bavit až tehdy, až to řekne soud. To my tady nerozsoudíme. A to, že existuje nebo neexistuje napojení silných mocenských skupin. Já vám budu tvrdit, že ano, vy budete tvrdit, že na ODS žádná skupina napojená není. A tím ta debata skončí, viďte? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Ne, ta debata bude velmi jednoduchá. Já vám budu tvrdit to, za co odpovídám. A proto vám klidně řeknu, že dneska žádné takové napojení není, že za mnou žádné takové skupiny nejsou. A že já vám i voličům Občanské demokratické strany garantuji, že v ODS žádné takové praktiky nejsou možné. A stojím za tím celou svou osobností. A to, co bylo, protože jsem nebyl člen ODS, tudíž jsem ty věci nemohl znát zevnitř, tak k tomu se prostě nemohu vyjadřovat. Ale současně vám dávám svědectví, že jestli někdo říká, že celou vládu řídila paní Nagyová, tak já vám říkám, že ne, protože mě neřídila a ani bych se nenechal nikým řídit.
A nenechám se řídit ani teď. Takže mohu sám garantovat lidem, že to je jinak. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Ale nerozčilujte se. 

 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Já se vůbec nerozčiluju. 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Teď jste tak jako se utrhnul trošku. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Vůbec jsem se neutrhnul. Ale mně občas někdo vyčítá, že mluvím pořád klidně. Tak jsem to chtěl říct důrazně, aby to bylo jasné. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Řekl jste to dobře. Ale to je cenné. To, co říkáte teď. Nicméně máme tedy my občané paušálně věřit, že kmotři v této chvíli v Čechách to mají o hodně těžší? To by stačilo. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Nejenom, že to mají těžší. Na politiku Občanské demokratické strany fakt nemají žádný vliv. A já vám ručím za to, že dneska ty lidi... 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Ono to taky podle toho vypadá. By mohl někdo říct potom, že jo. 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Ale naše politika... 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Teoreticky. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


... naše politika je dobrá a bude ještě lepší. Ale ty lidi, které vidíte ve volených funkcích, to jsou ti, kteří dneska rozhodují. Nic jiného tam není. A já se přiznám, že já jsem do politiky nešel proto, abych se tady nechal někým řídit. Mě to vůbec nezajímá. Já jsem šel do politiky proto, aby byla lepší a nehodlám ztrácet ani svoje jméno, ani svoji energii pro někoho, kdo by tady realizoval svoje ekonomické zájmy. Se mnou je politika ODS čistá a tak to i zůstane. 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Rozumím tomu. A jsme tomu rádi, pane předsedo Fialo. Nicméně velký rozdíl je v tom, že vy říkáte, nenechám se nikým řídit. Ale pak existuje také něco, o čem se dá říct, že musíte s řadou dní vyjít, nebo spolupracovat. O ono by to mnohdy mohlo, je v tom velký rozdíl, ale mnohdy by se mohla ta hranice ztenčit. Takže se může stát, že vás nikdo neřídí, ale velmi dobře vám třeba umí nějak něco podsunout, napovědět. Jak jste proti tomuto imunní? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Ta jediná imunita je to, čemu říkáme osobností integrita a životní zkušenost. A já se jako tohoto nebojím. Já jsem řídil spousty institucí a institucí s velkými rozpočty. A myslím, že dokážu poznat, jestli mi někdo radí dobře nebo špatně. Ale vždycky je to osobnost, vždycky to závisí na osobnosti toho a na odpovědnosti toho, kdo tu instituci řídí. Já tu odpovědnost přijímám a mohu jenom svým životem a svou prací ručit za to, že i teď jsem schopen dobré a špatné rady rozpoznat. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Já mám takovou představu, a možná i někteří naši posluchači, že být předsedou velké politické strany, a už je jedno, jak velké, ale těch rozhodujících, takže to jen takový tanec mezi vejci. Protože vy musíte vlastně se všemi těmi členy nějak vyjít. Nakonec jste musel vyjít i s panem Pospíšilem, kterého, jak jste říkal, neměli rádi vaši členové. Do jaké míry musí člověk slevit z té své osobní integrity, jak jste to hezky pojmenoval? A do jaké míry musíte mnohdy sehnout hlavu? Protože musíte se pravděpodobně mnohdy bavit s lidmi, kdy vám to není příjemné, nejsou vám sympatičtí. Ale bohužel jsou to spolustraníci. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Já myslím, že to je dobrá otázka... 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


To je výborná otázka tohle. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Ne, určitě. A každý, kdo řídí instituci, která není firmou, ve které prostě můžete rozhodovat, jak chcete a ti lidé vás poslouchají, ale je to instituce, kde vlastně i ti, nad nimiž jakoby v té hierarchii stojíte, jsou třeba volení, procházejí vlastním procesem legitimity, abych to řekl složitě jednoduše. Tak tam nemůžete uplatňovat některé metody, které v té firmě fungují jednoduše. Ale jste úspěšný jedině tehdy, když ti lidi dokážete přesvědčit. Takže já ale s tímto problém nemám, že pocházím z prostředí, kde ta přesvědčovací práce, nutnost diskuse, dialogu, argumentace, mám na mysli univerzitní prostředí, je nesmírně důležitá. Takže mně toto problémy nedělá. Ale samozřejmě, že kdo chce dobře řídit instituci tohoto typu, jako je politická strana, musí být připraven nejenom k tomu, že důsledně prosazuje svůj názor a ví, co chce prosadit a přesvědčí o něm lidi. Ale musí být připraven i k rozumnému typu kompromisu. A já vždycky říkám, kompromis je dobrý, pokud víte, co za něj získáte. Ale hlavně, pokud ten kompromis není cíl té vaší politiky. A to u mě v žádném případě není. Takže s tímto já problém nemám. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


