18. ledna 2014

Nominační projev na místopředsedu ODS

Krásné pozdní odpoledne, dámy a pánové, pane předsedo, pane 1. místopředsedo, všichni staří dobří lidé z ODS,

já musím začít jedním přivítáním – ono se neodehrálo na začátku a já ho teď musím udělat ex post. Vítám vás jako primátor statutárního města Olomouce na své půdě, jedné z mála pravicových bašt na Moravě, ve městě Olomouci. Ve městě mého srdce, ve městě překrásném. Možná zkusím v té politické geografii ještě chvilku pokračovat. Jsem v tuto chvíli jediným pravicovým primátorem v této části naší vlasti a mám spoustu kolegů ve svém okrese, kteří v oblasti, do které jste přijeli, dokázali i v těžkých dobách, v dobách, kdy mapa ČR se měnila na oranžovou, rudou a všelijaké jiné barvy, zachovat modrou baštu. V okrese Olomouc jsou mými kolegy starosta Šternberka, pan kolega Orság za ODS; starosta Uničova, pan kolega Horák, za ODS; starosta Velké Bystřice za ODS… Já vás nebudu děsit a unavovat dalším výčtem svých kolegů. Starostka Husičková z Náměště na Hané za ODS tady sedí s námi. Olomouc je modrá skvrna – v tom dobrém slova smyslu – na politické mapě Moravy. Vítejte v Olomouci, ať se vám tady líbí.

Chci vám touto tezí dodat sílu, odvahu a energii. Když se na něčem léta pracuje, tak se projeví výsledky a v politice se člověku může dařit přesto, že tento region patří k jedněm ze sociálně nejpostiženějších regionů v ČR. Ale teď k té mojí kandidatuře.

Dámy a pánové, v posledních týdnech jsem velmi zvažoval, zda kandidovat na místopředsedu ODS, a to moje zvažování nebylo takové, že bych dva měsíce předem nedělal nic jiného, než přemýšlel, že by bylo dobré využít situace, která se teď naskytla, a do tohoto vedení se dostat, že prostě teď přišel můj čas. Zvažoval jsem to velmi zodpovědně a ty argumenty jsem přemílal dlouho ve své hlavě. Důležitou roli pro mne hrálo to, že se na mne obraceli lidé napříč celou ČR, z jižní Moravy, ze severní Moravy, ale i z řady českých regionů a o tuto kandidaturu mne žádali.

Když jsem si kladl otázku, co bych mohl ODS přinést, tak jsem viděl hlavní dva faktory, které bych mohl přinést. Jednak zkušenost s tím, přesvědčovat lidi kolem sebe o vizi rozvoje nějakého území. Vyzkoušel jsem si to v mikrosvětě, v tomto krásném městě, a už 11 let se v něm podílíme na vládnutí a v tuto chvíli v něm vládneme jako čistě pravicová koalice, byť většinou jednoho jediného hlasu. Myslím si, že to řemeslo přesvědčovat lidi, aby šli za mnou, je nějakým cílem, kterým já ukazuji, že toto řemeslo ovládám. Pak jsem si říkal, že ta „odéeska“ v těch týdnech, které ji čekají – a ty půjdou strašně rychle, čekají nás eurovolby a čekají nás komunální volby –, musí mít lidi s manažerskou zkušeností. Lidi, kteří jsou zvyklí rozhodovat z minuty na minutu a vzít na sebe riziko, tak aby zorganizovali to, co zorganizovat je potřeba, a aby občas byli schopni převzít zodpovědnost, která není populární. To jsem se jako primátor také naučil. Na základě těchto dvou úvah, bez nějaké své touhy po sebezviditelnění, ale té úvahy, zda bych mohl být přínosem, jsem se v minulosti rozhodl, že bych na místopředsedu ODS kandidoval.

Chci poděkovat těm všem regionům, které mi daly buď podporu formou nominací, nebo podporu neformální. Jak víte, bohužel jsem nezískal podporu ve svém vlastním regionu. Já jsem konzervativní člověk, člověk, který ctí jakési principy a hodnoty, a proto jsem se rozhodl na tomto kongresu ODS na místopředsedu strany nekandidovat. Proč to dělám? Dělám to, protože ctím hodnoty a principy. Proč to nedělám? Nedělám to ani z loajality k jednomu z kolegů, kteří ve chvíli, kdy zjistili, že když tuto stranu nemůžou prezentovat, tak ji chtějí stále z povzdálí řídit. Nedělám to ani z loajality ke kolegům, kteří ve vnitrostranických funkcích sice jsou, ale vědí, že nikdy nemůžou nikam kandidovat, protože prostě nemůžou z různých důvodů, a nikoho by o svých cílech nepřesvědčili. Nedělám to ani z loajality k těm, kterým poslední dobou utíká členská základna. Dělám to kvůli loajalitě k principu.

Mám z tohoto kongresu dobrý pocit. Vydali jsme se už prvními dvěma dobrými kroky a já myslím, že všichni, kdo vědí, proč se této kandidatury vzdávám, vědí, že podporuji dobré směřování tohoto kongresu.


Děkuji vám za pozornost.

Štítky:
24. kongres K24N