31. března 2014

Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl předseda ODS Petr Fiala.


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Do Poslanecké sněmovny se dostala s více než 7 % hlasů. Podle nejnovějších průzkumů, kterým politici s menším podílem příliš nedůvěřují, ji zatím oživení nezasáhlo. Občanská demokratická strana šikuje síly na pravici před evropskými a komunálními volbami. Hostem dnešního Interview je její předseda Petr Fiala. Zdravím vás do Brna. Dobrý večer. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

 

Dobrý večer přeji. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Pane předsedo, Ministerstvo financí dnes oznámilo, že plánuje státní rozpočet na příští rok se schodkem 100 miliard korun. Vy důvěru v ekonomické plány Sobotkovy vlády příliš najevo nedáváte. Je tenhle plán o tom budoucím rozpočtu podle vás v něčem reálný? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Já skutečně důvěru v rozpočtové plány této vlády v žádném případě nemám a nemám je už od chvíle, kdy vláda si schválila na letošní rok rozpočet, který sám pan ministr financí, jak řekl, ani nečetl a který tato vláda nepřipravila. Mně to připadá velmi neodpovědné a skutečně nemohu věřit ani tomuto údaji, respektive ta stomiliardová ztráta nebo deficit jde zcela do rozporu s tím, co vláda jinak slibuje, protože, když se podíváme jenom na některé sliby vlády, tak zjistíme, že potřebuje desítky miliard korun, aby je mohla realizovat od valorizace důchodů po zvýšení platů učitelům, takže si vůbec nedovedu představit, jak by toto vláda dokázala realizovat. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


On zase nemůže být na konci března úplně definitivní, jistě se ještě bude meziresortně upravovat, na druhou stranu, z čeho přesně vycházejí ty vaše propočty, když tu důvěru nemáte? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Podívejte se, když se vrátíme k tomu, co jsem řekl, to znamená vezmeme si některé sliby, které tato vláda si dala do svého vládního prohlášení, tak prostě zjistíme, že na ně nemůže mít finanční prostředky. Když si jenom uvědomíte, že chce snížit sazbu z daně z přidané hodnoty, vláda má v plánu navyšovat platy některých zaměstnanců, má celou řadu dalších plánů, které jí snižují příjmovou stránku rozpočtu a ta úspora má spočívat pouze v tom... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

 
Takže to jsou spíše odhady i z vaší strany. 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ano, a ta úspora má spočívat pouze v tom, jak řekl pan ministr financí, že se ušetří provozní prostředky, tak to si opravdu nedovedu představit. Řeknu vám jeden příklad, ministr školství pan Chládek řekl, že, nedávno, bylo to ve všech médiích, že na provozních výdajích ministerstva ročně ušetří 150 milionů korun. Ano, samozřejmě rozpočet Ministerstva školství se pohybuje ve výši 120 miliard korun, ale to všechno jsou kvazimandatorní výdaje a rozpočet provozní je zhruba 300 milionů. Jestli chce někdo na provozním rozpočtu ušetřit půlku, tak je to úplný nesmysl a každý to chápe. A pokud tímto způsobem k tomu vláda přistupuje, tak po mně opravdu nechtějte, abych jejím rozpočtovým plánům věřil. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vláda také říká, že samozřejmě zapracuje na lepším výběru daní, to samozřejmě je možná kapitola pro samostatné téma. Vy ministru financí vyčítáte, že se ocitá ve střetu zájmů kvůli bioplynovým stanicím, kvůli spojení politiky a mediálního domu, kvůli finančně analytickému útvaru, zároveň říkáte - já bych do vlády s Andrejem Babišem ani nešel, což po vás ani, předpokládám, nikdo v současnosti nechtěl. Ale když už v té vládě je, co čekáte vy od vládní koalici, jak se s tím vypořádá? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Podívejte se, já dlouhodobě říkám, že spojení ekonomické, politické a teď už i mediální moci v jedné osobě, v rukách jedné osoby je nebezpečné. Je to nebezpečné pro demokracii a nemělo by to tak být. Jestliže pan Babiš přesto se stal ministrem financí, tak je to odpovědnost toho, kdo vládu sestavuje, to je ministerský předseda, to je pan Sobotka a ten to musí řešit. Já se divím, že dva měsíce poté, co vláda existuje, na to nyní pan ministerský předseda přišel a začíná to tematizovat v médiích, ale to měl vědět od počátku. Vždyť všichni víme, že ministr financí, kterému patří tak obrovské množství podniků, který má silné ekonomické zájmy, bude permanentně ve středu zájmů, a to se samozřejmě děje. To, co jste sama jmenovala ve své otázce, tedy bioplynové stanice, to je jenom příklad toho, k čemu musí zákonitě docházet. Já tuto konstelaci považuji za nešťastnou a myslím si, že nejenom ministerský předseda, ale vůbec česká společnost by měla po panu ministrovi Babišovi žádat, aby to nějakým způsobem vyřešil. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