No, ale ještě k tomu je nutno přičíst tu vážnou skutečnost, že každý z těch lidí, co jsou v hierarchii pod vámi. Ale nevěřím tomu, že by to u jednoho jediného bylo jinak. Má v torně svoji maršálskou hůl. A víš, jak by se to mělo dělat? A víš, že by to dělal lépe. Tak s tímto vědomím se vyrovnáváte jak? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


To já vím, že spousta lidí si myslí, že by to dělal lépe. A když mně to... 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Všichni, pane předsedo. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:
A když mně to řeknou, tak já jejich argumenty zvážím a mohu podle toho vylepšit svoji práci. Takže já i tuto formu podpory  mého předsednictví vlastně vítám. Ale já říkám jednu věc. Politická strana, a to si nesmíme plést. Je demokratická instituce, musí tam fungovat vnitrostranická demokracie. To je strašně důležité. Ale má to vždycky svoje hranice, nebo svoje pravidla hry. Takže například diskutujme úplně, jak jenom můžeme, ale pak se nějak většinově rozhodneme. A pak mají všichni tuto politiku strany reprezentovat, držet a hlásat. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Tomu já rozumím. Ale zase na druhé straně, třeba tady na Frekvenci 1 náš pan ředitel tvrdí už několik let, že na personál musí být přísnost. Tak, jaká demokratická diskuse? Všimněte si, že ve světě jsou vždycky úspěšní ti, kteří jaksi umějí prásknout do stolu a nejsou moc jakoby přístupní k věci... 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Ale vždyť jsem vám to teď řekl. Diskuse musí být. A ve chvíli, kdy padne rozhodnutí, tak ho musí všichni držet. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Jo, takhle. Takže... 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


A pak já práskám do stolu. Ale vyslechnout si názory a třeba i názory kontroverzní a zohlednit je ve své práci, to já považuju za správné. A dokonce to považuju za nutnou výbavu každého úspěšného vedoucího pracovníka. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Hostem Pressklubu je předseda ODS pan Petr Fiala. Petr Fiala z ODS je hostem Pressklubu. No, a také bývalý ministr školství. Teď před pár dny proběhly maturity. Kolem toho byla velká diskuse. Ony byly do jisté míry neúspěšné ty maturity. Tuším zejména, co se týkalo matematiky a tak dále. Údajně byly drahé. Tak co, pane bývalý ministře školství? Co o tom soudíte o té kritice těch maturit vlastně, která se teď vznesla v posledních dnech? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Určitě platí, že maturity z hlediska výsledku nebyly úspěšné. Protože jestli prostě 25 procent dětí neudělá zkoušku z matematiky, je to problém. A my s tím problémem ale nejsme konfrontováni teď, známe ho delší dobu. A taky jsme proti němu už něco dělali. A ono se to brzy projeví. Pokud jde o cenu maturity, já nevím, jestli si na to posluchači ještě vzpomenou. Ale když jsem se stal ministrem školství, tak maturity bylo jedno z největších témat. Byly předražené, byly špatné, byly v nich chyby. Já jsem tehdy udělal řadu opatření, včetně personálních. Výměnu ředitele CERMATU a další věci, které vedly k tomu, že maturity se zlevnily a spravily. Letos už vlastně ty testy byly v pořádku, pokud jde o obsah. A byly výrazně levnější, než byly v minulosti. Takže určitě jdeme správným směrem. Já se jenom trošku bojím některých návrhů mého nástupce pana ministra Chládka, který chce zase ty maturity jako začít měnit a začít dělat různé úrovně a různé maturity pro gymnázia a pro jiné typy škol. A ono to zase ztratí ten smysl, který ta společná část maturity měla. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Hm. To znamená, a ten neúspěch té matematiky, za tím máme číst, zkusme to už jenom stručně, to, že se žáci špatně učí, nebo máme špatné učitele na matematiku obecně, anebo že ty testy byly postaveny velmi tvrdě? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Ne, testy nebyly postaveny tvrdě. Ta validace ukazuje, že tak to určitě není. My máme problém s výukou matematiky. A když se podíváte na ty výsledky, ono se to týká některých typů škol. A je to i tím, jak od dětství získávají lidé, jaký získávají vztah k matematice. Ta matematika je předmět, který je často neoblíbený, který se učí jakoby odtržen od života. A kde prostě pro spoustu dětí je to problém. Ale matematika není něco, co by nás mělo nechávat chladnými, protože to je součást...

 

 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Mě to nechává úplně chladným. 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Ne, ale opravdu, to je součást základního vzdělání. A my hlavně, když lidé mají špatný vztah k matematice, máme pak problémy získávat děti pro to, aby si vybíraly třeba technické obory. A to je vlastně problém pro celou společnost. Takže my s tím musíme něco dělat. A metody na to existují. Já bych možná řekl jednu pozitivní věc. V mezinárodním testování, které se dělalo u žáků čtvrtých tříd, jsme poprvé loni zaznamenali zlepšení. To znamená, že aspoň u těch nejmenších dětí se nám podařilo tu matematiku změnit tak, aby si s ní děti poradily a dokázaly obstát i v tom mezinárodním srovnání. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Takže aspoň jedna pozitivní informace na konec. Pane předsedo, děkujeme za to, že jste přišel na Frekvenci 1. A do komunálních voleb se nepochybně ještě uvidíme. Takže držíme palce a zatím na shledanou. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Děkuji za pozvání a těším se na další diskusi na Frekvenci 1. Na shledanou. 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Hostem Pressklubu byl předseda Občanské demokratické strany pan Petr Fiala.