29. ledna 2014

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo Radiožurnál byl předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Miloš Zeman jmenoval odpoledne vládu Bohuslava Sobotky. A ani v této slavnostní chvíli si neodpustil její kritiku. Kvůli chybám, které se objevily v návrhu budoucího kabinetu, který na Pražský hrad odeslal premiér, například ministr zemědělství, lidovec Marian Jurečka byl v seznamu uvedený jako Martin a ještě k tomu s chybně přiřazeným resortem zdravotnictví. Dnes jmenovaná vláda má 17 členů a podporu 111 poslanců ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Poté, co prezident adresoval koalici několik nepříjemných poznámek, popřál ji přesto hodně štěstí. 



Miloš ZEMAN, prezident České republiky (záznam): 


Jsem přesvědčen o tom, že tato koalice je v současné situaci jedině možná a přeji ji plný úspěch. 

 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Našimi hosty v tuto chvíli měli být nový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jan Mládek. V tuto chvíli ale nebere telefon. O kontakt se pokoušíme dál. Já zdravím předsedu senátního klubu ODS Jaroslava Kuberu. Dobrý večer. 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Dobrý večer. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Pane senátore Kubero, předseda ODS Petr Fiala už během dne, jak se asi dalo předpokládat, plány nového kabinetu zkritizoval, přesto, je v chystaném programu té příští koalice nebo už současné koalice ode dneška něco, co byste pochválil. 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já především, ač to je zvláštní, velmi vítám, že konečně máme legitimní vládu, a to bez ohledu na to, že to není zrovna vláda, kterou bych si až tak přál, ale voliči rozhodli, a tak to má být. To je základem demokracie, ale my jsme dnes měli zajímavou příhodu se starou vládou, kdy já jsem navrhl, aby se vyřadily body, které tam trapně dnes předkládala vláda, která ve 14 hodin končila. A moji teorii potvrdil i odstupující premiér Rusnok, bylo to nesmyslné a trapné, ale nevadí. 

 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Pan premiér Rusnok, já se omlouvám, pane senátore, že do toho vstupuji, se ale nechal slyšet, když už jste to zmínil, že je to naopak chyba dramaturgie Senátu, který neměl něco takového vůbec na program dostat nebo dát, je to tak? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Ano, je to tak. Ale ten program byla vládnoucí síla v Senátu a tou je sociální demokracie, my na program nemáme absolutně žádný vliv, stejně tak jako na volbu ombudsmana a další věci, protože v tuto chvíli máme výraznou menšinu, snad se to na podzim změní. Ale pokud jde o tu vládu, mně připadá, že ta vláda se chová jako, jako jsem zažil na jedné odborářské demonstraci, kde ten odborář sliboval těm přítomným. Já jsem tam zúčastnil jako pozorovatel, že půjdeme dřív do důchodu a budeme mít vyšší důchody, to je tak úplně přesně specifikováno, co se může stát, ona ta vláda teď nebude vládnout, ale přijde na ministerstvo a uvidíte plné noviny toho, co tam všechno bylo špatně, že všechna výběrová řízení stará se musí se zrušit, aby si noví ministři mohli udělat ta nová podle svého gusta, tak to bývá, není to zvláštnost této vlády, to bývá vždycky. Pak se začne vyměňovat to, co ona říkala, že...

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Dobře, ale já jsem se vás, pane senátore, ptala na to, jestli tam v těch bodech se kterými teď ta vláda nastupuje, vidíte něco, co byste byl ochotný ocenit? 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Tak ono není co na papíře. Já budu ochoten o tom diskutovat tehdy, až ti ministři nastoupí na ta ministerstva, předvedou, jak ušetří těch 10 procent. Do programového prohlášení můžete napsat cokoliv. Vláda ani žádné nemusí předkládat, protože má většinu ve sněmovně, ale to, co je na papíře, to uvidíme v praxi. Mně trošku vadí, kdy už všechno komentuje, já se teď nechci pouštět do žádné dramatické kritiky, ať to vláda zkusí minimálně, má na to, ať vládne, a pokud jde o opozici a myslím, že i pan předseda Fiala to předvedl. Pokud chceme být v dobré opozici, tak na každý kritický názor musíme mít svoje řešení. To je jediný správný postup, jenom pouhé kritizování vlády nemá žádný valný smysl. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