A já to teď žádám po vás, pane předsedo, vy říkáte, jak by tomu být nemělo, což je vždycky o něco jednodušší. Jak by tomu být mělo podle vás? 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ne, to v žádném případě není jednodušší. Já bych pana Babiše do vlády nepozval z řady důvodů, ať už je to nedostatek, to, že mu chybí lustrační osvědčení, které nikdy ministrům nechybělo, ale i z těchto... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Já tomu rozumím, ale řekněte nám, řekněte i vašem voličům, máte ambici být ve vládě... 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Já vám odpovím. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


...jak by tomu být mělo. Připadá vám například výzva premiéra k tomu, aby ukončil Andrej Babiš své podnikání, smysluplné?

 

 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ale to je smysluplná výzva, ale pak musí být krok B a ten musí udělat pan premiér. To není žádná odpovědnost premiéra říci do médií, pan Babiš by, je ve střetu zájmů a měl by něco udělat. Odpovědnost premiéra je říct, co udělá on, aby k tomu střetu zájmů nedocházelo. My jako opozice máme možnost realizovat konkrétní kroky, budeme navrhovat konkrétní opatření, a to velmi intenzivně děláme. Všimněte si třeba našeho návrhu, na jiný způsob jmenování ředitele FAÚ, tedy finančně-analytického útvaru, čímž se snažíme právě zabránit tomu, aby pan ministr Babiš tento útvar mohl zneužívat, což sám nakonec naznačil, když vyhrožoval médiím. Takže my v rámci své odpovědnosti konkrétní ty kroky děláme, ale ta základní odpovědnost není na opozici, ale je na tom, kdo vládu sestavil, a to je pan premiér Sobotka. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Má právo, předpokládám, že si myslíte, že ano, ale vy říkáte - nechci radit premiéru Sobotkovi, má podle vás, pakliže by se skutečně zastal toho, že nemůže takováto spojitost moci existovat, má právo premiér takového ministra odvolat? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Určitě to právo má a já jenom se divím a znovu to opakuji, že pan premiér Sobotka na to přišel až nyní, my na to poukazujeme dlouhodobě. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


A měl by to podle vás udělat? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


