29. října 2013

Vlevo prohra, vpravo porážka

Bohuslav Svoboda, šéf pražské ODS a dvojka kandidátky, říká, že za úspěch ve volbách v Praze by považoval výsledek patnáct procent.

Co říkáte na výsledek v Praze? 

ODS Praha už není spojena s nikým, kdo by ji ovládal zvnějšku – s kmotry. Vyloučili jsme řadu lidí. Někteří, když zjistili, že už tu není prostor pro ekonomické, mocenské zájmy, odešli. Už nejsou v ODS. To způsobilo rozdíl, lidé to vnímají, proto má Praha oproti celostátu výsledek jiný. 

Výsledek 11,99 procenta v Praze je pro vás dobrý? 

Pro mě by byl dobrý výsledek 15 procent, ale vždy jsem říkal, že budeme-li v Praze mít dvojciferné číslo, je to v zásadě úspěch. Daný tím, že jsme se vyrovnali s minulostí. Řekli jsme nahlas, že za ni neseme následky. Bohužel tyto věci mají zpoždění. Názory lidí jsou opřené o minulost a o současnost méně. Praha je základ restartu. My jsme tu mašinu vypnuli, pak zapnuli, dali jsme do ní nové údaje, nové lidi a výsledkem je našich skoro dvanáct procent. 

Skončili jste v Praze za TOP 09 i za ČSSD a hnutím ANO. Čím si to vysvětlujete? 

Volby do Sněmovny nevypovídají pouze o lokálním obrazu strany, ale o ODS jako takové. Přes všechny vnitřní změny, o které jsme se v Praze snažili, nám voliči dali jasně najevo, že jsme je zklamali. Ve vládě jsme příliš ustupovali z programu a zároveň nás zasáhlo mnoho skandálů. Je to pokračování propadu, který ODS prožívá od roku 2009. Máme teď poslední šanci dotáhnout do konce změny, které jsme už v Praze nastartovali, jinak skončíme v propadlišti dějin. 

Jak teď bude strana dál postupovat, aby získala zpět voliče? 

Jedinou cestou je, že ODS přesvědčí voliče, že má a bude mít v čele morálně bezúhonné lidi, kteří v životě něco dokázali. To je jediná cesta, která ODS vrátí zpátky na místo lídra pravice. 

Stal jste se nyní poslancem. Budete příští rok usilovat o primátorský post? 

Je předčasné spekulovat, co bude příští rok. Klíčový je teď lednový kongres. Musíme z té rány, kterou nám voliči uštědřili, už konečně pochopit, že nic jiného než restart a změna chování a myšlení nám nezbývá. 

(Autor: Adéla Paclíková)

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
primátor
zastupitel statutárního města
místopředseda Stínové asociace krajů ODS