25. dubna 2014

Žádný podpis není zbytečný

Myslet si, že volby do Evropského parlamentu nesouvisejí s přijetím eura, je příkladem silné krátkozrakosti a neschopnosti domýšlet souvislosti, které by přijetí společné měny mělo. Naposled se do této skupiny kritiků, kteří pociťují nutnost se takto vymezit proti Petici pro korunu, přihlásil ve středu 23. dubna v Lidových novinách Pavel Svoboda.

 
Dodávám tři věci: Petice pro korunu je iniciativou ODS, o její podpis je mimořádný zájem a Petr Svoboda je lídrem konkurenční kandidátky. Evropská měna je velice silným evropským tématem. Právě během evropských voleb, kdy se občané o EU zajímají, je dobré a dokonce nutné o euru mluvit. Cílem Petice pro korunu je, aby občané nebyli "postaveni před hotovou věc". Předtím, než vláda učiní nevratné kroky směrem k eurozóně, volá petice po vyhlášení jednorázového speciálního referenda. V něm občané rozhodnou, zda a za jakých podmínek by souhlasili s přijetím eura, či zda by si naopak přáli, aby vláda vyjednala z přijetí eura trvalou výjimku. 
 
Vzhledem k tomu, jak významný rozdíl je mezi eurozónou, do níž jsme se na základě referenda z roku 2003 zavázali vstoupit, a eurozónou dnešní, je to zcela legitimní záměr. A případnou trvalou výjimku by projednával právě Evropský parlament ve složení, které vzejde z květnových voleb. 
 
Se vstupem do eurozóny se automaticky pojí vstup do bankovní unie. Ta je pro zdraví českého bankovního sektoru velmi riziková a může ohrozit vklady českých střadatelů. Trvalou výjimkou k přijetí eura bychom tedy dosáhli i trvalé výjimky ve vztahu k bankovní unii. Bankovní unie se ovšem bude omezeným způsobem týkat domácích bank i v zemích EU stojících mimo eurozónu. Je možné, že dojde na diskusi sporných otázek mezi domácími orgány dohledu a dohledovými orgány země mateřské bankovní skupiny či dohledem ECB. Problematika bankovního dohledu patří mezi nejčastěji diskutované záležitosti Výboru pro hospodářské a měnové otázky Evropského parlamentu a zcela jistě zde bude prostor pro hájení oprávněných zájmů domácích bank zemí, v nichž převažuje zahraniční vlastnictví bankovního sektoru, jako je tomu i u nás. 
 
Žádný podpis Petice pro korunu není zbytečný. Naopak. Každý podpis nevolá po ničem jiném než po zodpovědném rozhodování o budoucnosti každého z nás. 
Ing. Eva Zamrazilová, CSc.

kandidátka ODS pro volby do EP