4. května 2014

Partie

Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima byl místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Dobré dopoledne. Hosty dnešní Partie jsou ministr vnitra Milan Chovanec. Dobrý den. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Dobrý den. 

 

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A místopředseda ODS Evžen Tošenovský. Dobrý den. 

 


Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


Dobrý den. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Pražský podnikatel Roman Janoušek dostal tento týden 3 roky nepodmíněně za to, že najel do řidičky, kterou před tím naboural, rozsudek ještě není pravomocný, protože jak pan Janoušek, tak státní zástupkyně se proti němu odvolali. Nicméně vám osobně připadá ten trest přiměřený, pane Tošenovský? 

 



Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


Já si netroufám z těch mediálních výstupů, to je úkol soudu, jestli je přiměřený nebo ne. A pro ten soud je to velmi těžké, protože je to takto mediálně sledované udržet ten rozum, rozum na uzdě je velmi složité, aby to nebylo, to volání po krvi větší, takže já si netroufám vůbec komentovat... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Nemáte na to prostě názor žádný? 

 



Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


Názor na to mám, že došlo k této věci, ale neumím odpovědět na to. Jsou expertízy a věřím, že ty expertízy byly v pořádku, že ten záměr byl větší či menší a pak je podle toho. A jestli je to přiměřený, přiměřený, anebo nepřiměřený trest, na to jsou odvolací soudy a já věřím, že ty soudy se s tímto vypořádají, s vědomím toho, že to soudní jednání skutečně v tomto případě nebylo nějak jednoduché. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Pane Chovanče, vám připadá 3 roky nepodmíněně jako přiměřené - nepřiměřené. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Já si myslím, že je dobře, že padl nepodmíněný trest, to je v každém případě dobrá zpráva, že i takzvané velké ryby jsou v České republice trestány. Je to o tom, že spravedlnost není slepá. V tomto případě minimálně vidí na jedno oko. A ta výše trestu, stejně jako pan Tošenovský, nechme to na soudu, já tomu soudu věřím a je tady odvolací soud, který posoudí veškeré argumenty, které tam byly, ale znova opakuji, je dobrá zpráva, že padl nepodmíněný trest, po těch mediálních spekulacích, které jsme zažívali, že bude pan Janoušek osvobozen, případně, že podmíněný trest, tak padl jasný 3letý trest, takzvaně natvrdo. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Já vím, že je obtížné srovnávat různé případy, ale třeba pan Lacina, který před časem vytlačil svým autem jiné auto ze silnice, dostal pravomocně 5 let natvrdo. Ve srovnání s tím, pokud někdo vědomě, podle soudu vědomě, najede do ženy, která před ním stojí, dostane 3 roky, to je přeci minimálně na nějaký otazník. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Já jsem se díval na ty mediální spekulace, které se okamžitě vyrojily, to srovnání těch případů, jsou tam určité otazníky, ale opravdu nemůžeme nahradit ve velké, ve velmi krátké mediální zkratce dlouhé líčení u soudu, včetně všech posudků, které mají stovky stran a tak dále a tak dále. Já prostě věřím tomu soudci, že dal trest podle práva. A budeme svědky u těch odvolacích soudů, jestli ten trest bude potvrzen, případně může být změněn. Takže počkejme si, znovu říkám, je dobře, že padl trest, takzvaně natvrdo, to znamená, není to první trest. Kdyby padla podmínky, byl bych velmi, velmi skeptický nad rozhodnutím soudu, tak to nejsem. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Z vašeho pohledu to srovnání s panem Lacinou, který také, dejme tomu, vědomě ohrozil, ohrozil jiného účastníka silničního provozu. 

 



Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


Vždycky to bude srovnání, od toho je ten soud, aby se vyrovnal, aby udržel tu rovinu přiměřenosti, nepřiměřenosti. A soudních pří nebo soudních případů v dopravě je asi ohromné množství. Já neznám to číslo, ale přece soudní nehody nebo nehody je možná jeden nejčastější jev, který je a dokázat ten úmysl, na to jsou specialisti, kteří se k tomu vyjadřují. Já myslím, že politikům skutečně v tomto případě nepřísluší říkat, větší, menší. S tímto se musí vypořádat soud a já znova opakuji, já jsem si velmi dobře vědom složitosti toho soudu při takto mediálně sledovaných kauzách, aby to nepřehnaly, protože volání po krvi... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Prostě je to pan Janoušek a na 10 let... 

 



Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


A teď natvrdo, jako to si myslím, že tady ten soud má tu těžkou rovinu a politici by to neměli, neměli komplikovat. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:
Na druhou stranu, pokud mám ve studiu politika, který je zprostředkovaně zodpovědný za bezpečnost na silnicích, tak máte přeci určitý zájem na tom, jak vyznívají soudy s lidmi, kteří se na silnicích chovají ne úplně standardně. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Bezesporu ano, bezesporu a to není případ pana Janouška, já bych tedy rád řekl tragický případ ze včerejšího dne, kdy jeden, já to musím říct, zfetovaný grázl porazil policistku a ta policistka bohužel zemřela, byl to člověk, který měl třikrát soudem zakázáno řídit motorová vozidla, přesto tedy včera řídil a zabil mámu od dvou dětí, což je strašná věc. A nejenom v případu pana Janouška, ale obecně ve všech těch případech, kdy používá člověk auto jako zbraň, tak by soudy měly přistupovat k těmto případům velmi tvrdě. Já jsem velmi rád, že tento trestný čin tohoto člověka je kvalifikován de facto jako pokus o vraždu s možnou sazbou až někdy kolem 16 let, takže určitě... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Myslíte toho včerejšího, tedy, co spáchal ... 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Určitě, určitě. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Na druhou stranu ten trestný čin nebo přestupek pana Janouška původně státní zástupkyně taky kvalifikovala jako pokus o vraždu a soud ho překvalifikoval vlastně níž, na, na ublížení na zdraví. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


To máte pravdu, ale opravdu je potřeba se podívat na celé to soudní řízení, já jsem ho neviděl, já vidím jenom mediální zkratku, byly tam znalecké posudky o stovkách stran. Já nejsem zastánce pana Janouška, chraň pánbůh, to určitě nejsem, v každém případě, pokud přestaneme věřit i soudům, co nám v demokratické společnosti zbude. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Když policii už věřit nemůžeme, viďte. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Já myslím, že policii věřit můžeme a že ta důvěra v policii se zvedá a je to vidět i na číslech, která jsou. Já bych jenom chtěl říct, že na té ulici při výkonu služby od roku 1990 umřelo 102 policistů, 102 policistů, prostě kteří přísahali věrnost této zemi a občanům této zemi, položilo život při výkonu služby a ta poslední dáma, která takto skončila, je tragickým případem a je potřeba s piráty silnic, notabene s lidmi, který požívají drogy za tím volantem, což je nový fenomén v České republice, dramaticky zvedá počet lidí, kteří za volantem fetují a s tím je potřeba něco udělat. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Nicméně, když se ještě vrátíme k panu Janouškovi, v rámci té zkratky, v jaké se tím případem zabýváme. Panu Janouškovi pomohlo, že se s tou ženou vypořádal, tedy, že jí nabídl nějaké odškodnění. Není to vlastně návod pro všechny bohaté pachatele přestupků, jak si snižovat trest nebo se mu vyhýbat. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Je to v rámci českého právního řádu, je to možnost nějakého vyrovnání s tím poškozeným. Ten soud k tomu nějak přihlédne, ale na druhou stranu, pokud má jít pan Janoušek na 3 roky do vězení. Ono být 3 roky zavřen asi není úplně jednoduché, já opravdu nechci tady říkat, jestli ten trest je přiměřený nebo není, počkejme si na odvolací soud, možná se znova překvalifikuje do toho vyššího odstavce, možná ten trest bude posunut někam do vyšší sazby. A znova říkám, je dobře, že pan Janoušek neodešel beztrestný a neodešel tedy s trestem podmínečným, to bylo to, o čem se dlouho spekulovalo v médiích. A čeho jsem se trochu povědomě bál, musím říct. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Pane Tošenovský, váš pohled na to, že je možné se svým způsobem vykoupit z vyššího trestu. 

 



Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


Platí to, co říkal pan ministr. Je to součást, bylo by zajímavé vidět číslo, já ho neznám, kolik takových v denním režimu se to odehrává, to nevím, tohle nemusí se týkat jenom bohatých lidí. Tady ten soud, jak to bral, to já nevím, to byste museli možná mít tady pana soudce a s ním to takto diskutovat, zvenčí, skutečně s médií, kde ani jeden z nás, myslím, nebyl součástí toho, jakože by se zúčastnil, protože to si myslím, že je věcí toho soudu. Tady soud rozhodl, jsou další postupy a mechanismy soudní a spekulovat, jestli to bylo moc nebo málo, je druhou věcí. To, že se s tou postiženou nějakým způsobem vyrovnával finančně, to je, jak to soud bral, tedy to bude skutečně na něho. Já si nemyslím, že 3 roky také, že by byly 3 roky úplně málo, to si dovedu představit, že to převrací život člověka. A 3 roky ve vězení vůbec není žádná legrace. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Ještě jeden aspekt, od té nehody k prvnímu nepravomocnému rozsudku uplynuly více než 2 roky, není to příliš dlouhá doba? 

 


Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


To se mně zdá příliš dlouhá doba. To se přiznám, že mě to překvapilo, protože i ty soudní expertízy si myslím, že čím jsou dál od té nehody, tak se hůř dělají, lidé zapomínají, překrývají to jiné události. To si myslím, že ty 2 roky je příliš dlouhá doba a tady myslím si, to přispívá právě potom k těm spekulacím a různým tlakům na soudy, tady v tomto případě si myslím, že soudy by měly fungovat rychleji. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Váš názor. 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Tady potvrzuji to, co říká pan Tošenovský. Ta doba je dlouhá, vyrojilo se spousta spekulací, čím déle je od toho trestného činu k vlastnímu odsouzení, tak těch spekulací přibývá, notabene v takto mediálně zajímavé a sledované kauze. Bylo by samozřejmě dobré, kdyby ty soudy rozhodovaly ve velmi krátké době, otázkou je, že na druhé straně těchto lidí stojí armáda advokátů, kteří namítají v tom trestním řízení, přináší nové důkazy, nové posudky a tak dále. Takže potom ten státní zástupce je v situaci a policie, kdy opravdu musí veškeré ty podněty, které přichází, pečlivě prozkoumat, aby u toho soudu uspěli, protože policie nemůže končit své akce, a to není případ pana Janouška, ale obecně, a státní zastupitelství tím, že udělají monstrózní tiskovou konferenci, ale dobrá práce policie a státního zastupitelství znamená odsouzení pachatele u soudu, a to se tady stalo. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Jak se budete nebo budete něco dělat s tou délkou trestních řízení jako vláda. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Dělat s délkou trestních řízení, já mám ambici se bavit o rekvalifikaci trestního řádu směrem k policii. To znamená, aby policie se přestala, aby policisté byli méně sekretářkami mnohdy a více se věnovali práci na ulici, to je diskuse, kterou budeme s paní profesorkou Válkovou. Už je na to pracovní skupina, a ta by měla umožnit,  že by se to přípravné řízení velmi zkracovalo. V současné době jsme v situaci, kdy nelze použít stejnou dokumentaci pro přestupek a trestný čin, pokud se to šetří jako přestupek v první fázi, nakonec se to překvalifikuje jako trestný čin, tak celá ta dokumentace, která je zpracována, nelze použít, udělá se znova. To znamená, to je věc, kterou my můžeme dělat po stránce policie. Na druhou stránku ten soud musí rozhodnout poctivě, a pokud máte na druhé straně, ten případ je složitý, pan Janoušek podle mého a podle toho, co se jsem četl z médií, tam namítal nějaké své zdravotní problémy, tam musel být posudek zdravotní stav, pak do toho vstupují experti v té oblasti, takže prostě lépe potom je neuspěchat ten vlastní soudní proces, aby na konci nebyl zmatečný a ten rozsudek nebyl. 2 roky mně osobně pocitově připadají jako strašně dlouho, ale je potřeba se podívat pečlivě na ty kroky soudu a státního zastupitelství. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Pokud jde o to zrychlení, říkal jste, že o tom s paní ministryní spravedlnosti Válkovou diskutujete, kdy čekáte, že s tou diskusí budete hotovy. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