To znamená, že ODS bude opozice konstruktivní, že budete ochotni zvednout ruku v parlamentu pro návrhy, se kterými vláda přijde, i když to nebudou vaše návrhy a bude to vláda, která vůči vám je vlastně rivalem na politické scéně? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Samozřejmě, pokud vláda přijde například s omezením moci /nesrozumitelné/ a nikým nejmenovaných skupin, které se tady pokouší vládnout prostřednictvím vydírání poslanců, které donutí podepsat cosi a teď je budou vydírat, že to musí odsouhlasit, tak s čím přijde vláda. Určitě to podpoříme, pokud vláda přijde s tím, aby se odstranila byrokracie památkářů, hasičů s razítkem a podobných institucí, hygieniků, tak to nepochybně podpoříme, to bez problémů. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


A co třeba služební zákon, který teď je jednou z priorit nové vlády a také podmínkou Miloše Zemana. 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Služební zákon by měl být vrácen a vypracován zcela znovu, protože to opravování, a Senát je na tom ještě hůř, má na to pouhých 30 dnů. To nikam nevede, bude z toho bramboračka, která bude nefunkční, nesouhlasí s ní prakticky vůbec nikdo, jenom, že Evropa chce po nás služební zákon. My určitě nějaký takový zákon potřebujeme, ale tak, jak je napsaný, já doufám, že i v Senátu se najdou i mezi sociálními demokraty senátoři, kteří paskvil neschválí, nebudou pro něj hlasovat. Pokud nám pošlou, já doufám, že nepošlou, ale opravit to může jedině vláda, a to je jedno, že to je zrovna ten konstruktivní případ, kdy ta vláda ten zákon opraví, tak s ním možná nebudeme mít problém, ale to, co je předloženo, je předloženo účelově kvůli něčemu úplně jinému, než služebnímu zákonu a z toho nic dobrého nemůže vzejít. 

 

 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


I ODS, že je to i její chyba, že zatím nemáme zákon, který po nás Evropská unie žádá a kvůli kterému, tedy spíš jeho absenci, můžeme přijít i o dost peněz ze společné evropské pokladny. 

 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Víte, tak to mě docela uráží, to je také prachsprosté vydírání. My tam jsme řádnými členy a jsme vydíráni tím, když nebudete děti hodné, tak my vám nedáme peníze, to je pro mě naprosto nepřijatelné. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Ono to je ale, pane senátore, trochu logické, že když ta státní správa není úplně průhledná, nebo když se mění s každou politickou garniturou, že potom ta aplikace evropských peněz a rozesílání není úplně čiré. Takže já se ptám, jestli to spíš ODS vnímá jako i svou chybu, že zatím ten služební zákon nemáme. 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

 

Já nepovažuji zdaleka nebo nepřikládám služebnímu zákonu takovou důležitost, jak je mu přikládáno, vidíme to na tom, co se teď děje s náměstky, ten spor, jací náměstci budou na ministerstvech. Ono to tak nefunguje, úředníci mají být samostatní. ale nemůžou úředníci vládnout, to je naprostý nesmysl. Ale v Bruselu to tak funguje. Evropské unii nevládnou politici. Evropské unii vládnou bruselští úředníci. Ti vymýšlí ty nesmyslné směrnice, již jsme dnes měli asi 8 a nedalo se to poslouchat a i sociální demokraté odcházeli ze sálu, protože to se nedá ani číst, ani poslouchat, to jsou opravdu, to se nedá nazvat jinak než bláboly. Ať si každý, kdo tomu nevěří, tak ať si vezme ten materiál a přečte si ho a pak nám dá zapravdu. 

