16. listopadu 2013

Jen změna vedení ke spáse ODS nestačí

Zvažuji kandidaturu na předsedu ODS, potvrzuje Petr Fiala. Bývalý ministr školství ve vládě Petra Nečase a někdejší rektor Masarykovy univerzity je přitom členem strany jen několik dnů.

Znáte jako politolog případ, kdy by se některý politik několik dnů po vstupu do zavedené strany stal jejím předsedou? 

Myslím, že tato analogie v mém případě nesedí. S ODS spolupracuji od 90. let, podílel jsem se na diskusích o české pravicové politice a o politice ODS. Moje cesta je z tohoto hlediska kontinuální. Navíc jsem byl i ministrem, kterého do vlády pozval premiér, jenž byl předsedou ODS. 

Vyhovíte tedy výzvě vaší domovské organizace Brno-střed, která vás vyzvala ke kandidatuře na předsedu? 

Jakákoli funkce je pro mě zajímavá jen tehdy, pokud mohu jejím prostřednictvím něco změnit. Nominaci na post předsedy ODS velice vážně zvažuji. O tom, zda ji přijmu, se rozhodnu v příštích dnech. Každé takovéto podpory, které se mi dostává, si velice vážím a zavazuje mě. 

Jaké jsou tedy konkrétní podmínky, za nichž byste o kandidatuře uvažoval? 

Pokud se ODS chce změnit, tak jak jí to dali voliči najevo, jsem ochoten ji vést. Hlavním impulzem pro mne bude právě to, jestli by moje rozhodnutí stranu vést vedlo k jejímu sjednocení, zvýšení akceschopnosti a důvěryhodnosti. Nyní proto diskutuji s řadou lidí na různých úrovních strany – a až na základě těchto rozhovorů mohu dospět k závěru, zda existují podmínky pro to, aby mělo moje větší angažmá ve vedení smysl. 

Jste si schopen představit, že ve vedení budou někteří dosavadní představitelé strany? A připouštíte například to, že někteří naopak nemají šanci? 

Představit si to samozřejmě dovedu, ale tuto diskusi je potřeba nejdříve vést uvnitř ODS. Výsledky voleb potvrdily tendenci z poslední doby, kdy ztrácela pevné voličské jádro a celé sociální skupiny, které jí dříve podporovaly. Voliči nyní dali jasný signál, že chtějí změnu, že jim současná podoba strany nevyhovuje. Nikdo si nemůže myslet, že ODS zvolí nové vedení a tím se vše vyřeší. ODS potřebuje hlubší změnu, současná krize nevznikla v posledních měsících. 

ODS straší hrozba, že ztratí i poslední opěrný bod, který má: radnice. Měla by se na tuto možnost připravovat? 

Komunální volby jsou pro ODS velmi důležité, a právě proto je už teď potřeba pracovat na obnově strany. Není moc času, už lednový kongres by měl ukázat, že strana je připravena nastoupit cestu vzhůru. 

Je ODS vnitřně připravena být opoziční stranou, a to na všech úrovních? 

Na celostátní úrovni musí být občanští demokraté v opozici. V jiných politických rovinách na to nelze odpovědět obecně. Záleží na místní situaci a dané politické konstelaci. Nicméně ODS bude muset prokázat, že umí být kvalitní a důvěryhodnou opoziční silou a důsledně hájit zájmy svých voličů, aby dokázala znovu získat jejich důvěru. 

prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

poslanec PČR
místopředseda poslaneckého klubu PČR