A musí z toho odvodit odpovědnost. Pan premiér nemůže říct do médií, je tady potenciální střet zájmů, pan Babiš by měl něco ukončit. Pokud pan premiér Sobotka je přesvědčen o tom, že zde nebezpečí hrozí a podle mě zde nebezpečí hrozí, tak by měl jednat, a to jednání může být jenom takové, že dá panu Babišovi nějakou lhůtu, anebo ho z vlády odvolá. Však hnutí ANO nemusí být reprezentováno ve vládě panem Babišem. Ale je to věc premiéra, premiér toto téma nově vnesl do médií a je jeho odpovědnost, aby se s ním vyrovnal. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vy byste to na jeho místě udělal? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Já bych nesestavil vládu s panem Babišem. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vy byste samozřejmě nesestavil vládu s Andrejem Babišem, ale může se stát, že se dostanete do situace, kdy volby vyhraje mocný bohatý člověk, což se v této zemi možná bude dít do budoucna častěji. 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Vždycky musíme ošetřit to, aby neexistovala možnost využít politickou funkci pro realizaci vlastních ekonomických zájmů, to je přece logické a asi každý by se divil, abych uvedl příklad z resortu, který jsem řídil, kdyby třeba ministr školství byl současně rektorem jedné z velkých univerzit nebo jakékoliv univerzity, připadalo by to nám absurdní. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Z pozice předsedy ODS, pane předsedo, z pozice předsedy ODS vyzval byste ministra financí Andreje Babiše k rezignaci? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ano, vyzval bych ho k rezignaci, ale já jsem od počátku tvrdil, že ministr, který nemá lustrační osvědčení, nemá být ve vládě, protože všichni dosavadní ministři lustrační osvědčení měli. Čili pro mě to téma není nijak nové a jenom se tady vracíme k něčemu, co my říkáme už velmi dlouho. Ale je to odpovědnost pana premiéra a je potřeba, aby pan premiér ze svých pochybností o střetu zájmů v případu Andreje Babiše vyvodil nějakou odpovědnost. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Já se vás na to ptám proto, protože jednoznačně takováto věta ze strany ODS nezazněla. Pakliže jste se dostali do sporu s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou, tak jste jednoznačně vyzval ministryni spravedlnosti k rezignaci, jaký je to rozdíl u Andreje Babiše? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Prosím vás, my jsme od počátku poukazovali na ty problémy, o kterých se tady teď mluví. My jsme nesestavovali vládu, my nemáme zapotřebí každý týden někoho k něčemu vyzývat. To, že se nám nelíbilo ustavení Andreje Babiše do funkce ministra financí, jsme říkali opakovaně. Já nevím, proč bych teď se měl vracet k nějakým silným slovům a hlásit se k něčemu... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vy jste ta silná slova na adresu ministryně spravedlnosti použil. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ano, tam se to týkalo konkrétního výroku. My jsme předtím proti paní ministryni Válkové neměli nic. V případě toho výroku, který se týkal hodnocení protektorátu, jsem tato slova opravdu použil, ale v případě Andreje Babiše od počátku Občanská demokratická strana poukazuje na střet zájmů, na nebezpečí tohoto propojení a je odpovědnost pana premiéra, že takto sestavil vládu a má tam pana Babiše. Já si myslím, že ze strany ODS toto nyní není něco, co bychom potřebovali tematizovat. My to tematizujeme od začátku a kdo to chtěl slyšet, tak to slyšel. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vy říkáte, že na adresu paní ministryně můžete být konkrétnější, na druhou stranu o Andreji Babišovi mluvíte jako o symbolu skutečného nebezpečí, tak co je potom horší? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ale na paní ministryni Válkovou jsme reagovali minulý týden na velmi konkrétní výrok. V případě Andreje Babiše poukazujeme na systémový problém již delší dobu a pokud vám nepřipadá problematické spojení politické, ekonomické a mediální moci, tak mně ano a spolu se mnou to připadá problematické... 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Já tady nejsem od toho, abych to hodnotila. Mně připadá zvláštní, že pakliže Andrej Babiš představuje takovéto nebezpečí, tak z vaší strany nebyl vyzván takto jednoznačně k rezignaci jako ministryně spravedlnosti? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Z naší strany bylo od počátku tvrzeno, že Andrej Babiš nemá zasednout ve vládě právě z důvodů, které jsem vám říkal. Tento výrok je jasný, srozumitelný a na něm se vůbec nic nemění. A já si myslím, že můžeme se k tomu vracet ještě opakovaně, ale ode mne se vám dostane stejné odpovědi, totiž té, že my na to poukazujeme od počátku. Já jsem rád, že na to přišel, byť bohužel pozdě, pan premiér Sobotka, protože ten střet zájmů tu hrozí a všichni vidíme kroky. Například návrh na podporu bioplynových stanic, které ten střet zájmů konkrétně dokazují. Takže je teď na panu premiéru Sobotkovi, aby to nějakým způsobem vyřešil, aby svoje pochybnosti přeměnil v konkrétní činy. A naše právo i vaše je žádat ho, aby nějaký krok udělal, když má pochybnosti o tom, zda Andrej Babiš není ve střetu zájmů. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Když jste vy sám zmínil samozřejmě ten střet s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou, vaše poslankyně Miroslava Němcová ji vyzvala, aby si šla přečíst jména mrtvých Židů. Vy jste prohlásil, že říká ahistorické nesmysly. Není ale poslankyně Němcová stejně podle vás přehnaně vyostřená, i když chápu, že tím chtěla upozornit na ty děsivé počty obětí. Vy jako historik, pomáhá historii, dalším generacím, že se bavíme o době války, protektorátu v takto zjednodušené politické podobě? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Já jsem smutný, že se o tom bavíme ve zjednodušené politické podobě, ale nebyli jsme to my, kdo tuto zjednodušenou podobu vnesl do veřejné debaty. A já se domnívám, že výrok paní ministryně Válkové je výrok, o kterém musíme mluvit a který si skutečně vyžaduje nějaké konsekvence, protože jednak není historicky přesný a je hodně zavádějící a pak se může stát, že z úst ministryně spravedlnosti bude třeba pro mladší generaci tento výrok chápán jako něco autoritativního, a to prostě není možné připustit, a proto ta naše reakce byla taková silná. A mimochodem toto jsou výroky, za které se v některých demokratických zemích odstupuje, protože zpochybňování utrpení za druhé světové války není něco, co bychom si mohli v demokratické společnosti dovolit. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


My si vysvětlení ministryně spravedlnosti Heleny Válkové můžeme ještě jednou poslechnout. 

 



Helena VÁLKOVÁ, ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/ /Události, komentáře, 25. 3. 2014/: 


Já to opravdu beru jako zneužití jedné věty, jako velice dobrou zbraň, kterou se opozice, které se logicky nelíbí moje činnost v čele resortu spravedlnosti, proto také žádá moji hlavu, snažit diskreditovat každý můj krok. Ono to začíná tímhle a končí to útoky na údajnou politizaci státních zastupitelství. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ministryně spravedlnosti naznačuje, že to může být cesta k další kritice, že to mohla být jenom záminka ze strany ODS? Co na to říkáte, pane předsedo? 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Z naší strany to žádná záminka nebyla, není. My jsme reagovali na konkrétní výrok, který já považuji za neobhajitelný, za skandální. A moje reakce v Poslanecké sněmovně byla vyvolána i obhajobou paní ministryně, která opět začala srovnávat utrpení ze protektorátu s jinými zeměmi velmi podivným způsobem. Já jsem měl pocit, že se od svého výroku dostatečně nedistancuje a odtud vzešla moje reakce, to je všechno. A další kroky paní ministryně Válkové samozřejmě budeme chválit nebo kritizovat podle toho, co bude dělat, ale rozhodně tento výrok nebereme jako záminku. Já ho považuji za velmi vážný a nejsem vůbec rád, že zazněl. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ona se za něj omluvila, berete tu omluvu vážně? 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Já bych tu omluvu bral vážně, kdyby nenásledovalo to vysvětlení v Poslanecké sněmovně, které z mého hlediska bylo velmi problematické. Ale doufejme, že paní ministryně Válková to tak skutečně nemyslela, že se nenechala zmást tím, že se třeba dívá na nějaké české komedie, které se natáčely za protektorátu a připadá jí ta doba idylická. Ona pro české obyvatelstvo opravdu idylická nebyla, byla velmi krutá. Tak doufám, že to paní ministryně ví a že se podobných výroků do budoucna vyvaruje. 

 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Když se k tomu vrátím ještě naposledy, není jednodušší vyzvat k rezignaci ministryně spravedlnosti než ministra financí z vaší strany? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ne, já myslím, že tady o žádnou jednoduchost nejde. Reagovali jsme na konkrétní výrok, který je naprosto skandální. V případě pana ministra Babiše od počátku poukazujeme na případný střet zájmů, na některé nedostatky, které jako ministr má, například, že nemá k dispozici lustrační osvědčení. Na této naší kritice se nic nemění, ale je odpovědností toho, kdo sestavuje vládu, aby tam takového ministra měl a hájil ho, což předpokládám, že pan premiér dělá. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Pane předsedo, vaše strana má starosti i sama se sebou, do Sněmovny jste vstoupili se ziskem 7,7 %. Nejnovější průzkum společnosti STEM vám nepřipisuje víc, naopak méně. Vypořádáváte se ještě s kauzami, které zasáhly předchozí vedení ODS. Proč se ODS rozhodla podat ústavní stížnost, která směřuje k tomu, že bylo Petru Nečasovi upřeno právo na zákonného soudce? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