My jsme oba dva dodali experty do expertní skupiny jak za policii, tak za státní zastupitelství. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Víte, co se říká o expertních skupinách. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Vím, že se i o nich říká, ani nevím o expertních, spíš se říká o parlamentních vyšetřovacích, ale já doufám, že se ta doba mění a musí se měnit. A já vidím už první výsledky, které jsou, to znamená, jsou tam zástupci jak státního zastupitelství, tak zástupci policie. Mně jde o to, aby tam policisti z výkonu služby, kteří takzvaně někdy ten výkon dělali a viděli tedy a chytli živého zloděje, aby byli účastni toho jednání. A já si myslím, že do měsíce budou první výsledky té diskuse v rámci té komise. A v současné době už probíhají změny trestního řádu a tam by šly zakomponovat. Takže já bych byl velmi rád, aby do léta už byly první kroky udělány, jestli to skončí novelou celého trestního, trestního zákona a trestního řádu, uvidíme. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Podílí se na tom také opozice? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


My opozici nevynecháváme, v rámci konzultace v parlamentu a bude-li to změnou zákona, tak to půjde přes výbory, přes parlamentní demokracii, jak je to standardní. To znamená, určitě nemám ambici opozici vynechávat. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Jaký má názor ODS na tenhle způsob zrychlení těch přípravných řízení, který popisoval pan ministr. 

 



Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


Pokud se jedná o to zrychlení a spolupráci specialistou, protože v těchto oblastech vždycky se říká ten zločin nebo ten, který přestupuje zákony, vždycky krok dopředu. Ví velmi dobře, jaké jsou postupy vyšetřovací a kličkuje, tak když to bude jenom větší spolupráce specialistů, ať z hlediska finanční oblasti nebo policejní, státního zastupitelství, jenom dobře. To znamená, aby nedocházelo k takovým, co známe, že si to pinkají jednotlivé odbory mezi s sebou, a to nemusí být ani mezi ministerstvy, to stačí i v rámci jednoho resortu. Nic proti tomu, uvidíme, jak se to osvědčí, uvidíme, jestli skutečně v červnu se to odehraje. To, co mně a nám připadalo trochu zbytečné, byl podpis před médii, podpis dohody mezi dvěma ministry z jedné vlády. Rozumím té jaksi té dramatičnosti, chvilky před televizí, mně to spíš připadalo jako podpis smlouvy o neútočení, než že se sešli dva ministři jedné vlády a řekli si, a my budeme postupovat... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A teď myslíte co? 

 


Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


Podpis smlouvy v rámci Kobry a případného, protože to s tím souvisí, o čem se bavíme. Ten mechanismus spolupráce jednotlivých složek musí být a je to jasné, tak je to dáno. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Ke Kobře se hned dostaneme. Já bych se ještě zdržel u jednoho posledního aspektu. Vy jste říkal, že se chystáte zatočit se zfetovanými řidiči, pokud to zjednoduším. Jak? 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Zatočit se zfetovanými řidiči, v současné době podle posledních čísel, když jsem mluvil s krajskými řediteli, tak například v Karlovarském kraji za loňský rok odchytili za volantem 450 lidí, kteří měli pozitivní test na drogy, za první čtvrtletí letošního roku je to asi 240 lidí. To znamená, tam to vypadá na nárůst téměř o 100 procent, bude-li tento trend pokračovat. Budou daleko větší kontroly řidičů, které se zaměří i na tento fenomén, ale vedle toho my musíme zatočit primárně s výrobci a distributory těch drog, těm nemůžeme nechat minutu odpočinku a to jsou akce, které v současné době připravujeme, to musí být koordinovaná snaha jak s našimi partnery z Bavorska, protože export drogy, především pervitinu, míří k nim a marihuany. Ale vedle toho, protože se naučili vyrábět drogu ve velkém, tak se jí poměrně významný počet dostává i na vnitřní trh a je cenově dostupná. To znamená, my musíme primárně zavřít cesty k tomu, aby se ti lidi k té droze takto jednoduše dostali, a to bude ten cílený útok, který povedeme. My jsme vedli tu válku konvenčními prostředky, bohužel ty drogové mafie jsou dneska před námi, zintenzivnili výrobu té drogy a jsou efektivní i v tom, jak jí nabízet a jak jí prodávat na českém území, takže tam budeme primárně zasahovat. Takže kontrola řidičů na jedné straně, vedle toho si myslím, že je potřeba zavést registr přestupků, protože ten řidič, který zabil tu mámu od těch dvou dětí, naší policistku, tak měl třikrát soudem zakázáno řídit... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Ale to přeci není o registru přestupků, pokud už má soudem vyslovený zákaz řízení a stejně jezdí. 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Registr přestupků slouží k tomu, že by tento stát se měl snažit, aby po prvním, druhém přestupku na stranách se dal větší a větší trest. My jsme jediní, kteří ty přestupky neevidují. A když má někdo problém v této věci poprvé, tak vlastně podruhé nevíte, kdo měl poprvé. To znamená, pokud něco udělá podruhé, potřetí, tak už by se měly začít zvyšovat tresty v rámci těchto přestupkových řízení. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Protože by se tím identifikovali problematický lidi. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Přesně tak. A zvyšoval se ten trest, prostě zákaz řízení motorového vozidla, odebrání vozidla, já nevím, co dalšího, ten stát si přeci musí vynutit, aby tito lidé na tu ulici se prostě nedostali. Nebo budeme tady v situaci, kdy nám zfetovaný řidiči prostě budou  přejíždět děti a je to horší a horší fenomén. Nedávno jeden Tuareg, tuším, že to je, Tuareg auto, narazil do policejní hlídky v Praze. Neustále se prostě ty auta používají jako zbraně proti policistům a to prostě musí skončit. Mnoho těch lidí je buď pod vlivem drog nebo alkoholu. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A tomu myslíte, že zabráníte registrem přestupků, pokud někdo, kdo má třikrát vyslovený zákaz řízení, se zfetuje, sedne si do auta a vyjede a přejede policistu... 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Ale my vůbec nevíme, s kým máme tu čest. Ti lidi nejsou zaevidováni, ty přestupky se de facto vrší, my jsme s Irskem jediný stát, který de facto nemá trestnost držení drogy. Němci a každý kolem nás, byť malé množství drogy je trestným činem, my to máme v rámci přestupku, jsme to my a Irové, podle informací z protidrogové centrály. Já jsem velice rád, že tady je rozsudek Nejvyššího soudu, který snižuje to množství drogy pro osobní potřebu, u marihuany z 15 na 10 gramů, u pervitinu z 2 gramů na 1,5 gramu, ale pořád 1,5 gramu jsou tři dávky. Takže i tou cestou možná trestnosti držení drogy, je to cesta k diskusi, bude k tomu velký odpor, ale všude ve světě kolem nás to tak funguje. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A když zůstaneme u toho registru přestupků, já mám pocit, že to je téma, které se v české politice objevuje už celkem dlouho, aniž by se dotáhlo do nějaké finální podoby, kromě toho, že říkáte, musíme ho zavést, kdy to bude?

