26. března 2014

Proč by měl český rozpočet hlídat Brusel?

Jako bývalá členka bankovní rady České národní banky musela na veřejnosti mlčet, jako současná kandidátka ODS do europarlamentu musí mluvit. A říká: Pozor na euro! Nestranická trojka na kandidátce ODS Eva Zamrazilová.

Máte za sebou školení ODS k evropským volbám - v čem jste se na něm školila?  

To byl jen seminář, kde jsem se dozvěděla dost o evropské energetické politice. 


Čili žádné školení, jak se chovat v průběhu kampaně, jaká bude vaše role v ní, co máte říkat, jak to máte říkat a jak se u toho tvářit? 

Nic takového neproběhlo. A nemyslím, že mi to bude chybět. Oni si mě vybrali takovou, jaká jsem, patrně jim taková vyhovuji a patrně budu moci zůstat sama sebou. Ostatně myslím, že největší problém ve volbách mají vždycky lidé, kteří si na něco začnou hrát, což voliči samozřejmě poznají. 


Jaká jste? 

Přímá, otevřená, komunikativní. Nejsem primárně útočná, ale pokud někdo útočí na mne, tak se dovedu efektivně bránit.

 

Jak?  

Vždycky něco vymyslím. Bráním se podle způsobu ohrožení a napadení. 



Kampaň stavíte na tom, že si máme na euro dát pozor, ale přitom s eurem jako europoslankyně už nic neuděláte, že? 

Ale udělám - třeba na téma bankovní unie, protože prvky bankovní unie se budou v Evropském parlamentu projednávat. Třeba pravomoci bankovního dohledu nebo posuny financí do společných záchranných mechanismů. A to je na tom euru to nejnebezpečnější. 


Když se neshodnou dva centrální bankéři - myslím tím vás a pana Niedermayera z kandidátky TOP 09 - jak se v tom má vyznat volič? 

Už v 60. letech byli skvělí, erudovaní ekonomové, kteří se v podstatě také rozdělili na dvě skupiny. Ta první skupina říkala: Zaveďme společnou měnu, integrace a ekonomické přibližování přijde samo. A ta druhá skupina říkala: Počkejte, napřed sblížení a potom společná měna. V tomhle si každý bude muset vybrat sám. Případný vstup do eurozóny je vlastně takovým novým vstupem do nové Evropské unie - v Unii, do které jsme vstupovali, totiž nebylo ani slovo o společných závazcích a solidaritě jiného typu, která má přijít.

 

Kolik nás má ta solidarita nového typu stát? 

To se nedá v současné době vyčíslit, protože to záleží na výsledcích prověrky aktiv bankovního sektoru, které budeme znát v listopadu. Mohlo by to být celkově tak 350-400 miliard korun. Klíče, kdo by co platil, nejsou stanoveny. A je tam schovaných víc ďáblů v detailu, například vzájemné ručení národních fondů pojištění vkladů. V případě nepříznivého vývoje by nás mohly tyto věci stát suma sumárum v příštích 10-20 letech spoustu peněz. Což není vůči nám fér, protože my jsme si svoji bankovní krizi zaplatili a stále ještě ji máme ve svém veřejném dluhu. 


Co by se muselo změnit, abyste euro považovala za pro nás dobrou variantu? 

Podmiňuji to dosaženou ekonomickou úrovní - až budeme mít HDP na hlavu ve výši 80 procent Německa. Dnes jsme zhruba na úrovni dvou třetin. Podle mého odhadu bychom toho mohli dosáhnout v příštích dvaceti letech. 


Také vám vadí, že by měla být výše rozpočtového schodku hlídána z Bruselu? 

(Vláda schválila vstup do fiskálního paktu, ale bez klíčového pravidla dluhové brzdy -pozn. red.) Samozřejmě mi to připadá naprosto zbytečné až škodlivé. Je v našem zájmu, abychom si veřejné finance hlídali sami.

 

Známe vlády, které jsou schopny rozhazovat bez ohledu na to, jaké budou důsledky. Není v této etapě pro naše občany méně rizikové, aby finance pod hrozbou sankcí hlídal někdo zvenku? 

Ne. Myslím si, že tohle je domácí úkol, který Brusel nevyřeší. Jestliže se ty sankce neprosadily u paktu stability, neprosadí se ani teď. Tím jsem si jistá. 


Jestliže máme společný zájem, aby tu rozhazovačné vlády nezadlužovaly obyvatelstvo víc, než je nutné, proč se bráníme mezinárodnímu dohledu? 

Všechny vlády se zatím snažily dodržet maastrichtská kritéria...

 

Ale vždyť to není pravda! 

Myslím poslední dobou, pardon, ty sociálnědemokratické to nedělaly. No ale jestliže ta vláda vám na jednu stranu říká, že chce vstoupit do eurozóny, pak ta tři procenta nemůže překročit, nemůže.


Pro každou vládu je před volbami důležitější než přiblížit se k euru nasytit různé zájmové skupiny. 

A to si myslíte, že by fiskální pakt byl nějakou zárukou? 


Ne zárukou, byla by to jedna z brzd, aby se tak nedělo. 