My skutečně nejsme v jednoduché situaci, já jsem to nikdy netajil. Občanská demokratická strana procházela velmi kritickým obdobím a ty preference, které jste zmínila, jsou přece jenom určitým nárůstem, protože na přelomu roku jsme se pohybovali ještě níže. Kongres Občanské demokratické strany v lednu byl významným signálem změny, ale byl jsem to já, kdo opakovaně říkal, že cesta k obnovení důvěry našich voličů bude velmi dlouhá a není to otázka měsíců, ale je to otázka několika let. Mě ty průzkumy nezneklidňují, my systematicky pracujeme na obnově Občanské demokratické strany a myslím si, že velmi brzy to budou voliči vidět a začnou se k nám vracet. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vy říkáte, je to cesta na několik měsíců a teď říkáte, že se začnou voliči vracet velmi brzy, tak v tom vidím trochu rozpor. 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Říkám dokonce, ne v tom žádný rozpor není. Já jsem říkal, že to není cesta jenom na několik měsíců, ale je to cesta i na několik let, ale že voliči brzy začnou vidět, že se Občanská demokratická strana mění, že jim nabízí rozumnou politiku řízenou zdravým rozumem, která reaguje na jejich zájmy. A jsem přesvědčen, že se voliči začnou vracet. Ale abychom se dostali zpátky tam, kde jsme byli, to znamená, byli dominantní silou pravice, pohybovali se nad 20 % voličské přízně, to opravdu bude vyžadovat ještě určitý čas. Máme za sebou těžký otřes. Voliči nám dali najevo nespokojenost s naší politikou, ale vyčetli nám také celou řadu kauz, která postihla Občanskou demokratickou stranu v minulosti. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ano, a o jedné z těch kauz jsem hovořila na začátku té otázky týkající se Petra Nečase. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Já věřím, že to je otázka minulosti. Já jsem nový ve vedení Občanské demokratické strany, celé vedení je nové. My opravdu nabízíme jinou politiku a nepředpokládám, že bychom zásobovali veřejnost nějakými novými kauzami. My je budeme zásobovat rozumnými argumenty, jak dělat lépe politiku naší země. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Tím, že ODS podala ústavní stížnost k Ústavnímu soudu, se přihlásila i k té staré kauze Petra Nečase, vysvětlete nám proč? 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


To je sice jednoduché, ale ne úplně snadné na vysvětlení. My jsme nepodali stížnost, která se týká Petra Nečase. My jsme v souvislosti s tímto případem podali stížnost, která se týká vyhlášky vydané Ministerstvem spravedlnosti o příslušnosti státních zastupitelstev, protože máme... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ano, vyhlášku, kterou zpracovala a schválila Marie Benešová. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ano, kterou zpracovala paní ministryně Benešová, protože máme pochybnosti o tom, zda tato vyhláška byla vydána v souladu s ústavními zákonnými předpisy a je na Ústavním soudu, aby rozhodl, zda to tak, nebo není. Ale přímo se to netýká... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ale nepopíráte, že se vztahuje ke kauze Petra Nečase? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ano, v této souvislosti také došlo k tomu, že rozhodovali státní zástupci, kteří nebyli místně příslušní. Bylo to na základě této vyhlášky, ale ta souvislost je jenom nepřímá. Čili ta mediální zkratka, že jsme podali stížnost kvůli stíhání Petra Nečase, není v žádném případě přesná, nebo není úplně přesná. Je to obecnější ústavní stížnost. A v tuto chvíli počkejme na výrok Ústavního soudu, zda máme pravdu nebo nemáme. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Máte podezření, že státní zástupci stíhají Petra Nečase účelově? 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


My jsme vydali v tomto směru prohlášení, které se týkalo pouze toho jednoho případu, a to je vzdání se mandátu tří poslanců Občanské demokratické strany a jejich následného ustavení do dozorčích rad, tedy aspoň některých z nich. Tady se domníváme, že se jedná o kriminalizaci standardního politického jednání. Já jsem se to veřejnosti opakovaně snažil vysvětlit a ničeho dalšího se naše výhrady netýkají. Já naopak čekám, že se řada těch kauz, která byla začata, o nichž ví veřejnost, která se prostě opakovaně tematizují v médiích, že se vyřeší, dovedou se do konce a že konečně bude jasno, kdo se jaké korupce dopouštěl a kdo ovlivňoval nesprávným způsobem politiku. Zatím to nevíme. Padla vláda, odehrálo se toho spousta v médiích, ale žádný konkrétní výsledek nemáme a mně by to určitě při obnově Občanské demokratické strany pomohlo. Takže já se těším na to, až k nějakému jakémukoliv závěru dospějeme. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Za Petra Nečase se postavil i bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. V rozhovoru pro server Česká justice řekl, že Petr Nečas je pouze náhradní cíl policie a justice a že se rozpadá celý charakter státu. Jste ochoten s takovýmto tvrzením souhlasit? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Podívejte se, my musíme vidět, co se tady děje. Tak jednak standardní politické jednání, které se nám může líbit, nebo nemusí, ale odehrává se ve všech demokratických zemích, to znamená ustanovování politiků do určitých funkcí, je najednou kriminalizováno. Ale ono to jde dál. Tady se objevují obvinění v souvislosti s rozhodováním zastupitelstev nebo rad jednotlivých obcí, čili dochází k širší kriminalizaci politiky a to je něco, co je nesmírně nebezpečné. A to není nebezpečné pro politiky nebo pro ty, kteří jsou momentálně v těchto případech obviněni, ale to je nebezpečné pro občany, to je nebezpečné pro demokratický politický systém. A na to je potřeba poukazovat a je věcí nás všech, abychom to zastavili, protože jedna věc je bojovat proti korupci... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


A ptám se, jestli souhlasíte se slovy bývalého předsedy... 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


...a druhá věc je kriminalizovat politiku. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


...strany, kterou teď vedete, pane předsedo? 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ano, já se ztotožňuji, já nevím, já jsem neslyšel přesně ten výrok, ale pokud jde o nebezpečí kriminalizace politiky a standardních politických postupů, tak s tím souhlasím a sám předtím opakovaně varuji. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Myslíte si, že k nezávislosti justice, policie pomáhají i ty výroky, které právě plynou z úst politiků? 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Já jsem nikdy, aspoň pokud mám mluvit za sebe, nezasahoval do činnosti justice nebo kohokoliv jiného. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Myslím ty rétorické, také mluvíte o kriminalizaci politického jednání. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

 

Ano, mluvím a budu o tom mluvit. Mluvím o tom jako občan, jako dlouhodobě aktivní občan, mluvím o tom jako politolog a mluvím o tom i jako politik. Mě to prostě zneklidňuje, je to neobvyklé, nestandardní a kriminalizace politiky je něco nesmírně nebezpečného. Kdo pak bude chtít jít do politických funkcí? Kdo budou starostové? Kdo budou lidé, kteří se budou veřejně angažovat, jestliže si nebudou jisti, že jejich správné jednání je pak následně, nebo budou mít pocit, že jejich správné jednání může pak být kdykoliv kriminalizováno. To není něco, co je normální a nesouvisí to s bojem proti korupci. Je to nebezpečné vychýlení a musí být v zájmu nás všech, abychom to vrátili zpátky. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vy jste mluvil o tom, že věříte, že se vám navrátí důvěra vašich voličů. Pro kampaň pro evropské volby jste si jako klíčové téma vybrali odmítnutí vstupu do eurozóny. Můžete mi prosím vysvětlit na závěr, proč, když ani podle současné vlády není reálné, že by Česko do eurozóny vstupovalo? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Je to reálné. Současná vláda dělá kroky k tomu, abychom do eurozóny vstoupili, euro přijali... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ministr financí říká, že se to nemůže dříve než za šest let. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


A současně jsme podepsali přístupové smlouvy, které vlastně znamenají i souhlas s přijetím eura, ale ta situace se mezitím významně změnila. My jsme dnes v takovém stavu, že pokud bychom do eurozóny vstoupili, euro akceptovali, tak by to například znamenalo, že bychom se na ztrátách v některých zemích podíleli částkou minimálně ve výši 350 miliard korun, což je něco, co si český rozpočet sotva může dovolit a je prostě na místě, abychom se znovu vrátili k té debatě, jestli čeští občané chtějí euro přijmout nebo ne a chtějí, aby vláda pokračovala v dalších krocích, které k přijetí eura vedou. K tomu je, na to je zaměřena naše kampaň, a proto jsme také připravili petici pro korunu, kterou občané mohou podepisovat. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


I přesto, že ministr financí říká, že to není reálné dříve než za šest let, tak si myslíte, že to přitáhne vaše voliče? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Určitě, protože těch lidí, kteří nechtějí, aby Česká republika přistoupila k eurozóně, aby měla euro, je obrovské množství. Podle průzkumů, které jsou k dispozici, je to více než 75 %, takže je to určitě téma a vláda by toto téma neměla ignorovat. A druhým tématem, se kterými jdeme do voleb do Evropského parlamentu, je třeba snížení nebo respektive udržení cen energií, a to je zase věc, která je velmi nebezpečná, protože energetické cíle, ke kterým se začala hlásit Evropská unie, energetické cíle do roku 2030 by znamenaly velmi výrazné zdražení energií jak pro domácnosti, tak pro podnikatele, a to je něco, co také nechceme. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Říká předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala, který byl hostem dnešního Interview. Děkuji vám za to. Na shledanou. 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Děkuji za pozvání. Na shledanou.