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


My začínáme na tom pracovat, protože minulá vláda de facto to úsilí ukončila a bez jakéhokoliv výsledku, chtěli to, chtěli to de facto dávat někde vedle rejstříku trestů, že by byl registr přestupků, zatím je to ve fázi, že se to zastavilo, zamrazilo, jsou k tomu určité analýzy. Já budu chtít s paní profesorkou Válkovu opět na toto téma diskutovat a je potřeba ty věci zavádět efektivně. Já si myslím, že reálně je se pokusit od 1. 1. příštího roku, ale jsme na začátku toho, toho procesu. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Pane Tošenovský, proč vláda, ve které tedy byla vůdčí silou ODS, tedy ten projekt zastavila? 

 



Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:
Vychází to z těch analýz, které se ukazovaly, že to není tak jednoduché, aby se nenabourala zase jaksi integrita toho člověka, a proto se zvažovalo, jestli to má být u registru toho či onoho. Já si myslím, že tady je vždy, a souhlasím s panem ministrem v jedné věci, že drogy a alkohol za volantem jsou nebezpečná záležitost. A tady končí nějaká, nějaká hra na obranu. Na druhé straně musí se pořádat dbát na to, aby se nevygenerovala přílišná síla restriktivní nebo represivních složek, musí být pod kontrolou. To, že se ten člověk je evidován, pokud se již s tou drogou zúčastnil nějakého přestupkového, je určitě dobře, je potřeba jenom vymyslet jak. A já myslím, že... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Ano, a vám se to tedy za ty 3,5 roku nepovedlo vymyslet, nebo jste to považovali za příliš nějaký jako šmíracký zásah do soukromí, nebo v čem byl ten problém? 

 


Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


Ne, nebyla dohoda o tom, jak to má být postaveno, naráželo se právě na to, kdy to je zásah do toho soukromí, kdy ten člověk, není to jednoduchá debata a uvidíme, jaký ten další návrh bude. Ten vývoj té situace má také svoji gradaci. Pan ministr hovořil o směru na Bavorsko. Já jsem byl nedávno v Českém Těšíně, kde zase je problém toho přelivu z Polska, vození těch surovin, protože z Polska, takže my vlastně, se ukazuje, že musíme vstupovat do té celé republiky s tímto vědomím a není to jenom záležitost jedněch hranic, je to o mnohem komplikovanější a na druhé straně to musí být pod určitou kontrolou, aby se to nestalo, že jeden gram známé ..., aby to nezpůsobilo zase válku jiného typu. Já souhlasím, že tady v případě drog a zneužití automobilu a pod drogou závislosti tady pardon končí, ale musí to být pod velmi přísnou kontrolou, aby skutečně jsme nepustili... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Myslíte to evidování těch přestupků ... 

 


Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


Evidování přestupků, aby to se nestalo nástrojem nějaké represe někoho. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Je pro vás v něčem inspirativní ta diskuse, kterou vedla předchozí vláda a ze které vyplynuly tedy ty, řekněme, obavy, které teď tlumočil pan Tošenovský. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Víte co, já si myslím, že ten stát musí hájit primárně slušné občany. A ty analýzy, které zpracovala minulá vláda, svědčily o tom, že ten registr potřebný je, pouze bohužel ta snaha ustrnula, takže ta vláda se víc věnovala okopávání vlastních kotníků, než řešení věcných témat. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Což vaše vláda nedělá samozřejmě. 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Což naše vláda zatím nedělá. Já bych řekl, a já si myslím, že víte co, není asi potřeba zabíhat do minula, se potřebují řešit problémy, které jsou teď a neustále se vymlouvat na to, že někdo za to může z minula, je prostě zbytečné. My řešíme problémy tohoto státu, lidí v této reálné době. Registr přestupků je potřeba, je prostě potřeba, ten stát musí vědět, s kým má tu čest, ten policista v tom autě, když jede a má před sebou nějakého řidiče, tak by měl vědět, v tom registru ve svém autě, ve svém laptopu, jestli má problémy s drogami, s kým vlastně, ke komu přistupuje, tak včera prostě byl řidič, který jel v autě, pokud měl auto na svoje, na své jméno, tak by ten policista, který ho stíhá, ví, koho tam má, ví, že tam má feťáka, který třikrát po sobě měl zákaz řízení vozidla, asi k němu bude přistupovat jinak a možná, možná by to neskončilo tím, že ta policistka prostě je sražena, sražena tímto člověkem, přitom, když je ve službě a snaží se zastavit motorový vozidlo, protože netuší, koho má proti sobě. Takže to je jenom to o té informovanosti té policie, aby věděli, s kým bojují. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Pane ministře, bude to fungovat, já jsem celkem nedávno sám zažil policejní kontrolu dopravní v rámci větší bezpečnostní akce, kdy se mě ti policisté pokoušeli prolustrovat. To znamená, volali na nějaký centrální registr a protože bylo plno, tak to po 20 minutách vzdali a prolustrovali dotazem, jestli, jako mě se zeptali, jestli nemám vyslovený zákaz řízení, aby to pak ve výsledku nebylo stejné, že prostě budete mít někde nějaká soustředěná data a nebude možné se k nim se z toho terénu dostat. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Já se trošku vrátím ještě do té minulosti. Ty minulé vlády za 7 let utratily ohromné finanční prostředky v rámci ICT projektu, v rámci projektu registru a různých věcí, ať to byl pan Drábek, ať to bylo ministerstvo vnitra. Jenom ministerstvo vnitra má dneska 154 různých systémů, na kterých funguje. Teď /nesrozumitelné/ zastavujeme, 17 prověřujeme, jestli vůbec má smysl v nich pokračovat. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Už jich budete mít jenom 120 asi. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:

 

Bylo masivně použito evropských peněz a je tam udržitelnost 5 let. A my teď zvažujeme, jestli dál ty projekty udržovat, anebo jestli je prostě zavřít, přijít o tu dotaci a přijít třeba o 2 roky, které jsme už zaplatili. ale je to z ekonomického hlediska, víte, kolik mělo přístupů k ministerstvu dopravy a registru, registru vozidel policie, těch přístupů bylo asi 7. To znamená, já se nedivím tomu, co se vám stalo. A my teď s panem ministrem Prachařem řešíme, aby každý policista v rámci nového registru vozidel měl ve svém laptopu možnost se připojit do toho registru, který nezkolabuje, až se tam připojí těch třeba 150 policistů v jednu minutu, nebo v jednu dobu a prověří si, s kým má tu čest, kdo je vlastně proti němu. Takže já se tomu, co se vám stalo, nedivím, ale tady bych, nechci říkat, ptejte se pana Tošenovského, ale ptejte se té minulé vlády, proč to nefunguje. A registr vozidel, registr řidičů je zdárným příkladem toho, jak se vyhodily peníze a ty registry vlastně nefungují. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


To já se budu ptát pana Tošenovského, jestli cítí spolu se svojí stranou zodpovědnost za to množství nefungujících projektů. 

 



Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


Já myslím, že jeden byl registr, a zažívali jsme to v každodenním televizním zpravodajství, že registr vozidel nefungoval. A patřilo to, já také nechci říkat, o to se staral někdo jiný, já si myslím, že tady patří, platí to, až budeme na stole skutečně, které registry byly špatně zadané, já jsem informatik, takže docela se v tom orientuji, z hlediska zadávání informatiky jaké takové. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Škoda, že jste v ODS ty zkušenosti nesdíleli, třeba bychom dneska byli jinde. 

 



Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


Já myslím, že jsem měl na starosti věci, za které se vůbec nemusím stydět a velmi hrdě se hlásím k integrovaného záchrannému systému, na kterém jsem 20 let se podílel. A myslím si, že tam je to o něčem trochu jiném. Ale tady skutečně, tady říkáme 150, nevíme, co je vyčísleno, který je špatně, který je dobře, jestli je někdo špatně zadal. Jak to bude na stole, jestli se to zjednoduší, zlehčí. Já jsem byl ten, který vždycky a účastnil jsem se mnoha diskusí, aby se řeklo, co je master-registr pro obyvatelstvo. My to úplně přesně nevíme, když se budete ptát pana ministra, tak vám to nezodpoví, protože sice je registr obyvatel, ale jsou přesnější registry, jsou registry sociální, protože ty se upřesňují, VZP má ještě přesnější, protože ten je pod každodenní interaktivou těch kontaktů. Takže já si myslím, že jenom, když se to podaří říct, tady tam to je špatně, ten odřežme, protože nefunguje, ale teď hovoříme velmi anonymně, 150 je takové číslo, které působí velmi dramaticky... 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


154. 

 


Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


154, z toho vypadne 12, jak jste říkal teď. Bavme se, já myslím, že tady ta politická scéna určitě řekne ano, tohle je dobře, já nechci říkat, to bylo od pana Drábka, s tím já nemám nebo jako ODS nemáme nic společného, tady ta hra, víte, když přijde nová vláda, tak velmi dlouho žije z toho, to udělali mí předchůdci a já si cením toho, co říkal pan ministr. Bavme se, co do budoucna, protože před 5 lety záležitost pervitinu možná nebyla tak aktuální, abychom to viděli dramaticky. Já v současné době vidím ten nárůst drogový jako velmi vážnou věc, se kterou se musí ta nová politická scéna potýkat. Čili, až to bude na stole, já si myslím, že ODS nebude tím, který by říkal, ne, nebrzděme to, protože tento registr je špatně. Ale jsem zvědavý, jak se té současné, která tak, říká, té současné koalici povede, jak to vše změní, jak se podaří, skutečně pro mě bude zajímavé, který bude ten základní registr, jak budou mezi s sebou provázány, není to vůbec jednoduché a potýkají se s tím skoro všechny vlády, včetně vlády, ve kterých sociální demokracie velmi aktivně se účastnila. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Pojďme uzavřít to téma registru. 