Na to bychom měli mít domácí fiskální brzdu.

 

Ale tu nemáme. Zatímco tahle je na dosah. 

Rozumím vám, ale myslím si, že tady ten evropský systém prostě není ideální.

 

Žádný systém není ideální. A je tak svůdné rozhazovat cizí peníze. 

Občané by měli toto všechno sledovat a podle toho volit.

 

Chápete, že v momentě, kdy masa občanů bude koupena, třeba novými dávkami, je tento mechanismus mnohem méně spolehlivý než ten bruselský? 

Jenže to by znamenalo, že si nejsme schopni sami vládnout a hospodařit, a to já říkat nechci. V momentě, kdy se budeme bát si sami vládnout, je to krok ke ztrátě národní suverenity. 



Jakých hlavních chyb se podle vás ODS v minulosti dopustila? 

Patrně jsou to věci spojené s osobami, nikoliv s myšlenkami a základem. A stejně jako věřící nepřestane chodit do kostela, když se dozví o skandálech církevních hodnostářů, nepřestanu respektovat hodnoty svobody a demokracie, na kterých je ta strana založena. 



Nebylo to tak, že hodnoty se nepromítly do skutečných kroků? 

Přesně tak. I tak to můžete říct a já to v zásadě beru. 



Je Petr Fiala správný lídr ODS do správné doby? 

Doufám, že bude, vždyť byl legitimně zvolen - kdyby na ty lidi, kteří ho zvolili, nepůsobil jako lídr, tak by ho nezvolili. Ty lidi oslovil. 



Oslovil vás? Je to pro vás ten lídr s velkým L? 

Doufám, že bude. Oslovil mne s tou kandidaturou, přesvědčil mě, což se taky ještě nikomu nepovedlo, tak v sobě asi něco mít bude.

 

Vás do bankovní rady České národní banky nominoval prezident Václav Klaus. A přestože je teď tak zatracován, nevidíte mezi Petrem Fialou a Václavem Klausem ten propastný rozdíl v roli lídra? 

Může to být dobová otázka. V Evropě už také není Margaret Thatcherová nebo Helmut Kohl. Petr Fiala toho hodně dokázal a myslím si, že může být lídrem. V každém případě je to slušný člověk a to pro mne hraje obrovskou roli. Lump je často charizmatičtější, že? 



Myslíte si, že Václav Klaus byl výjimka, nebo taky nebyl moc solidní? 

Já vám to řeknu, vy to tam napíšete a hned se na mne spousta lidí naštve. Protože Václava Klause pokládám za mimořádnou osobnost, která se tady narodí jednou za sto nebo padesát let. Pro mne byl něčím mimořádným. 



A pochopila jste, proč třeba tato mimořádná osobnost tak podupala ODS a před volbami podpořila nějaký pofiderní shluk kolem Jany Bobošíkové? 

To se prostě někdy stává. Že si lidé nesednou. Většinou když se rozcházíte s nějakou skupinou, jsou za tím osobní věci.

 

V nejvyšším vedení ODS není ani jedna žena - je to dobře? 

Pro kvóty nejsem a žen by mělo být víc všude. 



Přemýšlela jste o tom, co vlastně ODS tou absencí žen v užším vedení voličkám vzkazuje? 

Ne, nepřemýšlela. Takhle narychlo mě nic nenapadá.

 

Tak zkuste pomalu. 

Jsem zvyklá si věci hodně promýšlet a ne rychleji mluvit. 



Zkusím to jinak: když jakákoliv strana necítí dlouhodobě potřebu mít v užším vedení více žen, nechybí jí určitý druh strategického myšlení? 

Kdyby to bylo tak machistické, jak naznačujete, proč by chodili za mnou a nabízeli mi třetí místo na kandidátce? 



Oslovili vás jako člověka, který jim může pomoct nahnat pár bodů v kampani, nikoliv jako jednoho z hlavních stratégů. 

Budu o tom přemýšlet.

 

Vy jste totiž sama řekla: "V momentech a situacích nepřehledných, nestandardních si myslím, že funguje lépe mozek ženský zapojením levé hemisféry, intuice." 

(smích) Zajímavé téma, říkám. Ale víte, já jsem teď třetí týden bez takových věcí, jako je počítač, telefon a tak. Teď řeším techniku - nový operátor, přihlášení vozu, nefunkční tiskárny, nefunkční internet - bez toho se těžko žije. Šest let jsem měla asistentku, která mi odezírala z očí, a teď jsem se musela přehodit do úplně jiného funkčního modu.  

 

 


Eva Zamrazilová
 

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. Následně pracovala jako vědecká pracovnice v Ústavu prognózování na téže škole. V 90. letech minulého století se podílela na řadě studií, které se věnovaly transformaci české ekonomiky. Od roku 1994 pracovala na prognózách v týmu hlavního ekonoma Komerční banky. Je členkou předsednictva České společnosti ekonomické. Od roku 2008 do roku 2014 byla členkou bankovní rady České národní banky. 


(Autor: Barbora Tachecí)

Ing. Eva Zamrazilová, CSc.

kandidátka ODS pro volby do EP