31. října 2013

Proti Němcové nejdu, místopředsedou ODS bych byl

ODS bude za dva měsíce na kongresu volit nové vedení. Miroslava Němcová už dala najevo, že chce předsedat. Nemáte vy sám jako šéf pražské ODS stejnou ambici? 

Proti paní Němcové já nikdy kandidovat nebudu. Já jsem ji do Prahy dostal, postavili jsme na ní celou volební kampaň. Ustála to a k mému překvapení dokázala být tvrdá. Je to pro mě osoba, která by měla v čele ODS být. Naopak budu ten, kdo ji bude ke kandidatuře nutit. 

Chtěl byste tedy místopředsednický post? 

Bude-li k tomu vůle, budu s tím souhlasit. 

Pak by ale měla Praha předsedu i místopředsedu. 

Myslím si, že by si to Praha zasloužila. 

Těch dvanáct procent, která jste v Praze dostali, jste po volbách označil za dobrý výsledek. Není to přece jen strašně málo? 

Samozřejmě je to strašně málo. Celé to moje prohlášení bylo poděkování Pražanům, že přes veškerou bídu k volbám šli a dali nám hlasy. Máme čtyři mandáty, čtvrtinu ze všech mandátů ODS v celé zemi. Minule jsme měli osm, ale měli jsme 52 poslanců. Praha je jediný region, kdy jsme před komunisty, všude jinde jsme za nimi. Co je horší pro ODS, než být za komunisty? Ve většině okrsků nás předstihl i Úsvit, někde dokonce zelení. Navíc pořád vycházím z toho, že náš špatný výsledek je daň z předchozích let. 

Co říkáte vyjádření exprezidenta Klause, že
 ODS prohrála volby hlavně proto, že se vyprázdnila a odklonila od ideových principů? 

ODS prohrála hlavně proto, že pomohla prosadit opoziční smlouvu, která tady nastartovala klientelistické prostředí v politice. Já jsem si Václava Klause nesmírně vážil, ale v této době není možné brát jeho názory vážně. 

 

(Autor: Jan Martinek)

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

místopředseda Stínové asociace krajů ODS
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
poslanec PČR