 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Vrátit se k boji proti výrobcům a distributorům drog. Vy jste jako jeden z kroků v rámci tady toho, tady toho ohlášeného boje jmenoval to, že by si vietnamští pachatelé této trestné činnosti odpykávali tresty doma ve Vietnamu. Už víte, jak se na to Vietnam tváří? 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:

Ta diskuse se s Vietnamem vede delší dobu, my jí teď chceme zintenzivnit. Zatím tam není žádný velký posun, musím říct, ale... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


To znamená, že se na to netváří. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Posun tam velký není, zatím se na to netváří. A já si myslím, že je v zájmu České republiky, abychom tuto smlouvu o extradikci dotáhli do konce. Jednalo by se samozřejmě o občany Vietnamské republiky, nejedná se o občany vietnamského původu v České republice, ti samozřejmě budou vykonávat trest na území České republiky, a to vietnamské vězení je poměrně odstrašující pro to, aby možná někteří z těchto pachatelů si tu svojí trestnou činnost rozmysleli. Vietnam má jeden z nejtvrdších trestů pro distributory a výrobce drog. Takže to bude jedno z témat, které teď povedeme s vietnamskou ambasádou, a chtěl bych, pokud se to povede, navštívit Vietnam, ale nepojedu tam na výlet, pojedu tam pouze v případě, pokud... 

 

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Do vězení tam pojedete. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Pojedu tam za svými partnery, to znamená za ministrem vnitra Vietnamu a za dalšími partnery a pouze v případě, že doba nazraje k podpisu smlouvy, nebo případně výrazně se posuneme dál. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A čím chcete tedy Vietnamskou republiku přesvědčit, aby na to, na tenhle návrh přistoupila, protože pro ní to znamená určitě náklady navíc. 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Pokud to český stát vyhodnotí jako jednu ze svých bezpečnostních priorit. Já si myslím, že by to mělo být jedno z bezpečnostních priorit. To znamená, boj s gangy drogovými, mezi nimi tedy i vietnamskými gangy, které poměrně významně ovládají trh s marihuanou a s pervitinem, určitě v příhraničí, tak jsou tam různé nástroje. Já o tom budu chtít mluvit s ministrem průmyslu a obchodu, budu o tom chtít mluvit s ministrem zahraničí, budu o tom chtít mluvit s ministrem financí, je to... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Že bychom Vietnamu řekli - byznys nebude, pokud nám nebudete brát vaše odsouzené. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Je to celkový celkový soubor opatření a diskuse mezi dvěma suverénními státy. Já jsem naprosto přesvědčen, že Vietnamská republika, která na svém území takto tvrdě trestá drogové dealery, tak nebude chtít bránit tomu, aby na území České republiky se s jejich občany postupovalo obdobně. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

 

A podle vašich zkušeností, tedy těch pachatelů, kteří nemají současně české občanství, je takové množství, že to má, že to má smysl. 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Určitě to smysl má. Tak, když se bavíte s naší protidrogovou centrálou, tak ty varny, které dneska ti Vietnamci obhospodařují, tak fungují tím způsobem, že dneska už vaří množství drogy 10 kilo a více na tu jednu várku při zisku zhruba 10 tisíc euro na jedno kilo, pervitinu se to vyplatí. A mnohdy oni říkají, tam jsou přivezeni lidé, kteří vaří, jsou to Vietnamci, neví vůbec, kde jsou, nemají české občanství, a jsou tam prostě dovezeni a vaří tu drogu do té doby, než je dovařena, anebo jsou chyceni. A my potom řešíme to, že tito lidi, kteří vlastně neví, na území kterého státu vařili drogu, kdo je tam přivezl, jsou to bílí koně, jsou to pěšáci, a to jsou jediní, které my jsme schopní zavírat. My musíme mít ambici začít chytat ten střední management těch drogových gangů a samozřejmě organizátory. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Ale sám víte, že vietnamská komunita je velmi, velmi uzavřená. Teď, pokud říkáte, že ti pěšáci vlastně nevědí, kde jsou a tím pádem pravděpodobně ani moc pro pro koho pracují a v jakém rozsahu. Tak jak se chcete dostat od těch pěšáků dál, přece jenom ta hrozba toho, že ten střední management bude zavřený ve Vietnamu, v tom vám to nepomůže. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Pěstírny marihuany se dneska detekují díky zvýšenému odběru elektriky a daří se je postupně odhalovat a... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Tam jsou ti bílí koně, že tam vrthne ta zásahovka... 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Jasně, no, ale je potřeba získávat lepší informace z prostředí, bavil jsem se s policisty z ÚOOZ, oni to nevidí tak černě, to znamená, oni si myslí, že je šance ty informace získávat, budeme o tom mluvit. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A jak to dělají, jako že shání nějaké vietnamské agenty, které tam infiltrují nebo... 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Já nemohu úplně sdělovat... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Tak to naznačte... 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Ti lidé chtějí trvalé pobyty, já si myslím, že je možné s nimi s některými mluvit a sdílet informace z toho prostředí a děje se to. Ta policie není bezzubá, každý rok odhalí 250 varen. To znamená, není to úplně o tom, že jsme nazí a že jsme neefektivní v té oblasti, ale je to velké téma i pro naše německé partnery, když byl pan premiér Sobotka na jednání s paní Merkelovou... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Vy říkáte, nejsme nazí, jsme úspěšní a současně říkáte, že ten problém eskaluje, nebo že... 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


