18. ledna 2014

Nominační projev na místopředsedu ODS

Dobrý den vážené delegátky, vážení delegáti zde v sále, ale také současní i bývalí členové a voliči Občanské demokratické strany, kteří sledujete s nadějí na restart Občanské demokratické strany náš kongres.

Jmenuji se Jiří Janků, jsem předsedou ODS okresu a krajského města Pardubice a hrdě říkám, jsem podnikatel a také bývalý mladý konzervativec.

Před několika týdny jsem přijal výzvu více místních a oblastních sdružení, abych kandidoval na místopředsedu ODS. Ve chvíli, kdy jsem tuto výzvu přijal, jsem si připravil krásný a obsáhlý proslov. Když jsem si ho dnes ráno pročítal, zjistil jsem, že doba za těch pár dní od jeho dokončení pokročila a já už ho nebudu potřebovat. Můj nominační proslov bude velmi krátký.

Na jeho začátku chci však poděkovat a říci, si vážím důvěry těch, kteří mi dali své nominace, a těch, kteří mi vyjadřovali svou podporu a motivovali mne k tomu, abych i přes velkou konkurenci ze souboje o post místopředsedy neodstupoval. Pokládám za velkou osobní čest, že jsem dostal příležitost připojit se jako kandidát k lidem, kteří přinášejí pro ODS naději. Těch lidí není málo a také jejich kvality nejsou zanedbatelné.

Uznejte sami, že jako delegáti jsme už opravdu dlouho neměli takový výběr, jako máme dnes.

Nebudu tu nyní analyzovat, proč se ODS dostala do situace, ve které je. Mnohokrát to už zaznělo nejen dnes, ale i na předchozích vnitrostranických diskuzích.

Nehodlám ani hovořit o tom, co musíme nebo bychom měli udělat v nejbližší době. To tu již jasně ve svém programu navrhnul pan profesor Fiala a já jím navržený program sedmi kroků k obnově ODS jednoznačně podporuji a nabízím své síly k jeho naplnění.

Programů a krásných motivačních proslovů na republikové či regionální úrovni jsme tu za poslední roky měli několik. Všechny byly plné obratů jako sebereflexe, návrat ke kořenům, aktivní práce s mladými a tak dále. Výsledek? Po několika měsících jsme zjistili, že program stojí, pracovní skupiny se neschází a po motivačních programech a projevech zůstala pouze frustrace.

Žádný program nás totiž sám o sobě nespasí; řešením je jeho prosazování a především plnění. A to, přiznejme si, je tvrdá a sakra těžká práce. Za každým bodem vzletného programu je totiž mnoho konkrétních úkolů, které jsou často a nejvíce právě v dobách krize, nepopulární.

Dovedete si představit, jaké pocity to vyvolalo, když jsme pro kontrolu plnění oblastního programu v modrém domě využili místo fotografií modré vaty a balónků velkou nástěnku na to, že zde zveřejňujeme statistiky účasti na oblastní radě, aktivity v publikaci článků či při pořádání akcí.

Jistě každý program vzbudí nadšení, ale potom, musíme pracovat s těmi, u kterých měření výsledků ukáže, že pouze řeční a nepracují.

A co víc, musíte pracovat také s těmi, kteří záměrně budují informační kulisy udržující trvalý chaos, protože v něm se jim dobře ovládá unavená a demotivovaná členská základna. Měřitelné cíle jsou totiž pro chaos stejným problémem jako antibiotika pro chřipku.

Když v programu navíc prosadíte optimalizaci stranických a politických funkcí, reálně si získáte silné nepřátele dřív, než se rozkoukáte.

Mohl bych hovořit o fungujících pracovních skupinách s účastí nestranických odborníků, manuálu pro pořádání dětského dne nebo manuálu pro nově příchozího člena ODS, aby se neztratil v žargonu a struktuře strany a mohl začít rychleji vyvíjet svou aktivitu. A další a další konkrétní body, za kterými stojí výsledky práce mnoha skvělých lidí, při plnění našeho oblastního programu, který je mnoha ohledech velmi podobný programu profesora Fialy.

To co nabízím předsedovi, členské základně a všem, kteří to myslí s obrodou ODS vážně, je nekonečná energie a odvaha neuhnout. Ta je stejně důležitá jako velká zkušenost s prosazováním malých, ale pro zefektivnění a nastartování fungování ODS důležitých vylepšení.

Na závěr, už řeknu jen toto:

Na všech diskusních fórech od moje.ods po sněmy si stěžujeme na to, že sami sebe potápíme úlisnými nekonkrétními pomluvami mezi sebou. Že náměty a požadavky členské základny se ztrácí na cestě ve struktuře někde mezi oblastním sdružením a vedením strany. Tak dnes to můžeme změnit!

Nesedíme tu dnes anonymní skupina několika set delegátů, dnes tu sedíme každý jeden konkrétní jedinec. Dnes je na každém z nás, na každém jednom z nás, jakým směrem pošleme ODS. Většina regionálních sněmů nás váže svými usneseními jedním, dvěma někde dokonce žádným jménem nominovaným na místopředsedu strany. Máme tedy svou vlastní volbu.

Až půjdeme hlasovat, zavřeme oči, nadechněme se a vzpomeňme na to, co slyšíme od svých přátel, kteří už nás nevolili, od členů rodiny, kteří nám řekli, že letos to bylo naposled, pokud se zásadně nezměníme, od členů našich místních sdružení pro které nejsme žádným číslem v počtu delegátů, ale kamarádem a poslední nadějí.

Pokud dnes chceme udělat něco jiného, než jako vždy, poslechnout dohody několika vyvolených, učiněných v posledních týdnech a dopečených pravděpodobně uplynulé noci na některém z olomouckých hotelů, jsem zde, … vám a ODS k dispozici.

Děkuji za pozornost.

Ing. Jiří Janků