30. října 2013

Je čas na personální změny v regionu

Rozhovor s nově zvoleným poslancem a starostou Trutnova Ivanem Adamcem pro deník Právo.

Zůstanete i po zisku poslaneckého mandátu starostou Trutnova? 

Do konce volebního období určitě ano. S tímto souběhem mám už zkušenosti z doby, kdy jsem byl senátorem. Přestanu však být uvolněným starostou a vzdám se platu ve prospěch města. Otázkou je, co bude za rok, až budou komunální volby. Vývoj situace je těžké nyní odhadnout. 

Ještě nikdy ODS neměla v Královéhradeckém kraji pouze jediného poslance. 

Důsledek dosavadního vývoje. Dostali jsme napráskáno jako nikdy a myslím, že jsme si to zasloužili. Musíme se nyní zkonsolidovat, abychom do příštích voleb opět zvedli hlavy. 

Do Parlamentu vás poslaly preferenční hlasy voličů z devátého místa, na kterém jste skončil po neúspěšné bitvě o lídra kandidátky na regionálním sněmu. Je to pro vás satisfakce? 

Samozřejmě. Nyní je nutné nestrkat hlavu do písku a vyvodit z tohoto výsledku nějaké závěry. Rozhodně se začne jednat. Začátkem týdne chci svolat svou oblast a myslím, že v brzké době vyvoláme regionální sněm, na kterém bude nutné učinit minimálně personální změny ve vedení regionu. 

Celkem 2212 preferenčních hlasů v okrese a o více než dvě procenta lepší výsledek, než dosáhla ODS ve zbývajících čtyřech okresech, ukazují, že za vámi Trutnovsko stojí. 

Myslím, řada lidí tu hodila hlas ODS jen kvůli mému jménu. A to pro ně muselo být dost velké dilema, protože tu stranu třeba nemají moc rádi. 

Proč jste se rozhodl kandidovat? Bylo to poprvé, co jste usiloval o poslanecký mandát. 

Šel jsem do toho právě proto, že naše strana byla v takovém srabu. Že ztratila svůj tah na branku. Výsledek je pro mne skutečně zadostiučiněním. Myslím, že naším problémem, a řekl bych i dalších stran, je mocenský boj na regionech. O pořadí na kandidátkách nehlasují všichni členové, ale vybraní volitelé. Zde vzniká prostor pro dohody, politické obchody. 

Mgr. Ivan Adamec

poslanec PČR
uvolněný starosta města
člen místní rady
předseda oblastního sdružení