My jsme léta nasazovali konvenční prostředky, které stačí k tomu, že jsme eliminovali tu výrobu drog. V současné době se ty drogové gangy zlepšily. Ty varny, které dříve vařily 1, 2 kila, dneska vaří 10 kilo a více, oni jsou efektivní, oni se naučili tu výrobu dělat. Má pravdu pan Tošenovský, my jsme přijali zákon na to, že se u nás nesmí prodávat léky s efedrinem a pseudoefedrinem, a celé 4 miliony balení, které se tady prodávaly pro výrobu drog, se dneska vozí z Polska. To znamená, musíme efektivně mluvit s Polskem. Polsko dneska má v Sejmu zákon, který by měl stejným způsobem zamezit prodej těchto léků, ale pak je tady Rumunsko a Bulharsko, které ten zákon nemá. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A s nimi ještě nediskutujeme. 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Diskutujeme. Diskutujeme s Rumunskem, s Bulharskem, ale je to běh na dlouhou trať. My musíme zavřít kanál, kanál efedrinu, který sem přichází, jsou zaznamenány snahy... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Což jste teď říkal, že je na dlouho, takže co tedy. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Musíme bojovat s drogami, jak to jde a ty konvenční prostředky, které jsme nasadili, přidat peníze, přidat specialisty a snažit se efektivně zasahovat proti věcem a budeme efektivně zasahovat. A já po diskusi s panem prezidentem Tuhým i s policisty z těch elitních útvarů, si myslím, že ta šance je. Samozřejmě to nemluvím o tom, že nám ministerstvo financí sebere celý rozpočet. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Takže to máte teď jako argument pro pana ministra financí. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Ale, no, tak, pokud se být efektivní v boji s drogovými kartely, které mají téměř neomezené množství finančních prostředků, tak musíme být efektivní prostě v tom, že ty prostředky nasadíme taky. Ten stát nemůže se chovat jako nahý v trní. Efektivně nasadit prostředky, ať je to sledování, ať je to detekce, ať je to práce s agenty, to prostě stojí peníze, a jestli si někdo myslí, že budeme neustále snižovat peníze na bezpečnost v naší vlastní zemi a ta bezpečnost se nějakým zázrakem sama zvedne, no, nezvedne. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


S tím, předpokládám, souhlasíte? 

 



Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


S tím souhlasím, ale akorát bych byl trochu opatrný, abychom při tom tlaku na vietnamské už některé spoluobčany, protože to jsou ty děti, které se už tady narodily, abychom nevytvářeli honbu na Vietnamce. On je to problém drogový, tento problém má i své hráče v mnoha jiných. A to, co říkal pan ministr, já to znám z projednávání jiných v rámci Evropské unie, ten problém se týká Rumunska, Bulharska, problém, problematika cesty přes Řecko. Takže já jenom trošku, ať neříkáme, že Vietnamci jsou ti, co tady provádějí tu, že to je ta největší hrůza. Je to problém, se kterým se musí normální bránit, brání se všichni a je to mezinárodní věc, skutečně, smlouva v extradikci s Vietnamem, já myslím, že je to docela složitá záležitost, s každou, s jakoukoliv zemí dojednat tento mechanismus, není to tak jak jednoduché. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Takže jste skeptický k tomu, že to... 

 



Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


Skeptický ne, ale že to nebude ze dne na den a trošku bych varoval jenom. Já si myslím, že policie musí fungovat, aniž se jedná o Vietnamce, jiné příslušníky národů, zkrátka je to problém, který je, ať tady neděláme honbu na Vietnamce, protože víme, že někteří jsou velmi slušní, podnikají velmi kvalitně. To, že možná velká skupina, a to víme, že mnoho těch pěstíren bylo nalezených, to tak je, a na to je represivní aparát, aby se tomu bránil. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Což předpokládám, taky podepíšete. Pojďme k dalšímu tématu. 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Já jenom chci říct, že většina Vietnamců na území České republiky se chová řádně, na druhou stranu, opravdu dneska problém příhraničních oblastí... 

 



Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


To jsem chtěl říct. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


A to je Bavorsko, a to je Sasko a říkám, bylo to předmětem diskuse i paní Merkelové s panem Sobotkou, tak vietnamské tržiště se stávají místem, kde se vyrábějí a distribuují drogy směrem do Německa a bohužel oni jsou dneska tak efektivní v té výrobě, že mají takzvané přebytky, které už na tom německém trhu neumístí a ty míří na území České republiky. Ten gram pervitinu se dá dneska sehnat za 500 až 800 korun, což už je prostě dostupné a nám se zvyšuje počet řidičů, kteří jsou prostě pod vlivem té drogy. To je to, co nás trápí. Takže nejenom export do Německa, ale i vlastní konzumace na českém území. A s tím musíme bojovat a bojovat efektivně. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Pane ministře, když víte, že tedy nebo říkáte, že víte, že ty tržnice jsou jedním z hlavních center, proč proti nim už dávno policie nezasahuje, pokud se to ví. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Policie zasahuje proti nim, jsou společné hlídky německých a českých policistů, čeští policisté vyjíždějí do Německa k výslechům německých občanů, kteří jsou zachyceni s tou drogou po příjezdu do České republiky a daří se diskusí právě s těmito Němci, kteří si sem tu drogu chodí nakupovat, aby označovali tržnici, kde nakoupili tu drogu, aby označovali případně i toho prodejce. Takže nám se to daří v nějakém omezeném množství... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Že by se dařilo tím centrem, tím zázemím, o kterém mluvíte. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Existují ty vietnamské tržnice, je to tak, že ta vietnamská tržnice, je potřeba se na ní zaměřit z pohledu živnostenského úřadu. Je potřeba se na ní zaměřit z oblasti požární ochrany, je potřeba se na to podívat z mnoha aspektů. Já bych byl nejšťastnější... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Že tam prostě přijde požární kontrola a proleze tu tržnici od shora dolů a najde tam někde varnu pervitinu. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Já si myslím, že tyto tržnice na vjezdu do České republiky nám nějakým způsobem nesvědčí, ta image České republiky, když vidíte první, co je po vstupu na české území, stanové městečko, nevím, jestli úplně to svědčí o image České republiky. Ale je potřeba se podívat po všech možných stránkách, což teď připravujeme, jestli splňují parametry, které živnostenský zákon vyžaduje, vyžaduje to... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A ten cíl je teda vlastně zničit ty vietnamské tržnice jako takové nebo, když říkáte, že... 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Cíl je ten, pane redaktore, že na českém území musí všichni dodržovat české zákony. To znamená, podíváme se, jestli jsou dodržovány české zákony a ty jsou i v oblasti živnostenského zákona, v oblasti bezpečnosti práce a v dalších oblastech. Pokud je dodržují, tak je určitě zavírat nebudeme, ale budeme v každém případě bojovat s distributory a výrobci drogy. To, že vedle té vietnamské tržnice je nějaké výdejní místo a že se to přesouvá na parkoviště, že se to přesouvá na parkoviště supermarketu a na jiná anonymní místa, to ta policie prostě ví. Říkám, je potřeba přidat, máme konvenční prostředky, jsme teď ve válce s drogovými gangy a je potřeba té policii prostě pomoc, nic víc, nic míň, finančně, lidsky a materiálně. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Kolik na to tak potřebujete? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Já si myslím, že to nejsou velké peníze, to jsou peníze v řádech, v právní fázi desítek milionů korun, ale ty určitě najdeme i ve stávajícím rozpočtu, v první fázi. Popíšeme ta rizika, mluvím o tom se šéfem protidrogové centrály a chci poslouchat ty policisty z terénu, kteří s tím dnes a denně bojují, ono z té židle v Praze se toho moc nového nevymyslí. Je potřeba mluvit s těmi lidmi z terénu. Měl jsem první schůzku s pěti policejními prezidenty, kterých se dotýká ten problém příhraničí, ať to byly Vary, Plzeň, Liberec a další, Ústí, a oni mají spoustu dobrých nápadů, které teď začínáme realizovat, mnoho z nich už funguje v malém, je potřeba to rozšířit a přidat tam peníze. 

 

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A není to tedy tak, nebo ta praxe zatím nebyla taková, že by se ten dobrý nápad, který říkáte, že v tom terénu je, dostal někam dál. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Ale ty dobré nápady v současné době oni realizují na té takzvané malé své bázi, to samozřejmě s drogami bojuje nejenom protidrogová centrála, ale i krajská ředitelství, i oni jsou ti, kteří mají své kriminalisty, které zachycují ty drogy v tom terénu. Je potřeba tu snahu zacílit a to, co říká šéf protidrogové centrály, my používáme konvenční prostředky v jaderné válce, když to řeknu velmi, velmi zjednodušeně. Je potřeba prostě tomu pomoc, dát tomu celkové řízení a nalít tam finanční prostředky tak, abychom byli efektivní, nic víc, nic míň. P0rostě tady se změnila doba a já nebudu říkat tady, které ty gangy, ale efektivně vyrábějí drogu, dříve vyráběly kilo, 2, dneska 10 bez problémů. Zaznamenáme snahy o to, aby se na českém území vyráběl efedrin, to znamená, aby se nemusely ty léky vozit z Polska. To jsou všechno oblasti, které nemůžeme podcenit a na to máme i ÚOOZ. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Pane ministře, já pořád nerozumím jedné věci, co se stalo, nebo jako čím to je, že se najednou ten problém takhle rozšířil, to před tím, jako se o to politická reprezentace nezajímala nebo máme tak úžasné zákony, že pro ty drogové gangy je výhodnější vyrábět drogy tady a ne někde jinde, nebo čím to je? 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Když se zeptáte protidrogové centrály, jejich šéfa, tak on říká, my jsme díky těm našim zákonům udržení drogy takové druhé Holandsko, tím se vůbec netají a nezastírají. To znamená, všude kolem nás, kromě Irska, je držení drogy trestné. To znamená, pokud máte dealera, který má v kapse ty tři dávky, což je dneska 1,5 gramu, nedávno 2, tak on je de facto beztrestný, on má drogu pro svoji potřebu... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A to je důvod, proč tady narostly varny pervitinu, které zpětinásobily svoji kapacitu. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


To je jeden z důvodů, prodej na tom vnitřním trhu, sekundárně je to o tom, že jsou zájemci na saském a bavorském území a ty gangy sem prostě přišly, aby pro ně vyráběly. Vyrábět na území Německa je pro ně složitější, ta policie by tam zasahovala efektivněji, notabene říkám znovu, držení drogy v Německu buď malého množství je problém, takže se to vaří na českém území. Znova se vrátím k té vietnamské komunitě nebo k těm vietnamským gangům, které tady jsou, mnoho těch Vietnamců z toho Německa odešlo právě do České republiky. Takže to jsou dneska distribuční místa na bavorském území, teda u Bavorska, to znamená, Plzeňský, Karlovarský kraj, a na saském území, kde se tato droga vyrábí a distribuuje exportem do Německa. A naši němečtí partneři to vnímají jako velký problém. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Chcete reagovat? 

 



Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


Jenom reakce. Já myslím, že to není ani tím, jestli malé nebo velké množství, ta debata byla velmi složitá, vstupovali do toho lékaři a já nevím, co všechno, zažívali jsme to všichni a ta politická scéna si skoro, myslím, že tam za tím tancovala spíš za tím odborným tématem, ale zkrátka se stal z toho fenomén, který se ukazuje a musí se proti němu bojovat, vyrostl tento byznys a tento byznys si našel cestu. Jaké prostředky policejní, výslechové se na to použijí, je jasné, že ta společnost se tomu musí bránit, ale nevzniklo to nějakým, že si politici tady vyrobili nějaký, nějaký prostor, tady zkrátka najednou jiné cesty padly, tak využívají toho, a to, co říkal pan ministr, v Německu, v Německu to začal být větší problém a tak si našli jiné místo, když to nebude u nás, tak se přesunou někam jinam, to je věčný souboj, který vede Amerika vůči Mexiku. A my akorát musíme být úspěšnější a já doufám, že ten, že ta koordinace, o které hovořil pan ministr, se povede. Nemá smysl víc. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Tečka. Taková byla nedělní Partie s Evženem Tošenovským. Na shledanou. 

 



Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany /ODS/:


Na shledanou. 

 

Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.

místopředseda strany
člen výkonné rady
poslanec EP