 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Podle vás tedy nepotřebuje Česká republika zákon o úřednících tak, aby byla politická garnitura odcloněná od vlivu na státní správu? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


To by byla jiná diskuse o tom, jestli už nastala třeba zavést nebo rozjet diskusi o tom, zda opravdu potřebujeme kraje, zda to nebyla největší chyba od roku 89, protože kmotři vznikli díky krajům. Kdyby nebyly kraje, nebyly regiony a nebyli regionální vládcové. Ale to je ta diskuse, jestli má být oddělený model státní správy od samosprávy nebo nemá, teď vlastně sto obcí navrhlo, aby se vrátily obcím s rozšířenou působností zpátky sociální dávky. To je absolutní nesmysl. A já zaznamenávám desítky reakcí od starostů, kteří to údajně, byť žádného neznám, který by si to přál, a hlavně je to nemožné, koleje už jsou rozbourané, není kudy ten vlak zpátky na ty obce poslat. Já bych neměl už ty úředníky ani kam posadit, protože ty budovy už nejsou. Jestli bychom něco potřebovali i z toho služebního zákona, tak by to byl zákoník práce, který by umožnil těm zaměstnavatelům, tak zaměstnancům flexibilitu, on by nebyl namířen proti zaměstnancům, a to by byla možná větší pomůcka pro získání pracovních míst, než nějaký finanční podpory. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Ještě jedna věc, pane senátore, dnes jsme byli svědky na Pražském hradě, kdy prezident Miloš Zeman zkritizoval nastupující vládu kvůli návrhu, který poslal Bohuslav Sobotka s chybami, tedy toho seznamu ministrů, v kterém byly špatné resorty, někdy i jména. ODS, o jaký vztah se bude snažit s hlavou státu, považujete to za důležité? 

 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Hlavně je potřeba říct a bohužel tady se všechno nese v osobní rovině, vláda vznikla poměrně rychle, 6. ledna podepsala koaliční dohodu a dnes je hotová. To znamená, tuším, asi za 26 dnů, což je velice krátká doba, a hodilo se to na prezidenta, to přece byly ty tahanice, nejprve v sociální demokracii, pak koaliční smlouva, takže ta prodleva mezi tím datem 6. ledna a dnešním dnem není nějak dlouhá. A pokud jde o ty chyby, tak to si myslím, že je trapné a podle mě prezident měl jmenovat podle toho papíru. To znamená, koho napsali na zdravotnictví, toho jim tam najmenovat, ať si to potom vyřídí. Jestli předseda vlády podepíše takovýto jednoduchý, jednostránkový papír s tolika chybami, tak jsem zvědavý, jak bude podepisovat dokumenty, kde se budou točit miliardy, když si to ani nepřečte, jenom... 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


A o tu moji otázku, jaký vztah bude chtít mít ODS s hlavou státu? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já si myslím, že budeme mít takový vztah, jaký je v hlavě státu, kterého jsme si přímo zvolili. My máme zítra významné jednání v Senátu na téma změna ústavy s ohledem na Miloše Zemana a my pro to v žádném případě nezvedneme ruku, protože kdybychom měli pořád měnit ústavu, až bude třeba prezidentem Tomio Okamura, to, my jsme to říkali od začátku, říkali to právníci, ne, ne, ne, veřejné mínění a média, musíme mít přímou volbu, tak ji budeme mít, možná budeme mít i ta šílená referenda, která, která navrhuje Tomio Okamura, ale s tím se nedá nic dělat, my budeme k prezidentovi zachovávat takový vztah, jaký, jakou úctu si zaslouží prezident a pokud bude dělat něco, co se nám nebude líbit, tak ho budeme kritizovat, stejně tak jako o nás. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Předseda senátního klubu ODS Jaroslav Kubera. Díky, na shledanou. 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Mějte se, hezký večer. 

Jaroslav Kubera

předseda senátorského klubu
primátor
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení